Friday, June 19, 2015

Is Deutsche Bank the next Lehman?



Οι ενδείξεις των τελευταίων δεκαπέντε μηνών που έχουν σχέση με την πιθανή κατάρρευση της Deutsche Bank, η έκθεση της οποίας στα παράγωγα ύψους 75 τρις είναι εικοσαπλάσια του ΑΕΠ της Γερμανίας, είναι οι εξής:
- Τον Απρίλιο του 2014 αναγκάσθηκε να αυξήσει τα κεφάλαια της (Tier1) κατά 1,5 δις, γεγονός που προβλημάτισε αρκετούς.
- Ένα μήνα αργότερα ανακοίνωσε την πώληση μετοχών αξίας 8 δις, με έκπτωση έως και 30%, για να αυξήσει τη ρευστότητα της – κάτι που δεν θεωρήθηκε καθόλου φυσιολογικό.
- Το Μάρτιο του 2015 απέτυχε στα τραπεζικά τεστ αντοχής, λαμβάνοντας την αυστηρή προειδοποίηση να καλύψει τα κεφαλαιακά κενά της.
- Τον Απρίλιο του 2015 επιβεβαίωσε την από κοινού συμφωνία με τις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία, όσον αφορά τις “ατασθαλίες” της (Libor) – αναλαμβάνοντας την υποχρέωση καταβολής 2,1 δις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α.
- Το Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος της ζήτησε και έλαβε αυξημένες δικαιοδοσίες από το ΔΣ – κάτι που συνηθίζεται μόνο σε περιόδους κρίσης, όπου απαιτείται αυξημένη εκτελεστική εξουσία.
- Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ, με τον κίνδυνο της αθέτησης των πληρωμών των υποχρεώσεων της να αυξάνεται κατακόρυφα – γεγονός που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τη Γερμανική τράπεζα, λόγω των παραγώγων.
- Το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο (6/7 Ιουνίου 2015), μετά το Ελληνικό συμβάν, ανακοινώθηκε απρόσμενα η αποχώρηση των δύο διευθυνόντων συμβούλων από την Deutsche Bank – παρά το ότι ένα μήνα πριν είχαν πάρει αυξημένες δικαιοδοσίες.
- Στις 9 Ιουνίου η S&P, η οποία στις 11 Ιουνίου υποβάθμισε την Ελλάδα και τις 12 Ελληνικές τράπεζες, όπως συνήθως συμβαίνει, μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank σε ΒΒΒ+ (τρεις βαθμίδες πριν από τα σκουπίδια). Η βαθμίδα αυτή είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Lehman Brothers, τρεις μήνες πριν από τη χρεοκοπία της.

No comments:

Post a Comment