Friday, May 1, 2020

Παγκόσμια υγειονομική διακυβέρνηση και υγειονομική κυριαρχία: σύγκρουση μέχρις εσχάτων



Αν γράψετε σε μία μηχανή αναζητήσεως τις λέξεις global health policy, θα εμφανιστούν ένα σωρό δεξαμενές σκέψεως, και ακαδημαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Αν γράψετε τις λέξεις global health governance, πρώτος εμφανίζεται ο ΠΟΥ. https://www.who.int/trade/GHG/en/

Σε μία μελέτη του ΠΟΥ με τίτλο, Global Health Governance: A Conceptual Review, η σύνοψη αναφέρει τα εξής:

"Η μελέτη ξεκινά με μία σύντομη αναφορά του γιατί η παγκόσμια διακυβέρνηση για την υγεία έχει καταστεί σημείο αναφοράς πολλών συζητήσεων. Οι ιδιαίτερες επιπτώσεις της παγκοσμιοποιήσεως που ενδεχομένως να προξενήσει σε άτομα και κοινωνίες, και οι θεμελιώδεις προκλήσεις που προκαλούν αυτές οι διαδικασίες, στην συνέχεια εξηγούνται.

This paper begins with a brief discussion of why global health governance has become such a subject of discussion and debate. The particular impacts that globalization may be having on individuals and societies, and the fundamental challenges that these process pose are then explained."

Στον επόμενο σύνδεσμο από την ιστοσελίδα της ΕΕ, αναφέρεται συνεχώς ο όρος παγκόσμια υγεία, και χρησιμοποιείται το γνωστό σόφισμα, ότι οι ασθένειες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο και χρειάζεται διεθνής συνεργασία, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση των εθνικών πολιτικών για την υγεία.

Στον επόμενο σύνδεσμο, βλέπουμε μία μελέτη του 2000, η οποία αναλύει ζητήματα που ανακύπτουν στην κυριαρχία των εθνικών κρατών από την επιβολή της παγκόσμιας υγειονομικής πολιτικής του ΠΟΥ.

In using a framework from international relations analysis the paper explores how nation states are socialized into accepting new norms, values and perceptions of interest with regard to national and international health and what challenges emerge for the WHO in "inventing" global health policy.

Στον τελευταίο σύνδεσμο αναφέρεται ο όρος health sovereignty. Πρόκειται για μελέτη η οποία αποσκοπεί στο να καταδείξει ότι τα φαρμακευτικά φυτά συνεισφέρουν στην υγειονομική ασφάλεια και στην υγειονομική κυριαρχία σε ασταθείς καιρούς.

"The main objective of this paper is to demonstrate that medicinal plants contribute to health security and sovereignty in a time of instability".

Βλέπουμε ότι οι όροι παγκόσμια πολιτική υγείας, παγκόσμια διακυβέρνηση για την υγεία, υγειονομική ασφάλεια, υγειονομική κυριαρχία, υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ξένων διανοουμένων, πλην των "διανοουμένων" της Ελλάδος.

Φυσικά οι ξένες αναφορές στον όρο υγειονομική κυριαρχία, είναι λιγώτερες σε σχέση με την συχνότητα του όρου παγκόσμια υγειονομική διακυβέρνηση.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του αίσχους. Έχει αναλάβει να χαράσσει παγκόσμια πολιτική για την υγεία, χωρίς να ελέγχεται από πουθενά, και χωρίς να έχουν ρωτηθεί οι λαοί προκειμένου να συμφωνήσουν στην εκχώρηση του κυριαρχικού δικαιώματος χαράξεως εθνικής πολιτικής για την υγεία.

Οι περισσότεροι ιατροί στην Ελλάδα δεν κάνουν αναφορές γι' αυτό το ανοσιούργημα. Μάλλον θεωρούν φυσιολογικό το να χαράσσουν ξένοι οργανισμοί και ξένοι γραφειοκράτες την εθνική πολιτική για την υγεία.

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσει ο Έλληνας αναγνώστης είναι ότι ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρα ιμπεριαλιστικό όργανο. Ακυρώνει τις εθνικές πολιτικές και προωθεί την παγκόσμια διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας.

Ενθαρρυντικό είναι ότι λαοί στην Κεντρική Ασία και αλλού, προσπαθούν να ανακτήσουν την υγειονομική τους κυριαρχία, αδιαφορώντας για τον ΠΟΥ και τις εντολές του.

No comments:

Post a Comment