Wednesday, July 15, 2015

Τώρα αρχίζουν οι εκβιασμοί



Είναι απαράδεκτο και συγχρόνως λυπηρόν αυτές τις ώρες που επίκειται η υπογραφή νέου μνημονίου, στην κύρια αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία να κυριαρχούν 5-6 κτυπητά επιχειρήματα: "μας πούλησε ο Τσίπρας", "η Ευρώπη μας εκβιάζει", "ο Λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα", "κερδίσαμε χρόνο για να ανασυνταχθούμε", "θα παλαίψουμε για μία άλλη Ευρώπη εντός ευρώ", "δεν τους χαρίζουμε την Ευρώπη".

Αυτά τα επιχειρήματα είναι συναισθηματικής φύσεως. Δεν είδα πουθενά στρατηγικής φύσεως επιχείρημα. Όπως ξέρει κάθε απόφοιτος στρατιωτικής σχολής, αν υποκύψεις αμαχητί μία φορά στον εχθρό, του ανοίγεις την όρεξη για νέες επιθέσεις.

Οι ελληνόφωνες κυβερνήσεις υποκύπτουν αμαχητί επί 5 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να προξενούν νέες ιταμές προκλήσεις εκ μέρους των δανειστών, εξ αιτίας της χαμερπούς συμπεριφοράς τους.

Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει το αντιμνημονιακό στρατόπεδο ότι αυτή την ώρα το μεγάλο διακύβευμα είναι, "τί θα κάνουμε όταν ο Σόιμπλε ζητήσει και άλλο αίμα;".

Πάλι θα σκύψουμε το κεφάλι προκειμένου να αποφύγουμε το Grexit; Ως πότε; Το κόστος παραμονής στην ΕΕ τείνει προς το άπειρον; Δεν είναι πεπερασμένο;

Από την στιγμή που η ΕΕ πήρε ό,τι ήθελε, γιατί να σταματήσει; Γιατί να μην προβάλει νέες αξιώσεις; Όταν ζητά ολοκληρωτική υποταγή της Ελλάδος, και ο Τσίπρας της την προσφέρει, γιατί να μην ξαναεκβιάσει με νέο Grexit;

Αφού βλέπει ότι ο εκβιασμός έχει θετικό αποτέλεσμα για την Τρόικα, γιατί να σταματήσει να εκβιάζει;

Το μεγάλο πρόβλημα σε έναν εκβιασμό είναι ότι αν πληρώσεις μία φορά τον εκβιαστή, δεν ξέρεις αν θα σταματήσει να σε εκβιάζει.

Αυτές τις ώρες είναι απαράδεκτο το αντιμνημονιακό στρατόπεδο να επιχειρηματολογεί περιοριστικώς υπέρ του εθνικού νομίσματος. Πρέπει να τεθεί επί τάπητος το πώς αντιμετωπίζουμε τους εκβιασμούς της ΕΕ σε επίπεδο στρατηγικής.

Με το να λέει κάποιος, "έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ", δεν λύθηκε το πρόβλημά μας με την Τρόικα. Από οικονομικής πλευράς ναι, αλλά όχι από πολιτικοστρατιωτικής.

Αρκετοί απογοητευμένοι συριζαίοι περιορίζονται στην οικονομική πλευρά της ήττας χωρίς να αναλύουν το τί θα κάνει ο Τσίπρας την επομένη φορά που θα του ζητηθούν νέες παραχωρήσεις. Νέα αύξηση φόρων. Νέα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Μέχρι τώρα, η εύκολη δικαιολογία ήταν ότι δεν φταίει η Τρόικα, αλλά το σπάταλο δημόσιο για τα μέτρα λιτότητος. Τώρα όμως έγινε πασιφανές ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό αλλά γεωπολιτικό.

Το αντιμνημονιακό στρατόπεδο οφείλει να απαντήσει άμεσα στο στρατηγικής φύσεως ερώτημα, "Αν υπογράψουμε το νέο μνημόνιο για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσουν οι εκβιασμοί του Σόιμπλε;"

Η Ιστορία έχει μία σίγουρη απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα: Τώρα αρχίζουν οι εκβιασμοί.

2 comments:

  1. Κατά πόσο είναι σκόπιμο άραγε να επικαλούμαστε την απάντηση της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ στον Τσίπρα; Μήπως κάποιοι αναλώνουν την ενέργειά τους αναμασώντας ακαδημαϊκά νομικά επιχειρήματα αντί να θεμελιώνουν αντεπίθεση με τους ίδιους όρους που τηρεί η εχθρός;

    ReplyDelete
  2. Οι επικλήσεις σε αποφάσεις του ΟΗΕ για το χρέος, έχουν την ίδια αξία που έχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Οι Τούρκοι τις πετούν στον κάλαθο των αχρήστων.

    Τα όποια νομικά επιχειρήματα πρέπει να στηρίζωνται στην realpolitik, σε στρατιωτική και πολιτική ισχύ.

    Ιφικράτης

    ReplyDelete