Wednesday, July 8, 2015

Η αντίληψη "ΝΑΙ στο ευρώ, ΟΧΙ στο μνημόνιο" είναι υπεύθυνη για την κυβίστηση του Τσίπρα



Οι αντιμνημονιακοί, οι αριστεροί, και οι ψηφοφόροι του Σύριζα, ας μην παραπονούνται για την θεαματική κυβίστηση του Τσίπρα, που μετέτρεψε το υπερήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα σε κατάπτυστο ΝΑΙ.

Η ευθύνη του Τσίπρα είναι μεν δεδομένη, αλλά απότοκος της λογικής "λέμε ΟΧΙ στο μνημόνιο αλλά ΝΑΙ στο ευρώ".

Όσο το αντιμνημονιακό στρατόπεδο θα διακατατέχεται από την λογική "πάση θυσία μέσα στο ευρώ αλλά όχι στα μνημόνια", τόσο θα πυροβολεί τα πόδια του.

Όταν κάθε ενέργεια της κυβερνήσεως Σύριζα έχει ως δόγμα την παραμονή στο ευρώ και θεωρεί αδιανόητη την έξοδο από την ευρωζώνη, είναι απολύτως φυσιολογικό η κυβέρνηση να ολισθαίνει προς το μνημονιακό στρατόπεδο. Όταν αποκλείει από μόνη της εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις, δεν αποτελεί έκπληξη η μνημονιακή της στάση.

Όταν εμείς φωνάζαμε κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος ότι το ΟΧΙ πρέπει να σημαίνει ΟΧΙ στο ευρώ και όχι μία απλή άρνηση στην πρόταση των δανειστών, αρκετοί έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα τρομάξει τον κόσμο.

Έκριναν εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο Λαός είναι έτοιμος σε ποσοστό πάνω από 60% για ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη. Ανέτοιμοι είναι όσοι έλεγαν να μην θέσουμε ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη.

Αυτή η φοβική προσέγγιση του δημοψηφίσματος έφερε τα σημερινά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Τί παραπάνω μπορεί να επιτύχει ο Τσίπρας με ένα ΟΧΙ στους δανειστές αλλά με ένα ΝΑΙ στο ευρώ; Τίποτε.

Από την στιγμή που το αντιμνημονιακό στρατόπεδο επιτρέπει στον Τσίπρα να αρνείται εκ των προτέρων την έκδοση εθνικού νομίσματος, ας μην ρίχνουμε την ευθύνη στον Τσίπρα. Διότι στην ουσία του λέμε, "βρές χρηματοδότηση μόνον μέσα στην ευρωζώνη".

Την μεγαλύτερη ευθύνη για την κυβίστηση την φέρει η φιλοευρωπαϊκή μερίδα του αντιμνημονιακού στρατοπέδου. Ένα σημαντικό κομμάτι του Σύριζα και οι ΑΝΕΛ ανήκουν σε αυτή την μερίδα.

Αν δεν αλλάξουν την φοβική στάση τους ως προς το νόμισμα, γιατί να αλλάξει την μνημονιακή του στάση ο Τσίπρας;

Η χειρότερη συνέπεια της φιλοευρωπαϊκής στάσεως του διδύμου ΑΝΕΛ-Σύριζα, είναι ότι καταντήσαμε να μας απειλούν οι γερμανοτσολιάδες του μνημονιακού στρατοπέδου με εξέγερση και δίκες επί εσχάτη προδοσία σε περίπτωση που οδηγήσουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

No comments:

Post a Comment