Friday, June 19, 2015

Έλληνες οπαδοί της αυστριακής οικονομικής σχολής, συμφωνούν μαζί μας στο ζήτημα του ευρώ



Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν Έλληνες διανοούμενοι της αυστριακής σχολής της οικονομίας που υποστηρίζουν την ίδια άποψη με τους ΕθνοΚοινωνιστές στο ζήτημα του ευρώ.

Ας μην ισοπεδώνουμε τους πάντες, και ας μην κάνουμε οριζόντιους χαρακτηρισμούς περί δωσιλόγων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η αυστριακή σχολή αποκαλείται και νεοφιλελεύθερη σχολή, με κορυφαίους οικονομολόγους τον Friedrich Hayek και τον Milton Freedman.

Η συγκεκριμένη σχολή σκέψεως, ναι μεν υποστηρίζει το ατομικό καπιταλιστικό κέρδος και μισεί τον σοσιαλισμό, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν υποστηρίζει τις κρατικές επιδοτήσεις υπέρ των τραπεζών και των ολιγοπωλίων.

Αντιθέτως υποστηρίζει με σθένος την εκκαθάριση και των πτώχευση των αποτυχημένων επιχειρήσεων. Είναι σταθεροί στην ιδεολογία τους σε αυτό το ζήτημα, και διαφέρουν κατά πολύ από τους άλλους φιλελεύθερους καπιταλιστές που ζητούν διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Όπως απολαμβάνει τα κέρδη η επιχείρηση, έτσι θα υποστεί και τις ζημιές.

Η αυστριακή σχολή υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την ιδιωτικοποίηση των ζημιών. Ενώ σήμερα η φιλελεύθερη παράταξη που επικρατεί στην Ευρώπη απαιτεί ιδιωτικοποίηση των κερδών, και κοινωνικοποίηση των ζημιών. 

Γι' αυτό οι οπαδοί αυτής της σχολής αποκαλούν την Ε.Ε., μία νέα Σοβιετική Ένωση.

Ανάρτηση στην σελίδα fb των Ελλήνων οπαδών της Αυστριακής σχολής της Οικονομίας:

"Η σελίδα προτείνει την απόσυρση όλων των καταθέσεων απο τις τράπεζες/υποκαταστήματα της ΕΚΤ. Χωρίς (το υπάρχον) τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει το καθεστώς του χρέους και της απαλλοτρίωσης. Η μόνη δύναμη των ανθρώπων απέναντι στον σοσιαλιστικό σχεδιασμό, στις κατασχέσεις και στην απαλλοτρίωση της εργασία και της ελευθερίας, είναι η απόσυρση των μετρητών απο τις τράπεζες του κράτους."


Η σελίδα προτείνει την απόσυρση όλων των καταθέσεων απο τις τράπεζες/υποκαταστήματα της ΕΚΤ. Χωρίς (το υπάρχον) τραπεζικ...
Posted by Ελεύθερη Αγορά - Austrian economics on Saturday, 13 June 2015


No comments:

Post a Comment