Monday, January 22, 2018

Δυναμική ταυτοτήτων vs στατική: ρευστές, ανταγωνιστικές, υβριδικές συλλογικές ταυτότητες



Είδη συλλογικών ταυτοτήτων στο Μακεδονικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει εδώ και αιώνες, αλλά οι "πατριώτες" και οι ρωμιοί αδυνατούν να αντιληφθούν.

1. Σλαβόφωνος Μακεδόνας, ελληνικής καταγωγής. Άτομο με ρευστή εθνική συνείδηση. Μπορεί να αλλάξει την εθνοτική του αφοσίωση αναλόγως των εξωτερικών συνθηκών.

2. Σλαβικής συνειδήσεως Μακεδόνας, ελληνικής καταγωγής. Άτομα με υβριδική συνείδηση. Το ποσοστό ελληνικής συνειδήσεως έχει αναμειχθεί με την σλαβική συνείδηση, αλλά βαίνει μειούμενο.

3. Μακεδόνας εθνικιστής, αλλά ούτε Έλλην, ούτε Σλάβος. Ελληνικής καταγωγής και Μακεδονικής πολιτιστικής ταυτότητος. Άτομο με αποσχιστικές τάσεις από το Ελληνικό Έθνος.

4.Τοπικιστής Μακεδόνας, χωρίς να ενδιαφέρεται αν έχει ελληνική, σλαβική, βουλγαρική, αλβανική, ή τουρκική καταγωγή. Η ταυτότητά του είναι γεωγραφικής φύσεως.

5. Άτομα Μακεδονικής εθνοτικής συνειδήσεως, αλλά σλαβικής ή βουλγαρικής καταγωγής. Προέκυψαν από τον εκμακεδονισμό μη-ελληνογενών πληθυσμών.

6. Σλαβο-Μακεδόνας, μεικτής καταγωγής και υβριδικής συνειδήσεως. Άτομα προερχόμενα από εθνοφυλετική και πολιτισμική επιμειξία, μεταξύ ελληνικών και μη-ελληνικών πληθυσμών. 

7. Μακεδόνας, αμιγώς ελληνικής καταγωγής, και ελληνικής συνειδήσεως.

Όποιος δεν διαβάζει και δεν κατανοεί από έννοιες όπως identity-building, identity politics, nation-building, fluid, hybrid, and competing identities, θα εκστομίζει ασυναρτησίες για το Μακεδονικό ζήτημα.

2 comments:

  1. Ωραία όλα αυτά , άλλα εάν οι Σκοπιανοί άνηκαν στην κατηγορία 3 , ή έστω ένα μέρος από αυτούς, δεν τα ήταν αναμενόμενο να είχε δημιουργηθεί και κίνημα επαναμακεδονήσεως και αποβολής της Σλαβικής γλώσσας. Κάθε εθνιστικιστικό κίνημα που σέβεται τον εαυτό του πάντα εκφράζει τέτοιες τάσεις. Υπάρχουν σκοπιανοί έστω για δείγμα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μπορεί να υπάρχει η κατηγορία {
      3. Μακεδόνας εθνικιστής, αλλά ούτε Έλλην, ούτε Σλάβος.}
      Ή Έλληνας θα είναι ή αλβανός ή σέρβος ή βούλγαρος ή τσιγγάνος ή τούρκος ή βόζνιος(ή κάποια μίξη αν οι γονείς ήταν απο διαφορετικές εθνότητες).
      Όσοι σκοπιανοί είχαν γεννηθεί ΠΡΙΝ ΤΟ 1944 γνωρίζανε ότι ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω εθνότητες.
      Γιατί μέχρι τότε φυσικά δεν υπήρχε "μακεδονική" εθνότητα.
      Ακόμα και όσοι γεννήθηκαν μέχρι το 1970 είχαν τους γονείς τους και τους παππούδες τους που παρά την προπαγάνδα της κομμουνιστικής χούντας που τους κυβερνούσε(κομμουνιστικό καθεστώς είχε όλη η τέως γιουγκοσλαβία άρα και το τότε κομμάτι της εως το 1991) τους έλεγαν την αλήθεια για την ράτσα τους και την καταγωγή τους.

      Το πρόβλημα υπάρχει για τους γενηθέντες μετά το 1970.
      Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1970.

      Όχι όμως για πολλούς αφού οι αλβανοί, σέρβοι, βόζνιοι, τούρκοι , τσιγγάνοι κράτησαν την ιστορία τους και αυτό δήλωναν μέχρι και την τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2002.

      Delete