Friday, February 20, 2015

Οι αξιωματικές παραδοχές που κατέστρεψαν την αξιοπιστία του Σύριζα


Όσα θλιβερά συμβαίνουν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα οφείλονται εξ ολοκλήρου στην πολιτική κοσμοθέαση του Σύριζα, και όχι στους ξένους πιστωτές.
Ο Σύριζα από το 2010, όταν στην Ελλάδα επιβλήθηκε το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ένα σύστημα αναφοράς, ένα πολιτικό πλαίσιο απ’ όπου πήγαζαν όλες του οι θέσεις.
Οι αξιωματικές παραδοχές του τον έφεραν στην εξουσία, αλλά γρήγορα θα τον γκρεμίσουν, διότι πια έρχονται σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα.
Πρώτη αξιωματική παραδοχή: δεν υπάρχουν συμφέροντα στην ΕΕ, μόνον διαπραγματεύσεις μεταξύ εταίρων και φίλων. Ενώ η Αριστερά έχει παράδοση στην ανάλυση των ταξικών και κεφαλαιοκρατικών σχέσεων, η ηγεσία του Σύριζα πλήρως παραδομένη στις ευρωπαϊκές αυταπάτες, θεώρησε ότι η ΕΕ είναι μία μεγάλη οικογένεια, όπου τα εθνικά συμφέροντα δεν έχουν θέση. Όλα λύνονται με τον διάλογο. Γι’ αυτό ο Σύριζα προέταξε το ζήτημα της πειθούς στις πρόσφατες εκλογές.
Τις ίδιες ανοησίες πίστευε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Έχοντας απεμπολήσει την πολιτική ισχύος και την κλασσική ισορροπία δυνάμεων, θεώρησε ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας θα γίνει μέσω διαλόγου. Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της αντιλήψεως πληρώνουμε σήμερα, με την διαφορά ότι τα ραπίσματα προέρχονται από την Ε.Ε.
Δεύτερη αξιωματική παραδοχή: το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα, και είναι πολιτικώς ουδέτερο. Για τον Σύριζα το νόμισμα δεν εκφράζει συμπυκνωμένα ταξικά συμφέροντα, ούτε εθνικά συμφέροντα, ούτε κοινωνικές σχέσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα αφ’ ότου πήρε την εξουσία η ΕΚΤ διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν υποταχθεί στα κελεύσματα της Γερμανίας και του νεοφιλελεύθερου λόμπυ, διακόπτεται η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.  
Τρίτη αξιωματική παραδοχή: δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία και η ΕΕ να πει όχι στο πρόγραμμά μας. Ο κ. Τσίπρας αυτό απαντούσε όταν τον ρωτούσαν προεκλογικώς οι δημοσιογράφοι για το τί θα πράξει σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι πιστωτές αρνηθούν τις προτάσεις του. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Πολιτικός πήρε την εξουσία ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει περίπτωση η άλλη πλευρά να μας πει όχι...
Τέταρτη αξιωματική παραδοχή: όχι μόνον δεν υπάρχει, αλλά δεν χρειαζόμαστε Σχέδιο Β. Λογικό επακόλουθο της τρίτης αξιωματικής παραδοχής, καθότι στον Σύριζα η περίπτωση να μην πάνε τα πράγματα όπως θέλουν, είναι κάτι αδιανόητο.
Υπάρχει όμως και άλλη μία ερμηνεία της στάσεως της ηγεσίας του Σύριζα. Δεν χρειάζονται Σχέδιο Β διότι εξ αρχής είχαν συμφωνήσει ότι θα υπογράψουν νέο μνημόνιο. Γι’ αυτό δεν συζητούσαν για Σχέδιο Β. Αφού υπήρχε διαθέσιμη η λύση της υπογραφής νέου μνημονίου, γιατί να χρειαστούν Σχέδιο Β;
Πέμπτη αξιωματική παραδοχή: μέσα στην ευρωζώνη μπορεί να ανατραπεί η λιτότητα και να υπάρξουν κοινωνικές αλλαγές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η αντίληψη κυριολεκτικώς έχει ευνουχήσει τον Σύριζα ο οποίος έχει παραλύσει πολιτικώς και διπλωματικώς. Έχει επικεντρώσει όλη την στρατηγική του μέσα στην ΕΕ, αδιαφορώντας για λύσεις εκτός Ε.Ε. Ωρισμένα ρεύματα μέσα στον Σύριζα που είχαν εξω-ευρωπαϊκές προτάσεις, γρήγορα κατάπιαν την γλώσσα τους με αντάλλαγμα κυβερνητικούς θώκους.
Έκτη αξιωματική παραδοχή: θα ζητήσουμε νέα δανειακή σύμβαση χωρίς μνημονιακά μέτρα. Είτε πρόκειται για εθελοτυφλία είτε για εσχάτη προδοσία, σημασία έχει ότι αρκετοί μέσα στον Σύριζα το πίστευαν. Οι ρεαλιστές ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αλλά το επαναλαμβάνουν για να αποκοιμίζουν τον Λαό προκειμένου να απολαύσουν λίγους μήνες ακόμη την εξουσία.
Οι λανθασμένες παραδοχές που κάνει ο Σύριζα γρήγορα θα τον επαναφέρουν στο 4% του εκλογικού σώματος. Το ζήτημα είναι να μην του επιτρέψουμε να καταστρέψει το Έθνος των Ελλήνων.  

No comments:

Post a Comment