Monday, March 14, 2022

Οι στρατηγικοί στόχοι κάθε εμπόλεμου μέρους βοηθούν πολύ στην ανάλυση των μελλοντικών εξελίξεων


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναλύουμε κατά προσέγγιση το τί θα γίνει σε μία σύρραξη όπως την ρωσσο-ουκρανική, είναι να έχουμε στην διάθεσή μας εσωτερικά έγγραφα με τους στρατηγικούς στόχους του κάθε εμπόλεμου κράτους.

Στην αγγλική ορολογία αυτό ονομάζεται war aims. Μαζί με την μελέτη των συνθηκών ειρήνης και τα μυστικά πρωτόκολλα που υπογράφονται μετά από την λήξη κάθε συρράξεως, μας βοηθούν να έχουμε μία εικόνα για το πώς σκέπτεται και δρά ο κάθε κρατικός οργανισμός.

Τα εσωτερικά έγγραφα με τους στρατηγικούς στόχους ενός πολέμου καθυστερούν αρκετά χρόνια να δημοσιοποιηθούν για προφανείς λόγους. Οπότε δεν έχουμε αυτή την στιγμή στην διάθεσή μας τα ρωσσικά έγγραφα. Όμως ξέρουμε σίγουρα ότι οι ρωσσικοί στρατηγοί στόχοι κινούνται μεταξύ μίας μαξιμαλιστικής θέσεως, όπου η Ρωσσία θα καταστεί επίκεντρο αντιστάσεως κατά της δυτικής παγκοσμιοποιήσεως σε σημείο ανατροπής της δυτικής ηγεμονίας, και μίας μινιμαλιστικής θέσεως όπου η Ρωσσία θα περιοριστεί στην κατάληψη και ρωσσοποίηση της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην στρατιωτική ιστορία, οι στρατηγικοί στόχοι εξελίσσονται εν μέσω πολέμου. Δεν παραμένουν σταθεροί, διότι αλλάζουν τα δεδομένα και ο συσχετισμός των δυνάμεων. Στους κάτωθι συνδέσμους μπορούμε να μελετήσουμε τους στρατηγικούς στόχους της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσσίας κατά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο.

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/war_aims_and_war_aims_discussions_russian_empire
https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/war_aims_and_war_aims_discussions_east_central_europe

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/war_aims_and_war_aims_discussions_great_britain_and_ireland

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/war_aims_and_war_aims_discussions_france

https://encyclopedia.1914-1918-online.net/article/war_aims_and_war_aims_discussions_germany

No comments:

Post a Comment