Thursday, July 9, 2015

Η αποφυγή της ρήξεως έφερε την υποταγή


(Η ανάλυση που κάναμε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 για την συμπεριφορά του Σύριζα, λίγο μετά την κατάπτυστη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ισχύει στο ακέραιο και επιβεβαιώνεται καθημερινώς).


Όταν προεκλογικώς ο πρόεδρος του Σύριζα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάει σε ρήξη, το σύνθημα «ούτε ρήξη ούτε υποταγή» έμοιαζε με το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου, «δεν διεκδικούμε τίποτε και δεν παραχωρούμε τίποτε».

Το αποτέλεσμα του δευτέρου συνθήματος το ξέρουμε. Παραχωρήσεις, παραχωρήσεις, παραχωρήσεις. Τώρα μάθαμε και το αποτέλεσμα του πρώτου συνθήματος. Υποταγή, υποταγή, υποταγή.

Είναι αδιανόητο για έναν σοβαρό πολιτικό να αφαιρεί από την φαρέτρα του το όπλο της ρήξεως. Χωρίς σύγκρουση και ρήξη, δεν κερδίζεις τίποτε στην πολιτική.

Η τελευταία είδηση από το ΔΝΤ επιβεβαιώνει αυτό που είχαν γράψει αρκετοί αριστεροί διανοούμενοι για τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010. Του ασκούσαν κριτική διότι με το σύνθημα «μνημόνιο ή χρεωκοπία» εγκλωβίστηκε σε ένα ψευτοδίλημμα. Τελικώς το μνημόνιο έφερε την χρεωκοπία.

Τα ίδια θα γίνουν με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αν δεν πληρωθούν εγκαίρως οι δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ, αυτό συνιστά πιστωτικό γεγονός. Η στάση του Τσίπρα (όχι ρήξη με τους «εταίρους»), έφερε την υποταγή.

Όλη η δομή του Σύριζα είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την σύγκρουση με κανέναν εχθρό. Όμως επιτρέπει την σύγκρουση με τον Λαό. Και σύντομα θα το δούμε. Σύντομα οι αριστεροί υπουργοί του Σύριζα θα κτυπούν αλύπητα τον Λαό προκειμένου να εφαρμόσουν αυτά που συμφώνησαν με τους ξένους πιστωτές.

Χωρίς όραμα, χωρίς αξιακό κώδικα, χωρίς στρατηγική, χωρίς εναλλακτική πρόταση, χωρίς πολιτισμική ηγεμονία, χωρίς δόγμα, χωρίς συγκρουσιακή διάθεση, χωρίς παράλληλες δομές δυαδικής εξουσίας, χωρίς οντολογικές προϋποθέσεις, χωρίς realpolitik, χωρίς μαζική οργάνωση με ανατρεπτικές διαθέσεις, χωρίς συμμάχους εκτός ΕΕ, χωρίς στιβαρή ηγεσία, το καταστρεπτικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν προδιαγεγραμμένο.

No comments:

Post a Comment