Sunday, February 8, 2015

Ασπιρίνη για τον καρκίνο...


Εις ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα των προγραμματικών δηλώσεων ήταν κάτι σαν ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Κατ' αρχήν ήταν απαράδεκτο από πρωθυπουργό αριστερού κόμματος να μην ακουστούν μέτρα για την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας. Όλα τα αριστερά κόμματα έχουν στο πολιτικό τους DNA την εκβιομηχάνιση ως κεντρικό άξονα οικονομικής πολιτικής. Αντ' αυτού ο κ. Τσίπρας μιλούσε γενικώς και αορίστως για παραγωγική ανασυγκρότηση-όλοι το λένε αυτό, χωρίς να εννοούν κάτι συγκεκριμένο.

Δεν ανακοίνωσε καμμία σεισάχθεια χρεών προς το Δημόσιο αποδεικνύων ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ο μισός ελληνικός πληθυσμός είναι εκτός αγοράς, στην ουσία τελεί εκτός νόμου, είτε διότι δεν μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, είτε διότι έχει καταγραφεί στον Τειρεσία για ακάλυπτες επιταγές, είτε διότι απειλείται με φυλάκιση λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

Αντί ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μία γενναία σεισάχθεια ώστε ο μισός πληθυσμός να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε την κατανάλωση ασπιρίνης.

Επίσης δεν ανακοίνωσε ένα σημαντικότατο μέτρο το οποίο δεν θα είχε κανένα δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως θα είχε δημοσιονομικό όφελος: Την στήριξη των ελληνικών προϊόντων. Ναι μεν η Ε.Ε.απαγορεύει κάτι τέτοιο, αλλά στην κατάσταση που είμαστε θα μπορούσε να παρακάμψει τις όποιες ευρωπαϊκές αντιδράσεις μία πατριωτική κυβέρνηση.

Ούτε ανακοίνωσε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό καρτέλ. Αντί να τσακίσει άμεσα το κάρτελ των συστημικών τραπεζών με σκοπό να αρχίσει η χορήγηση δανείων για παραγωγικές επενδύσεις στην οικονομία, αρκέστηκε σε γενικολογίες περί προστασίας της δημοσίας περιουσίας.

Επιπλέον δεν έκανε καμμία αναφορά για τους ανέργους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Έπρεπε πάση θυσία να παρατείνει το επίδομα ανεργίας πλέον του ενός έτους, και φυσικά να συμπεριλάβει και τους εργοδότες που έχουν καταστραφεί οι επιχειρήσεις τους. Δυστυχώς ηρκέσθη σε ευνοϊκές υποσχέσεις μόνον για τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, λαμβάνων τα χειροκροτήματα των κρατικοδίαιτων βουλευτών του. Λες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργοδότες είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας.

Και φυσικά ούτε κουβέντα για έστω μερική διαγραφή του χρέους.

Ξανά Αιδώς κύριε Τσίπρα

2 comments:

  1. Πολύ σωστές επισημάνσεις Ιφικράτη, επίσης διεκρινα και μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να κινηθεί μετριοπαθως και μια ημι-φοβικη (τύπου: μη μας ξεφύγει καμια λέξη παραπάνω και μας κανουν ντα) που απέχει απο τις έξυπνες σε σημεία κινήσεις του Σύριζα όσο ηταν αντιπολίτευση. Αυτό είναι το ανησυχητικό για μένα, να αποδειχθεί πως όποιος και αν κυβερνά λίγο πολύ , θα παραδοθεί στους αποικιοκράτες...

    ReplyDelete
  2. Δισταγμός και ασάφεια και ούτε κι αυτοί δε ξέρουν τι θα γίνει...
    Παραδείγματος χάρη για τους ανασφάλιστους των τεβε (οαεε), τσμεδε κ.λ.π. είπαν ότι θα έχουν περίθαλψη αν καταβάλουν 2 εισφορές τον χρόνο! Μα αν δεν έχουν κόψει ούτε μία απόδειξη ή τιμολόγιο λόγω ανεργίας που θα βρουν τις 2 εισφορές; Σημειωτέον 1 εισφορά αντιστοιχεί σε 2 μήνες, δηλαδή 4 μήνες να πληρωθούν για να έχει κάποιος περίθαλψη!

    ReplyDelete