Thursday, May 7, 2020

Η εκχώρηση εκτελεστικής εξουσίας σε ανεύθυνους ειδικούς, υποσκάπτει την λαϊκή βούληση και την εθνική κυριαρχία



Σε όσες χώρες επεβλήθη καραντίνα, η κοινωνία αρχίζει να καταστρέφεται. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται κάποια σχέδια εξόδου από την καραντίνα, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, και με προϋποθέσεις που καθιστούν ασύμφορη την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι πολιτικοί που λαμβάνουν αυτές τις ολέθριες αποφάσεις κρύβονται πίσω από τους γελοίους "ειδικούς". Λένε ότι, "δεν φταίω εγώ, ακούω τους επιστήμονες".

Μιλώντας ως πολιτικό πρόσωπο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα θεμελιώδες ζήτημα στην πολιτική. Ουδείς επιτρέπεται να εισέρχεται στην πολιτική κονίστρα με αντιλήψεις όπως αυτές που εκφέρουν οι περισσότεροι κυβερνώντες.

Αφού εκχώρησαν την πολιτική εξουσία σε ανεξέλεγκτους και ανεύθυνους ειδικούς, τώρα κρύβονται πίσω από τον όρο επιστήμη.

Ένας πολιτικός οφείλει μεταξύ άλλων να διαθέτει α) εγκυκλοπαιδική μόρφωση, β) ηγετικές ικανότητες, γ) κριτική σκέψη, δ) ικανότητες επιλύσεως προβλημάτων (problem solving skills), ε) ικανότητα επιλογής στελεχών, ζ) γνώσεις αναλύσεως και διαχειρίσεως κινδύνων, κ.α.

Όποιος έχει μελετήσει πολιτική ιστορία, γνωρίζει ότι οι πολιτικοί έρχονται συνεχώς σε επαφή με στρατηγικά διλήμματα. Ειδικώς όσοι δραστηριοποιούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή, θα κληθούν να αποφασίσουν και να νομοθετήσουν για αγροτικά, εκπαιδευτικά, πολιτισμικά, οικονομικά, αμυντικά. κλπ ζητήματα.

Επομένως όποιος θέλει να σταδιοδρομήσει στην πολιτική, δεν μπορεί να λέει, "έτσι μου είπαν οι λοιμωξιολόγοι". Πρέπει να διαθέτει δική του κρίση. Δικές του είναι οι αποφάσεις.

Μία αντίστοιχη κατάσταση εμφανίζεται σε καιρό πολέμου. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πολιτικός. Οι στρατηγοί εισηγούνται, αλλά επειδή οι πόλεμοι διεξάγονται για πολιτικούς σκοπούς, ένας πολιτικός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τους στρατιωτικούς.

Για παράδειγμα, την απόφαση για την τουρκική επέμβαση στην Συρία και στην Λιβύη, δεν την έλαβαν οι στρατηγοί, αλλά ο Ερντογάν με βάση το νεο-οθωμανικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Το αν είναι σωστό ή λάθος, ηθικό ή ανήθικο, βλαβερό ή ωφέλιμο, είναι άλλο ζήτημα.

Οι Τούρκοι στρατηγοί θα εισηγηθούν, θα αναδείξουν τις επιχειρησιακές δυσκολίες, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν καθορίζουν αυτοί τον πολιτικό στόχο. Αυτό είναι δουλειά του Ερντογάν και των νεο-οθωμανών πολιτικών.

Άλλο παράδειγμα. Ως πολιτικός υποστηρίζω την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Το γιατί, είναι μία άλλη ιστορία. Αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα δεχθώ να μου υποδείξουν διάφοροι "ειδικοί" στα χρηματο-οικονομικά το αν πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα ή να παραμείνουμε στο ευρώ. Αυτό οφείλω να το ξέρω εγώ. Εγώ εκτίθεμαι πολιτικώς στην κοινωνία, όχι οι ειδικοί.

Οι ειδικοί μπορεί να με συμβουλέψουν για τις τεχνικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε κατά την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω να υποκαταστήσουν την δική μου βούληση με τις δικές τους εισηγήσεις.

Άπαξ και αποφάσισα ως πολιτικό πρόσωπο την επαναφορά του εθνικού νομίσματος, ο ρόλος των ειδικών περιορίζεται στην επίτευξη του στόχου. Αλλιώς, αν αφήσω τους ειδικούς στα χρηματοοικονομικά να αλλάξουν την άποψή μου, δεν θα ήμουν πολιτικό πρόσωπο.

Εν κατακλείδι ένας πολιτικός σε όλη του την σταδιοδρομία υποχρεούται να ακούει διαφόρους ειδικούς, με διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις. Θα συνηθίσει να πορεύεται σε αχαρτογράφητα νερά, και οφείλει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά των επιλογών του.

Ποτέ και για κανένα λόγο, δεν έχει το δικαίωμα να κρύβεται πίσω από τους ειδικούς. Υποχρέωσή του είναι να συνομιλεί με τον Λαό και να έχει μία ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ο Κυβερνήτης Pritzker της Πολιτείας του Illinois, όταν ανακοίνωσε το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα, κάποιοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες του επεσήμαναν ότι με τόσο αργούς ρυθμούς εξόδου από την καραντίνα, οι επιχειρήσεις θα χρεωκοπήσουν.


Και έτσι θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε με τις ευθύνες του ως Κυβερνήτης. Πρόκειται για κωμικοτραγική και πανάθλια συμπεριφορά πολιτικού προσώπου. Αλλά αυτούς τους πολιτικούς παράγει το σημερινό κυνοβουλευτικό σύστημα.

Pritzker on Wednesday gave this answer to a question about what restaurants are supposed to do that have little hope under the plan that they could reopen before they go bankrupt:

“Well, my first response to that is that I’m not the one that’s writing those rules for restaurants and bars, it is doctors and epidemiologists that I’m listening to.”

1 comment:

  1. Ποια είναι η λαϊκή βούληση; Αυτοί που πιστέυουν στον ιό ή αυτοί που δεν πιστεύουν; Εχθές πήρε ένας στο ράδιο τηλέφωνο και είπε ότι κατηγορούν τον Τσιόδρα όπως τον Σωκράτη, τον Κολοκοτρώνη και τον Καποδίστρια. Αυτός ο κύριος ήταν λαϊκή βούληση;

    ReplyDelete