Sunday, June 28, 2015

Ακούσιες συνέπειες



Οι τράπεζες μπορεί να παραμείνουν κλειστές για αρκετές ημέρες, πέραν της 6ης Ιουλίου.

Ας έχουν υπ' όψιν τους οι πολίτες ότι από την στιγμή που οι τράπεζες επεβίωναν χάρις τον ELA(emergency liquidity assistance) σημαίνει ότι εδώ και αρκετό καιρό είχαν καταρρεύσει.

Αφ' ενός η ΕΕ κλείνει την στρόφιγγα του ELA, αφ' ετέρου έχουμε bank run. Οι δύο παράγοντες συνδυαστικώς θα οδηγήσουν ίσως σε μακρά περίοδο κλειστών τραπεζών και χαμηλών ορίων αναλήψεως.

Αν κερδίσει το ΟΧΙ προφανώς η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει χρήματα στον Τσίπρα. 
Αν κερδίσει το ΝΑΙ η κυβέρνηση Τσίπρα κατά πάσα πιθανότητα οδηγείται σε εκλογές.

Επομένως η ανακοίνωση για μία εβδομάδα με κλειστές τράπεζες δεν λαμβάνει υπ' όψιν πολλές παραμέτρους.

Σε αντίστοιχες τραπεζικές κρίσεις, οι ανακοινώσεις ότι θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες για 2-3 ημέρες, σπανίως ευσταθούν.

Το αστείο είναι που ο Βαρουφάκης πριν 2 μήνες ήθελε να περιορίσει τις συναλλαγές σε μετρητά πάνω από το όριο των 70 ευρώ για φορολογικούς λόγους, δια της υποχρεωτικής χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Τώρα που δεν θα κυκλοφορεί καθόλου μετρητό στην αγορά να δούμε πώς θα πληρωθούν οι φόροι που ζητούσε ο Βαρουφάκης μέσω καρτών.

Πάντως εκπλήρωσε το όνειρό του. Περιόρισε την χρήση μετρητών στο ελάχιστο. Εύγε Βαρουφάκη!

Καλύτερο συνοδοιπόρο στην πορεία προς την δραχμή δεν θα μπορούσαμε να βρούμε. Ακούσιες συνέπειες της πολιτικής Βαρουφάκη "πάση θυσία στο ευρώ". Στα αγγλικά ονομάζεται unintended consequences.

No comments:

Post a Comment