Saturday, July 18, 2015

Η υψηλή προστιθεμένη αξία από την επεξεργασία πρώτων υλών είναι απείρως καλύτερη από την πώληση ακατέργαστων πρώτων υλών



Στα πέντε χρόνια της κρίσεως δημιουργήθηκε στην Ελληνική κοινή γνώμη ένα ρεύμα υπέρ των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Πολλοί Έλληνες σήμερα πιστεύουν ότι η διέξοδος από την κρίση είναι να εκμεταλλευθούμε το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο πλούτο μας.

Θα διαφωνήσω. Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω την οπτική του μηχανολόγου.

Η Χώρα μας από εδαφικής απόψεως είναι μικρή. Δεν είμαστε Ρωσσία ήτις διαθέτει αχανείς εκτάσεις. Αν αρχίσουμε να σκάβουμε τα βουνά μας για να βρούμε ορυκτά, καταστρέφουμε το περιβάλλον. Δεν διαθέτει η Ελλάδα αχανείς εκτάσεις. Το έδαφος που διαθέτουμε το χρειαζόμαστε για να κατοικήσουμε εμείς και οι απόγονοί μας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε το ζήτημα του κέρδους των υδρογονανθράκων ή των πρώτων υλών. Εδώ υπεισέρχεται η οπτική του μηχανολόγου.

Η Ελλάδα αντί να επικεντρώνεται στην εξόρυξη των πρώτων υλών, με παραχώρηση δικαιωμάτων εξορύξεως σε ξένους, όπως πρότεινε ο Π. Καμμένος, το καλύτερο είναι να επικεντρωθεί στην κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού για εξορύξεις πρώτων υλών(πχ αντλίες, εξέδρες, τρυπάνια, κλπ), στην επεξεργασία πρώτων υλών(πχ επεξεργασία αργού πετρελαίου για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων με βάση το πετρέλαιο), στην ναυπήγηση πλοίων για την μεταφορά πρώτων υλών, και στην συμμετοχή σε κοινοπραξίες κατασκευής διηπειρωτικών σιδηροδρόμων όπως κάνει η Κίνα για την μεταφορά ορυκτών και πρώτων υλών.

Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Είναι η κλασσική αντίληψη των επιχειρηματιών του 19ου αιώνος, οι οποίοι πλούτισαν όχι από την χρυσοθηρία, αλλά από την πώληση εργαλείων για χρυσοθήρες. Δεν έψαχναν αυτοί για χρυσό, αλλά κατασκεύαζαν και πωλούσαν τα απαραίτητα εργαλεία για τους χρυσοθήρες.

Η Χώρα μας για να εκμεταλλευθεί τα πετρέλαιά της χρειάζεται μεγάλη αποτρεπτική ισχύ, την οποία τώρα δεν διαθέτει.

Αλλά ακόμη και αν διέθετε τέτοια ισχύ, εγώ θα διαφωνούσα διότι θα μετατρέπαμε την Ελλάδα σε περιοχή ανταγωνισμού υπερδυνάμεων, όπως γίνεται τώρα στον Καύκασο.

Η επεξεργασία του πετρελαίου για την δημιουργία παραγώγων προϊόντων, πχ κατασκευή πλαστικών, είναι απείρως πιό προσοδοφόρος.

Η οπτική του μηχανολόγου λέει, άσε τους άλλους να εξορύσσουν πρώτες ύλες. Εσύ επικεντρώσου στην κατασκευή του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για την εξόρυξη, μεταφορά, και επεξεργασία των πρώτων υλών.

Αυτή η οπτική εδράζεται στην μεγαλύτερη προστιθεμένη αξία που προσφέρει η επεξεργασία των πρώτων υλών σε σχέση με την πώληση ακατέργαστων πρώτων υλών. Την θεωρώ πολλαπλώς και εθνικώς ωφέλιμη από το να καταστρέφουμε τα βουνά της Ελληνικής υπαίθρου όπως γίνεται τώρα στις Σκουριές.

No comments:

Post a Comment