Monday, March 14, 2022

Η ουκρανική ηγεσία δεν διαθέτει έναν Κουτούζωφ


Το αν η καθυστέρηση στην κατάληψη του Κιέβου οφείλεται σε λάθη επιμελητείας των Ρώσσων στρατηγών, ή στην αναπάντεχη ουκρανική αντίσταση, ή στο ότι το ρωσσικό επιτελείο μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει την ρωσσική αεροπορία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μπορεί να ισχύουν και οι τρεις λόγοι.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αρκετές διοικητικές υπηρεσίες και κέντρα αποφάσεων του Κιέβου έχουν μεταφερθεί σε άλλες πόλεις δυτικότερα, όπως το Λβιβ. Αλλά το Κίεβο δεν έχει εκκενωθεί πλήρως.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ουκρανική ηγεσία δεν διαθέτει έναν Κουτούζωφ. Επειδή το Κίεβο αποτελεί βασικό στόχο της ρωσσικής εκστρατείας, σε περίπτωση καταλήψεως θα έπρεπε να ήταν τελείως άδειο και καμμένο, ώστε οι Ρώσσοι να μην βρούν τίποτε για να καταλάβουν.

Οι Ρώσσοι στρατιώτες δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα ανεφοδιασμού που αντιμετώπισε ο Ναπολέων όταν βρήκε την Μόσχα άδεια και καμμένη από τον Κουτούζωφ διότι το Κίεβο είναι σχετικώς κοντά στην Ρωσσία. Αλλά θα αποτελέσει μία μεγάλη ήττα σε ψυχολογικό, πολιτικό, και διπλωματικό επίπεδο που θα απεδείκνυε ότι ουδείς Ουκρανός σκοπεύει να υποταχθεί στην ρωσσική διοίκηση.

No comments:

Post a Comment