Tuesday, January 16, 2018

Δεν αρκεί το τί ήσουν κάποτε, ως λαός. Έχει σημασία και το τί είσαι τώρα


Αρχαιολογικό Μουσείο Σκοπίων


Ένας ξένος που θα σύγκρινε το Μουσείο των Σκοπίων και τα αρχιτεκτονικά μουσειακά εκτρώματα των ρωμιών, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι όντως εκεί κτυπάει η καρδιά της (Βορείου)Μακεδονίας. 

Ένα σωρό "πατριώτες" παπαγαλίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι "η Μακεδονία είναι Ελληνική" θεωρώντας ότι ένα ιστορικό κείμενο, ή ένας Μακεδονικός τάφος, ή μία αρχαία επιγραφή αρκούν για να έχουμε το θράσος να διεκδικούμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σε αυτό το μισελληνικό και άρα αντιμακεδονικό ψευδοκράτος, χρειάστηκαν 24 ολόκληρα χρόνια για να αποφασίσουν οι κρατικές αρχές να τοποθετήσουν στο κέντρο της Αθήνας ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Έτσι αποδεικνύουν την αγάπη τους για την Μακεδονία, χωρίς Ελληνική αισθητική, και χωρίς ένα άγαλμα του Αλεξάνδρου στην Αθήνα. 

Δεν αρκεί το τί ήσουν κάποτε, ως λαός. Έχει σημασία και το τί είσαι τώρα. 

Κατά τα άλλα έχουν το θράσος να διεκδικούν το όνομα από τους Σκοπιανούς.

Το τερατούργημα με το όνομα "Μουσείο Ακροπόλεως"


Δείγμα αρχιτεκτονικής αισθητικής του ρωμέικου ψευδοκράτους, το οποίο έχει το θράσος να απαιτεί την αποκλειστικότητα στο όνομα Μακεδονία. 

Ας φτιάξουν πρώτα ένα άγαλμα σαν αυτό που έχουν οι Σκοπιανοί, και μετά να έχουν το θράσος να διεκδικούν την πατρότητα του ονόματος Μακεδονία. 


Δεν φταίνε οι Σκοπιανοί αν λατρεύουν την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο περισσότερο από τους ρωμιούς.

3 comments:

  1. Η μόνη τέχνη που αρέσει στους αρχηγούς των ρωμιών είναι όχι αυτή που μιμείται την πραγματικότητα, αλλά αυτή που μιμείται την μίμηση που δείχνει απλώς πόσο εκτός πραγματικότητος βρίσκονται.
    https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3143778/o-kokkinos-akefalos-angelos-sto-paleo-faliro

    Αλλά ο κόσμος αντιδρά φραστικά τουλάχιστον που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα.

    ReplyDelete
  2. το μουσείο στα σκόπια δεν είναι παρά ένα φτηνιάρικο καρακιτσαριό όπως και το άγαλμα που μας παρουσιάζεις από την άλλη το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα όμορφο και λειτουργικό κτήριο σε μινιμαλιστικές γραμμές
    Ξέρετε υπάρχει και αυτό που λέγεται "πρόοδος" και δεν γίνεται να είμαστε κολλημένοι στην αρχιτεκτονική μιας περιόδου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι απλά καρακιτσαριό αλλά και το θέατρο του παραλόγου. Έχουν μαζί αγάλματα του αλεξάνδρου και του φιλίππου με τον ΒΟΥΛΓΑΡΟ τσάρο σαμουήλ.

      Delete