Tuesday, July 14, 2015

Η Ευρώπη επιστρέφει στην φυσιολογική της κατάσταση



Έχω σοβαρές ενστάσεις με αρκετούς συναγωνιστές, οι οποίοι οψίμως ανεκάλυψαν τι εστί Ευρώπη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αυτή που συμφωνήσαμε πριν 35 χρόνια, και κάποιοι άλλοι ότι άλλο η ΕΕ και άλλο η Ευρώπη.

Δυστυχώς οι περισσότεροι εξ αυτών είτε δεν έχουν διαβάσει τις αρχικές συνθήκες που υπεγράφησαν το 1950, είτε δεν ξέρουν ευρωπαϊκή ιστορία.

Αν διαβάσει κάποιος τα απομνημονεύματα του Μέττερνιχ, του Βίσμαρκ, και πιό πριν, στην εποχή του καρδιναλίου Ρισελιέ, τίποτε δεν έχει αλλάξει στην Ευρώπη.

Αρκετός κόσμος νομίζει ότι Ευρώπη=μουσείο του Λούβρου. Αν διαβάσει κανείς τί έγινε στον εκατονταετή πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας από το 1337 έως το 1453, θα διαπιστώσει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αφύσικη κατάσταση ήταν αυτό που συνέβαινε για λίγες δεκαετίες, όπου στην Ευρώπη υπήρχε ηρεμία λόγω ανταγωνισμού υπερτέρων δυνάμεων (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ). 

Τώρα η Ευρώπη επιστρέφει στην φυσιολογική της κατάσταση. Με εθνικούς ανταγωνισμούς, μίση, πάθη, συμφέροντα, πισώπλατες μαχαιριές.

Ας μάθουμε να κολυμπάμε, πριν πνιγούμε λόγω ιστορικής αγνοίας.

No comments:

Post a Comment