Monday, July 27, 2015

Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη Ελληνική οικονομική θεωρία



Μελετώντας το βιβλίο "The decline and fall of the British Aristocracy", θέλω να τονίσω την σημασία που έχει για ένα κίνημα η ύπαρξη ολοκληρωμένης οικονομικής θεωρίας και η προσαρμογή στις εξελίξεις. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναλύονται τα λάθη που έκανε η βρετανική αριστοκρατία στον οικονομικό τομέα, και από εκεί που ήταν κυρίαρχη έχασε τα πάντα.

Από το 1880 και μετά στην Βρετανία ξεκινά η παρακμή της Βρετανικής αριστοκρατίας η οποία εβασίζετο στην γαιοκτησία. Μέχρι τότε οι βρετανοί αριστοκράτες κατείχαν πλούτο, υψηλές κοινωνικές θέσεις, και πολιτική εξουσία.

Αλλά με την άνοδο των αστών (βιομήχανοι,τραπεζίτες, έμποροι), οι γαιοκτήμονες αριστοκράτες έχασαν τον πλούτο, την κοινωνική θέση, και την πολιτική δύναμη που κατείχαν.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατάληψη της εξουσίας από τους αστούς υπήρξε μία σοβαρή προσπάθεια από τους κομμουνιστές να αντιπαρατάξουν την δική τους οικονομική θεωρία. Η κατάληψη της εξουσίας από τον κομμουνισμό κατέληξε σε έναν μονοπωλιακό κρατικό καπιταλισμό.

Σήμερα το κίνημα επανελληνίσεως αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα να αντιπαρατάξει την δική του εθνοκεντρική κοσμοθέαση.

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει πολλά στο ζήτημα της θρησκείας. Η Ελληνική Θρησκεία έχει επιστρέψει στις καρδιές πολλών Ελλήνων.

Στο ζήτημα της φυλής έχουμε δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στους αντιφυλετιστές.

Στο ζήτημα της γλώσσης έχουμε αναχαιτίσει την κυριαρχία των χυδαίων δημοτικιστών. Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα έχει ξαναποκτήσει τον σεβασμό ευρέων λαϊκών στρωμάτων.

Στο ζήτημα του νομίσματος, έχουμε καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους ευρωραγιάδες. Κάθε μέρα που περνά η επιχειρηματολογία υπέρ του εθνικού μας νομίσματος ενισχύεται με σοβαρές μελέτες.

Στο ζήτημα της στρατηγικής και της γεωπολιτικής έχουμε κάνει λίγα και μικρά βήματα προκειμένου να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Ελληνική θεωρία. Έχουμε μεγάλα κενά σε αυτόν τον τομέα.

Όμως στο ζήτημα της πολιτικής οικονομίας είμαστε στο μηδέν. Οι περισσότεροι πατριώτες εκτοξεύουν μύδρους κατά των "τοκογλύφων", "καπιταλιστών", "τραπεζιτών", κλπ, με τρόπο που δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή θεωρητική κατάρτιση. Μόνον φωνασκίες.

Τονίζω ότι οι αστοί κατέλαβαν την εξουσία από τους αριστοκράτες γαιοκτήμονες έχοντας αναπτύξει την φιλελεύθερη οικονομική θεωρία. Οι κομμουνιστές ανέπτυξαν την δική τους πολιτική οικονομία.

Σήμερα όμως οι Έλληνες πατριώτες διαμαρτύρονται κατά των τραπεζών χωρίς να αντιπαρατάσσουν μία Ελληνική οικονομική θεωρία. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ιδέες είτε του σοσιαλιστού Κεϋνς, είτε του κομμουνιστού Μάρξ, είτε του νεοφιλελεύθερου Χάγιεκ.

Ακόμη και κάποιοι μορφωμένοι αστοί Έλληνες οικονομολόγοι όπως ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Άγγελος Αγγελόπουλος δεν ξέφυγαν από τα όρια των γνωστών σχολών .

Αν δεν αναπτύξουμε μία εξ ολοκλήρου Ελληνική οικονομική θεωρία, δεν θα καταλάβουμε εύκολα την εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικτάτωρ Πινοσέτ στην Χιλή εφήρμοσε τις ιδέες του νεοφιλελεύθερου Μilton Freedman, ενώ η πολιτική του ήταν αντίθετη στον φιλελευθερισμό. Το καθεστώς του δεν διέθετε ιδίαν οικονομική αντίληψη.

Οι αστοί σε όλη την Ευρώπη, πριν την εμφάνιση των σοσιαλιστών, είχαν ξεκινήσει επιθέσεις κατά των γαιοκτημόνων απαιτώντας αναδιανομή της γης.

Σήμερα όμως δεν ακούμε επεξεργασμένες προτάσεις από τους έχοντας εθνοκεντρικές αντιλήψεις για μία νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή για αναδιανομή της τραπεζικής ισχύος. Οι άναρθρες κραυγές κατά των τραπεζιτών δεν οφελούν σε τίποτε.

Με το να δηλώνουν συνεχώς τα πατριωτικά κινήματα ότι είναι υπέρ του ηρωικού τρόπου ζωής, και κατά του καταναλωτισμού, χωρίς να παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη οικονομική θεωρία, κάνουν ευτελή δημαγωγία που αποδεικνύει ότι δεν διαθέτουν οικονομική κατάρτιση.

Η δική μου πρόταση είναι να συγκροτηθούν ομάδες μελέτης πολιτικής οικονομίας με σκοπό να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη Ελληνική οικονομική θεωρία.

Θα πρότεινα ως αρχή την άποψη της ιστορικής σχολής της οικονομίας. Ήταν μία γερμανική οικονομική σχολή σκέψεως, σχετικώς άγνωστη στην Ελλάδα που υπεστήριζε ότι:

Η Ιστορία είναι το κλειδί για την γνώση της ανθρωπίνης δράσεως και των οικονομικών θεμάτων. Επειδή η οικονομική επιστήμη έχει ως επίκεντρο τον πολιτισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν έγκυρες γενικές θεωρίες για όλους τους τόπους και για όλους τους χρόνους. Η ιστορική σχολή απέρριπτε την οικουμενική εγκυρότητα των οικονομικών θεωριών.

Πίστευε ότι η οικονομική θεωρία εκπορεύεται από την προσεκτική εμπειρική και ιστορική ανάλυση, αντί από την λογική και τα μαθηματικά. Η ιστορική σχολή προτιμούσε την πραγματικότητα, ιστορική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, αντί των μαθηματικών μοντέλων.

Στην Ελλάδα ένας εθνικιστής καθηγητής της οικονομίας, ο Δημοσθένης Στεφανίδης, προσπάθησε να εκφράσει μία διαφορετική άποψη σε σχέση με τους φιλελεύθερους και μαρξιστές οικονομολόγους, αλλά λόγω των εθνικοσοσιαλιστικών του απόψεων, αντιμετώπισε περιορισμούς στην διδασκαλία του, και δεν κατάφερε να δημιουργήσει επιγόνους.

Ούτε οι εθνικιστές στην Ελλάδα έχουν αναπτύξει δική τους οικονομική θεωρία. Αντιγράφουν τους ξένους εθνικιστές, είτε το οικονομικό πρόγραμμα του NSDAP.

Η δική μου πρόταση αποσκοπεί στο να απομακρυνθούμε από τις ξένες αντιλήψεις περί οικονομίας και να δημιουργήσουμε την δική μας σχολή. Πρόκειται για μεγάλο και συλλογικό έργο που θα χρειαστεί συνδρομή νέων φοιτητών και ωρίμων διανοουμένων.

Αλλά χωρίς γερή βάση στην πολιτική οικονομία, η Ελληνική Θρησκεία, η Ελληνική Φυλή, η Ελληνική Γλώσσα, ο Ελληνικός Πολιτισμός, οι Σκλαβωμένες Πατρίδες, ως αντιλήψεις θα παραμένουν στο περιθώριο. Η πολιτική, θρησκευτική, δημογραφική, και πολιτισμική ηγεμονία, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς οικονομική ηγεμονία.

Ο κάτωθι σύνδεσμος αφορά την ιστορική οικονομική σχολή η οποία είναι ξεχασμένη και περιθωριοποιημένη στην Ευρώπη.

Δυστυχώς σήμερα στην Ευρώπη επικρατεί η νεοκλασσική σχολή της οικονομίας.

7 comments:

  1. Είπες κάτι το οποίο πολλοί βλέπουν αλλά ελάχιστοι καταννοούν την σημαντικότητά του! Πράγματι, χωρίς ηγεμονια στην οικονομική θεωρία δύσκολα μπορεί η τιτάνια προσπάθεια επανεκκίνησης του Ελληνισμού να ευδοκιμήσει. Σίγουρα πάντως οι αντι-ΕΕ αντι-Παγκοσμιοποιητικές ΘΕΣΕΙΣ είναι μια καλή αρχή...

    ReplyDelete
  2. Οικονομική ισχύς - Στρατιωτική Ισχύς - Επιστημονική Γνώση
    Οι τρείς πυλώνες της κρατικής ισχύος.

    ReplyDelete
  3. Ιφικράτη και εσύ είσαι σαν το ΕΠΑΜ του Καζάκη... Πολύ θεωρία αλλά από πράξη τίποτα.

    Προτάσεις για άμεση δράση.

    1. Πόρτα πόρτα καταγραφής χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες. Και άμεση διακήρυξη από τον ΙΕΡΑΚΣ διαγραφή του χρέους προς τις τράπεζες. Εξαιρούνται τα μεγαλολαμόγια,

    2. Ερώτηση προς τους παγιδευμένους συμπολίτες αν σε περίπτωση καλέσμετος θα συμμετείχαν σε μία πορεία διαγραφής χρέους.

    3. Κάθε 15 ημέρες απόπειρα διαγραφής χρεών. Με γενικό πρόσταγμα των συμπολιτών μας που έχουν δηλώσει πρόθυμη. Η συνάθροιση θα γίνεται με στρατιωτικό τρόπο.

    4. Η Επίθεση θα γίνεται σε κεντρικά κυβερνητικά κτήρια και στο Γενικό λογιστήριο του κράτους.

    ReplyDelete
  4. 1. Η Ιερακς δεν είναι οικονομίστικο κίνημα όπως το ΕΠΑΜ. Είναι κόμμα ταυτότητος.
    2. Η απαξίωση της ιδεολογικής καταρτίσεως είναι η βασική αιτία για την σημερινή κατάντια του Ελληνισμού. Δεν υπάρχουν αρκετοί στρατευμένοι διανοούμενοι που να παράγουν εθνοκεντρική πολιτική σκέψη.
    3. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κινήματος και κόμματος. Ένα κίνημα λειτουργεί αυτονόμως και αυθορμήτως, με χαλαρό ιδεολογικό πλαίσιο. Ένα κόμμα λειτουργεί με οργάνωση και πειθαρχία μέσα σε συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο.
    4. Όποιος έχει πρόταση για συλλογική υπογραφών από σπίτι σε σπίτι, κάνει την αρχή δίνοντας το καλό παράδειγμα.
    5. Η κατατεθείσα πρόταση για πορεία διαγραφής του χρέους και επίθεση στα κυβερνητικά κτήρια αποδεικνύει έλλειψη οργανωτικής πείρας επαναστατικών αγώνων. Τέτοιου είδους προτάσεις είναι καλύτερα να απευθύνωνται στο κίνημα Δεν Πληρώνω, και όχι στην Ιερακς.

    Ιφικράτης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ Ιφικράτη,

      δεν κατάλαβα το 5. Το 2010 δικιά σου πρόταση ήταν η κατάληψη και η επίθεση σε κυβερνητικά κτήρια. Τώρα άλλαξε κάτι; Η μήπως δεν καταλαβαίνεις τον συνδυασμό διαγραφής χρέους με την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος;

      Delete
  5. Θα ήταν καλύτερα να εξηγείς εσύ τις δικές σου προτάσεις αντί να ζητάς διευκρινίσεις από τρίτους.

    Στην δική μου "πρόταση" του 2010 δεν υπήρχε πουθενά η συλλογή υπογραφών.

    Ιφικράτης

    ReplyDelete
    Replies
    1. εσένα δεν σου αρέσει ο συνδυασμός: συλλογή υπογραφών και μετά επίθεση σε κυβερνητικά κτήρια και γι αυτό το λόγο χαρακτηρίζεις ότι η πρόταση στερείτε από έλλειψη οργανωτικής πείρας;

      Ενώ η δική σου πρόταση το 2010 ήταν παρόμοια!

      Αγαπητέ δεν σε καταλαβαίνω...

      Delete