Thursday, February 19, 2015

Η ευρωζώνη χρεωκόπησε. Όχι η Ελλάδα



Δεν πρέπει αναμεταδίδουμε την προπαγάνδα των εχθρών μας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει χρεωκοπήσει (από τεχνικής απόψεως μία χρεωκοπία δεν είναι κατ' ανάγκην κάτι κακό).

Όποιος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρεωκόπησε, κάνει τις εξής παραδοχές: ταυτίζει την Πατρίδα μας με εταιρεία υπό εκκαθάριση, και ταυτίζει το κράτος με το έθνος.

Η Ελλάδα δεν είναι ιδιωτική εταιρεία. Αυτή η ταύτιση προέρχεται από την νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη. Το κράτος είναι μία ειδική νομική οντότητα που κάνει πράγματα τα οποία μία εταιρεία αδυνατεί.

Μπορεί να τυπώσει χρήμα εκ του μηδενός, μπορεί να διαγράψει χρέη κάνοντας χρήση της προνομιακής του ασυλίας, μπορεί να συνάψει δάνεια σε διακρατική βάση με πολιτικά ανταλλάγματα.

Ένα κράτος χρεωκοπεί μόνον αν το θέλει η πολιτική του ηγεσία. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν χρεωκοπεί το έθνος. Ένα κράτος μπορεί να καταστραφεί τελείως, αλλά να διατηρηθεί το Έθνος, όπως έγινε με την Ελλάδα στο παρελθόν. Για αιώνες δεν υπήρχε ελληνικό κράτος αλλά εμφανίστηκε το 1830. Το Έθνος όμως υπήρχε πάντα!

Πρέπει να λέμε ότι χρεωκόπησε η ευρωζώνη και η Ε.Ε. Ότι χρεωκόπησε η μεταπολίτευση, το Πασοκ, η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο Σύριζα. Όχι η Ελλάδα. Μην ταυτίζουμε την Ελλάδα με το κράτος ή το Πασοκ ή την ευρωζώνη.

3 comments:

  1. Δεν μπορούμε να φύγουμε απο την ευρωζώνη γιατι δεν εχουμε αυτάρκεια, ή δεν εχουμε αυτάρκεια διότι είμαστε στην ευρωζώνη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το δεύτερο. Η παραγωγική μας βάση κατεστράφη λόγω της ευρωπαϊκής ενώσεως

      Ιφικράτης

      Delete
    2. Όσο μένουμε στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να αποκτήσουμε αυτάρκεια.

      Delete