Saturday, February 21, 2015

Όχι στο αυτομαστίγωμα. Ναι στην επαναστατική δράση



Οι άσχημες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις από την νέα κατοχική κυβέρνηση και την προδοσία της κυβερνώσας Αριστεράς πρέπει να μας ατσαλώσει. Υπάρχει και η φωτεινή πλευρά. Καίγεται άλλο ένα κομματικό χαρτί των ξένων δανειστών. Ο Λαός μαθαίνει σιγά-σιγά τον ανηφορικό δρόμο της μετωπικής συγκρούσεως. Δυστυχώς αυτά τα μαθήματα τα πληρώνει με αίμα.

Δεν επιτρέπεται ούτε να τον απαξιώνουμε, ούτε να του μεταδίδουμε απαισιοδοξία. Δεν διαθέτει πολιτική κατάρτιση, δεν μπορεί να διδαχθεί από τα βιβλία. Ζεί μέσα στις αυταπάτες του έως ότου γκρεμιστούν βιαίως. Ό,τι έγινε με τον Παπανδρέου, θα γίνει και με τον Τσίπρα. 

Ναι μεν το Έθνος χάνει πολύτιμο χρόνο όσο ο Λαός καθυστερεί να ευθυγραμμιστεί με την πραγματικότητα, από την άλλη μεριά ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος. Πολιτικές ανατροπές που χρειαζόντουσαν δεκαετίες, τώρα γίνονται σε μερικούς μήνες.

Οι εξελίξεις λοιπόν έχουν και την θετική τους πλευρά. Κατακρημνίζεται ο Σύριζα. Θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να το συνειδητοποιήσουν και να το παραδεχθούν οι πιό φανατικοί ψηφοφόροι του, αλλά ο Σύριζα είναι πολιτικά νεκρός ως κόμμα και ως κίνημα.

Η πλευρά της εγχώριας μνημονιακής λαίλαπας (ΝΔ, Πασοκ, Ποτάμι) πανηγυρίζει για τις εξελίξεις διότι θεωρεί πια ότι αφ' ενός δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, αφ' ετέρου ότι το μνημόνιο και το ευρώ είναι μονόδρομος.

Τίποτε από τα δύο δεν ισχύει. Για τους επαναστάτες δεν υπάρχει επιστροφή. Αφ' ενός εντάσσουμε και τον Σύριζα στους προδότες, αφ' ετέρου εξηγούμε στον Λαό ότι η δραχμή και η έξοδος από την ΕΕ είναι μονόδρομος.

Βεβαίως απαιτείται σκληρή, υπομονετική, καθημερινή, προπαγανδιστική δουλειά μέσα στους χώρους εργασίας για να το κατανοήσει ο Λαός. Αλλά όχι απογοήτευση. Όχι απαξίωση του Λαού. Δεν βοηθά σε τίποτε το αυτομαστίγωμα. Ναι στην επαναστατική δράση. 

1 comment:

  1. Συμμερίζομαι τις απόψεις σου Ιφικράτη, αλλά ο ρεαλιστής μέσα μου μου λέγει ότι αυτός ο λαός δεν είναι ικανός για επαναστάσεις πια. Ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι κάνω λάθος.

    ReplyDelete