Monday, March 14, 2022

Έληξε η μονοπολική μεταψυχροπολεμική περίοδος και ξεκίνησε επίσημα ένας νέος ψυχρός πόλεμος


Aσχέτως αποτελεσμάτων στο ουκρανικό μέτωπο, βασική επιδίωξη της ρωσσο-κινεζικής στρατηγικής συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια ήταν να αμφισβητηθεί η αμερικανο-δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Από την εθνικοποίηση του διαδικτύου μέχρι τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, από την απόρριψη των δυτικόφερτων αντιλήψεων περί δικαιωμάτων μέχρι την στρατιωτικοποίηση της αρκτικής και του διαστήματος, οι δύο ασιατικές χώρες διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες την δική τους "θέση στον ήλιο" για να θυμηθούμε το βιλχεμικό ρητό της αυτοκρατορικής Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι ήξεραν ότι οι αναθεωρητικές χώρες όπως το Ιράν θέλουν την κατεδάφιση της διεθνούς τάξεως πραγμάτων, και αντικατάστασή της από κάτι άλλο. Αλλά δεν πίστευαν ή δεν περίμεναν ότι η σύγκρουση θα γινόταν τόσο σύντομα και με τόση σφοδρότητα.

Αυτό που δεν μπορούν να παραδεχθούν στην Δύση είναι ότι το δημογραφικό τους πρόβλημα, η διάλυση της παραγωγικής τους βάσεως και η μεταφορά της στην Ασία, και η αμφισβήτηση θεμελιωδών πολιτιστικών αξιών του δυτικού κόσμου, καταδεικνύουν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα ηττηθούν.

Αναθεωρητικά κράτη δεν είναι μόνον η Ρωσσία, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, και το Ιράν, όπως αρέσκονται να δηλώνουν οι δυτικοί αναλυτές.

Αναθεωρητική δύναμη είναι και η Ινδία. Όσο περνά ο καιρός αμφισβητεί όλο το δυτικογενές αποικιοκρατικό δικαιϊκό σύστημα που είχε ενσωματώσει.

Αναθεωρητική δύναμη που ακόμη δεν έχει δείξει τα δόντια της είναι και η Αφρικανική ήπειρος. Ακόμη δεν έχει το οικονομικό και στρατιωτικό υπόβαθρο που έχει η Κίνα, αλλά έχει τεράστιο δημογραφικό πλεονέκτημα έναντι του δυτικού κόσμου. Η αύξηση του αφρικανικού πληθυσμού γίνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Πολλές χώρες της Δύσεως θα μετατραπούν σε αφρικανικές αποικίες δια της λαθρομεταναστεύσεως, χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει πολλά δεδομένα. Όπως ήδη παραδέχονται οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές, έληξε η μονοπολική μεταψυχροπολεμική περίοδος, και ξεκίνησε επίσημα ένας νέος ψυχρός πόλεμος.

No comments:

Post a Comment