Wednesday, January 31, 2018

Μακεδονικές ταυτότητες στον χρόνο - Συλλογικό έργο



Δείγμα μελέτης υψηλού επιπέδου για την κατανόηση εθνοτικών προβλημάτων στην διάρκεια του χρόνου, με στοιχεία δυναμικής ταυτοτήτων.

Υβριδικές ταυτότητες, ρευστές συνειδήσεις, ανταγωνιστικές αφοσιώσεις, σύνθετα προβλήματα, μηχανισμοί εθνογενέσεως, μετατοπιζόμενα σύνορα, αποτελούν το μόνιμο σκηνικό στην περιοχή της Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

Το έργο είναι αυστηρώς ακατάλληλον για τους ζητωπατριώτες. 

"Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο - Συλλογικό έργο

Δεκαοκτώ επιστήμονες επιχειρούν να παρουσιάσουν το σύνθετο και πολύμορφο φαινόμενο της ταυτότητας στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Στις ανθρώπινες ομάδες που εξετάζονται συγκαταλέγονται οι αρχαίοι Μακεδόνες, οι "Ρωμαίοι", "Γραικοί" και Σλάβοι του Μεσαίωνα, οι ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι χριστιανοί των νεότερων χρόνων, οι Έλληνες και Σλάβοι Μακεδόνες της σύγχρονης εποχής. 

Με τη συνδρομή των εργαλείων που παρέχουν οι επιστήμες του ανθρώπου, ιδίως η ιστορία, η αρχαιολογία, η επιγραφική, η κοινωνική ανθρωπολογία, η φιλολογία, η γλωσσολογία και η πολιτική επιστήμη διερευνώνται ζητήματα όπως οι πολιτισμικές ταυτότητες, οι μύθοι, τα σύμβολα και τα στερεότυπα, η διαδικασία και οι μηχανισμοί της εθνογένεσης (με έμφαση στην ιστοριογραφία και την πολιτική χρήση του παρελθόντος), ο ρόλος των εθνικών κρατών και των ομάδων πίεσης, οι επιπτώσεις από την επανάσταση στην τεχνολογία της επικοινωνίας· πρόσθετα ζητήματα, όπως η ονοματοδοσία κρατών και η χρήση γεωγραφικών όρων στο διεθνές εμπόριο προσεγγίζονται από τη σκοπιά της επιστήμης του δικαίου· η ίδια η γεωγραφική ταυτότητα της Μακεδονίας γίνεται αντικείμενο χαρτογραφικής μελέτης".

No comments:

Post a Comment