Wednesday, January 10, 2018

Στρατηγική τριών σταδίων για το Σκοπιανό ζήτημα



Απαντώ σε ερωτήματα και κρίσεις σχολιαστών, οι οποίοι λένε, "Μα θα ήθελαν οι Σκοπιανοί το 1991 να ενωθούν μαζί μας; Μα αφού δεν έχουν Ελληνική συνείδηση, κλπ".

Απάντηση:

To 1991 γίνεται κάτι εκπληκτικό, ένα πολιτικό θαύμα. Ειρηνική απόσχιση των Σκοπιανών από την Γιουγκοσλαβία. Ας θυμηθούμε ότι η FYROM δεν ακολούθησε την αιματηρή διαδρομή αποσχίσεως του Κοσόβου. Ούτε η Σερβία προσπάθησε να την καθυποτάξει δια των όπλων.

Η ειρηνική απόσχιση δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι παρά τον επί δεκαετίες ασφυκτικό έλεγχο απο το κράτος του Τίτο, δεν αισθάνονται Σλάβοι, ή τουλάχιστον σε βαθμό που να θέλουν να ταυτιστούν με τους Σέρβους. Αλλιώς δεν θα πραγματοποιούσαν την απόσχιση.

Οι Σκοπιανοί λοιπόν έκαναν το πρώτο βήμα. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή δεν θα έκαναν το δεύτερο βήμα, δηλαδή την ένωση με την Ελλάδα. Δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική.

Κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Να κουνήσουμε λίγο τα χέρια μας.

Από την δική μας πλευρά έπρεπε να υπήρχε μία στρατηγική τριών φάσεων προς τους Σκοπιανούς, πολύ πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία.

Πρώτη φάση: Δεν είστε Σλάβοι. 
Δεύτερη φάση: Είστε Μακεδόνες. 
Τρίτη φάση: Είστε Έλληνες.

Οι Σκοπιανοί έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ της πρώτης και της δευτέρας φάσεως, διότι απουσιάζει παντελώς μία Ελληνική πολιτική για τα Βαλκάνια.

Το 1991 η εξωτερική μας πολιτική έπρεπε πάση θυσία να δημιουργήσει ένα τεράστιο ρήγμα μεταξύ Σκοπιανών και Σλάβων. Αλλά αυτό το κατάφεραν μόνοι τους οι Σκοπιανοί.

Εμείς πρέπει να ολοκληρώσουμε την δεύτερη και την τρίτη φάση: Μακεδόνες, και στην συνέχεια Έλληνες.

Η ειρηνική επανελλήνιση και σταδιακή ενσωμάτωση των Μακεδόνων Σκοπιανών μπορεί να κρατήσει αρκετές δεκαετίες. Αλλά έτσι γίνονται οι πολιτικοί αγώνες. Οπότε δεν έχει νόημα να λέει κάποιος ότι, "το 1991 δεν θα ήθελαν οι Σκοπιανοί να ενωθούν μαζί μας", διότι δεν υπήρχε περίπτωση να πούν ότι θέλουν να ενωθούν μαζί μας, αφού δεν αισθάνονται Έλληνες. Εμείς πρέπει να επενδύσουμε πολιτικώς στην επανελλήνισή τους.

Αν εξ αρχής είχαμε προσεγγίσει την λύση του προβλήματος ως εξελικτικά στάδια επανελληνίσεως, τότε δεν θα αντιμετωπίζαμε τους σημερινούς κινδύνους.  

Για να επιτύχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει εξελικτικό στάδιο, τί σημαίνει στρατηγικό σχέδιο, και τί σημαίνει επιμονή, συνέχεια, και διάρκεια στην εξωτερική πολιτική.  

Οι "πατριώτες" κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν την κατάσταση στα Σκόπια στην προ 1991 εποχή. Προσπαθούν να τούς μετατρέψουν σε Σλάβους.

1 comment:

  1. ΙΦΙΚΡΑΤΗΣ ΑΜΥΡΑΣ: Άλλη μία "πατριωτική" αφίσα...

    http://endiameseperiochenea.blogspot.de/2018/01/iphicratis-amyras.html

    ReplyDelete