Saturday, July 25, 2015

Αποφάσεις σε περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητος



Αρκετοί Έλληνες ζητούν προτάσεις ομαλής εξόδου από το ευρώ.

Ενώ το ευκταίον θα ήτο μία ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όσοι ζητούν κάτι τέτοιο λησμονούν ότι είμαστε υπό ξένη κατοχή και σε κατάσταση πολέμου.

Τίποτε δεν γίνεται πιά σε ομαλές συνθήκες. Νόμοι, κυβερνητικές αποφάσεις, διατάγματα, δίκες, πρόστιμα, συλλήψεις, επιβάλλονται υπό καθεστώς ξένης κατοχής.

Οι Έλληνες οφείλουν να ετοιμάζωνται για πόλεμο, αντί να ονειρεύωνται ομαλές καταστάσεις σε περιόδους χάους.

Δεν υπάρχουν ομαλές καταστάσεις σε έναν υπαρξιακό πόλεμο.

Υπάρχει μία σοβαρή εννοιολογική διαφορά μεταξύ των όρων κίνδυνος και αβεβαιότητα. Στην ξένη βιβλιογραφία οι όροι είναι risk και uncertainty, αντιστοίχως.

Κίνδυνοι υπάρχουν σε κάθε μας ενέργεια. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει μάθει να ζει με τον κίνδυνο ότι αύριο δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά. Ένας έμπορος έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι το κατάστημά του μπορεί να μην πάει καλά. Ένας επιχειρηματίας έχει συνηθίσει στους επενδυτικούς κινδύνους.

Εδώ όμως μιλάμε για κάτι διαφορετικό, το οποίον αντιλαμβάνονται μόνον όσοι εμπλέκονται σε πολέμους, είτε στρατιωτικούς, είτε πολιτικούς, είτε οικονομικούς, είτε θρησκευτικούς.

Πρέπει να λαμβάνουμε διαρκώς αποφάσεις υπό καθεστώς πλήρους αβεβαιότητος. Οι παράμετροι του προβλήματος αλλάζουν κάθε μέρα. Δεν υπάρχει ασφάλεια ή σταθερότητα στο χάος. Αντιμετωπίζουμε μή-γραμμικές, δυναμικές μεταβολές καταστάσεων.

Σε τέτοιες περιόδους υποχρεούσαι να λαμβάνεις γρήγορες αποφάσεις σε διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Θα πρέπει να μελετήσουμε δοκίμια που έχουν γραφτεί με τίτλους όπως decision theory και choices under uncertainty, για να συνειδητοποιήσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις που πρέπει λάβουμε θα ενέχουν πάντα το στοιχείο της αβεβαιότητος και του κινδύνου.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να μάθει να συζεί με το στοιχείο του κινδύνου και της αβεβαιότητος, αν θέλει να μεγαλουργήσει.

Europa delenda est (Η Ευρώπη πρέπει να καταστραφεί)

2 comments:

  1. Ο εσμός των νεοελλήνων,αυτό το ανεκδιήγητο εθνικό απόρριμα δεν είναι ικανό να ζήσει χωρίς αί-φων και εσείς κ.Αμιρά θεωρείτε ότι του ταιριάζει το "ζειν επικινδύνως".
    Αλήθεια από που πηγάζει τέτοια υπεραισιοδοξία για έναν κατεκφυλισμένον πληθυσμόν ;

    ReplyDelete
  2. ισως να βλεπει και καποια στοιχεια ως ασταθμητους παραγοντες

    ReplyDelete