Monday, January 22, 2018

Οι λανθασμένες παραδοχές του "πατριωτικού" αφηγήματος για την Μακεδονία



Το "πατριωτικό" αφήγημα "η Μακεδονία είναι Ελληνική", είναι γεμάτο λανθασμένες παραδοχές. Επειδή ενεργοποιεί αυτοματοποιημένες και συναισθηματικές αντιδράσεις, παρακάμπτει όλες τις λογικές αντιφάσεις που εμπεριέχει, φτάνοντας στο σημείο του εθνικού αυτοχειριασμού εν μέσω "πατριωτικού" θριάμβου.

Πρώτη λανθασμένη παραδοχή: «Εκχωρούμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια», άρα ενεργοποιείται ο αμυντικός μηχανισμός της καταπολεμήσεως της προδοσίας. Ενώ πρόκειται για πανάρχαια Μακεδονικά και Παιονικά εδάφη. 

Δεύτερη λανθασμένη παραδοχή: «Οι Σκοπιανοί είναι αλλοεθνείς», άρα προσπαθούν να μας κάνουν κακό. Ενώ πρόκειται για εθνικιστές Μακεδόνες, ή εκσλαβισμένους Μακεδόνες. Υπάρχουν και κάποιοι μιγάδες και αλλοεθνείς αλλά το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από τις μειονότητες. Με εξαίρεση τους Αλβανούς, ο κύριος πληθυσμιακός όγκος έχει Μακεδονική ταυτότητα.

Τρίτη λανθασμένη παραδοχή: «Αν διατηρήσουμε το όνομα, προστατεύουμε την Μακεδονία». Ενώ πρόκειται για εκχώρηση Μακεδονικών εδαφών και πληθυσμών στους Σλάβους, και ακούσια υποστήριξη των σλαβικών επεκτατικών σχεδίων. 

Τέταρτη λανθασμένη παραδοχή: «Μην διεκδικείτε την Μακεδονία μας», σημαίνει «δεν σας εκχωρούμε την Νότια Μακεδονία, και συγχρόνως δεν διεκδικούμε την Βόρειο Μακεδονία». 

Πέμπτη λανθασμένη παραδοχή: «Δεν υπάρχει Μακεδονική εθνότητα». Ελληνικά φύλα με μη-Ελληνική συνείδηση υπήρχαν και θα υπάρχουν όσο κάποιοι «πατριώτες» τούς θεωρούν αλλοεθνείς επειδή τώρα δεν αισθάνονται Έλληνες. 

Έκτη λανθασμένη παραδοχή: «Μονοπώλιο Μακεδονικής ονομασίας, ισοδυναμεί με ελληνική νίκη». Χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν το σύνταγμα των Σκοπίων, ο στρατιωτικός τους προσανατολισμός, το περιεχόμενο των σχολικών τους βιβλίων, και οι διπλωματικές τους συμμαχίες με άλλες χώρες, η αλλαγή της ονομασίας δεν κατοχυρώνει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος. 

Εν ολίγοις, το «δεν εκχωρούμε» των «πατριωτών», σημαίνει «δεν διεκδικούμε τίποτε εκτός Ελληνικών συνόρων». 

Σημαίνει ότι δεν διεκδικούν την σταδιακή Επανελλήνιση και ειρηνική ενσωμάτωση των Σκοπίων στην Ελληνική επικράτεια. Και προκειμένου να αυτοπροβληθούν ως πατριώτες, αντιπαραβάλλουν τον εαυτό τους με κάποιους εθνομηδενιστές οι οποίοι θέλουν απόσπαση του ελεύθερου-νοτίου κομματιού της Μακεδονίας.

Το ότι κάποιος δεν θέλει την απόσπαση της Νοτίου Μακεδονίας και συγχρόνως εκχωρεί την Βόρειο Μακεδονία, δεν σημαίνει ότι είναι πατριώτης.

Με τον όρο Βόρειο Μακεδονία, δεν εννοούμε μόνον την περιοχή Γευγελή-Μοναστήρι-Στρώμνιτσα. Εννοούμε όλα τα Σκόπια, δηλαδή την Αρχαία Παιονία και την Αρχαία Μακεδονία.

2 comments:

  1. Από πότε ήταν Έλληνες οι Παίονες; Οι Σκοπιανοί είναι μπασταρδεμένοι απόγονοι των Παιόνων οι οποίοι υιοθέτησαν την μακεδονική ταυτότητα όταν ενσωματώθηκαν στο βασίλειο των Μακεδόνων.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι υπέρ της προσάρτησης της Παιονίας αλλά μην λέμε ψέματα περί ελληνικότητας των Παιόνων/Σκοπιανών.

      Delete