Wednesday, March 16, 2022

Η στρατιωτική ουδετερότητα είναι προσωρινή λύση για την Ουκρανία. Χωρίς απο-αυτοκρατοροποίηση της Ρωσσίας το πρόβλημα θα επιδεινώνεται


Aν επιλεγεί το μοντέλο Αυστρίας για την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ήτοι διατήρηση ουκρανικού στρατού αλλά ουδετερότητα εις ό,τι αφορά την ένταξη σε στρατιωτικούς συνασπισμούς, η Ουκρανία μετρά χρόνο προς τον ολικό αφανισμό.

Η Ρωσσία εκτός από ισχυρότερο στρατό, διαθέτει ισχυρότερο μηχανισμό αποκρανοποιήσεως και εκρωσσισμού των πολιτών, και είναι πολύ κοντά στην Ουκρανία. Στην κυριολεξία θέλει να την καταβροχθίσει, και να την αφανίσει από τον χάρτη δια παντός.

Σε περίπτωση που η Ουκρανία αποδεχτεί την στρατιωτική ουδετερότητα, το ελάχιστο που πρέπει να ζητήσει είναι να μην επεκταθεί ο ρωσσοκεντρικός στρατιωτικός συνασπισμός(CSTO) σε χώρες που συνορεύουν με την Ρωσσία. Δεν θα το δεχτεί η Ρωσσία, αλλά θέτοντας τέτοιο ζήτημα η ουκρανική ηγεσία αντιστρέφει το ρωσσικό αφήγημα.

Σε περίπτωση ουδετεροποιήσεως της Ουκρανίας και μη επεκτάσεως του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ποιός εγγυάται ότι η Ρωσσία δεν θα επεκτείνει τις στρατιωτικές της βάσεις προς δυσμάς;

Το επόμενο ζήτημα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να παύσει άμεσα κάθε προσπάθεια εκρωσσισμού των εθνοτήτων που βρίσκονται εντός και εκτός ρωσσικών συνόρων. Φυσικά ούτε και αυτό θα γίνει δεκτό από ρωσσικής πλευράς, αλλά τουλάχιστον θα πάψουν άπαντες να έχουν αυταπάτες.

Ο εκρωσσισμός των εθνοτήτων και η ρωσσική στρατιωτική επέκταση προς δυσμάς είναι ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, όχι μόνον η Ουκρανία.

Αν επικρατήσει το παλαιό διπλωματικό δόγμα περί ισορροπίας δυνάμεων, ένα μέρος του ουκρανικού πληθυσμού θα χαθεί, θα αφομοιωθεί στην Ρωσσία, αλλά θα σταματήσει ο εκρωσσισμός των υπολοίπων εθνοτήτων. Ταυτοχρόνως θα σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς ανατολάς.

Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μία εύθραυστη, προσωρινή, δυναμική, ασταθής συμφωνία, χωρίς ελπίδα εφαρμογής. Όμως η ψυχρή ειρήνη που θα επακολουθήσει, θα δώσει χρόνο αναπροσαρμογής στα αντισυμβαλλόμενα μέρη για να καθορίσουν την περαιτέρω στρατηγική τους.

https://www.newsit.gr/kosmos/rosia-an-i-oukrania-apostratikopoiithei-opos-i-aystria-isos-teleiosei-o-polemos/3487950/

No comments:

Post a Comment