Tuesday, April 7, 2020

Έτσι πρέπει να ενημερώνουν τον Λαό οι Έλληνες ιατροί, και όχι να σιωπούν, ούτε να κρύβωνται πίσω από ψάλτες



           

                 FROM NYC ICU: DOES COVID-19 REALLY CAUSE ARDS??!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιατρού, ο οποίος οφείλει να λέει στο κοινό όσα παρατηρεί στους ασθενείς με πρόβλημα κορωνοϊού. Οφείλει να λέει αυτά που κατά την άποψή του θεωρεί σωστά, ασχέτως το τί λέει το ιατρικό και πολιτικό κατεστημένο.

Ο συγκεκριμένος Αμερικανός ιατρός εργάζεται σε μονάδα ενταντικής θεραπείας στην Νέα Υόρκη.

Δηλώνει ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας αυτή την στιγμή ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς από κορωνοϊό, προετοιμασμένα ότι πρόκειται για πνευμονική λοίμωξη που οδηγεί σε ARDS(σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας).

Και ότι ρυθμίζουν τους αναπνευστήρες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υποβοηθήσουν τους πνεύμονες του ασθενούς, διότι η συγκεκριμένη προσέγγιση(medical paradigm) προϋποθέτει ότι οι πνεύμονες των ασθενών υπολειτουργούν.

Δηλώνει λοιπόν ότι ως εργαζόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρεί ότι αυτό δεν ισχύει για τους ασθενείς που έρχονται με συμπτώματα κορωνοϊού. Ότι οι ασθενείς δεν έχουν πρόβλημα πιέσεως στους πνεύμονες και ότι δεν χρειάζονται υποβοήθηση με αναπνευστήρα, διότι εφαρμόζεται πίεση στους πνεύμονες ασθενών που μάλλον δεν αντέχουν ή δεν θα μπορούν να αντέξουν.

"I believe we are treating the wrong disease", δηλώνει ο Αμερικανός ιατρός.

Με αποτέλεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους ασθενείς.

Και ότι το ARDS που παρατηρούν οι ιατροί ίσως είναι αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου προγραμματισμού των αναπνευστήρων, και όχι λόγω του κορωνοϊού.

Ισχυρίζεται ότι κατά την άπόψή του, με βάση αυτά που παρατηρεί καθημερινώς, οι ασθενείς κορωνοϊού χρειάζονται οξυγόνωση, αλλά με μία τελείως διαφορετική ρύθμιση των αναπνευστήρων.

Δεν ξέρω αν η άποψή του είναι σωστή, αλλά ο συγκεκριμένος ιατρός με εντυπωσίασε διότι χρησιμοποίησε την φράση-κλειδί. We work under a false medical paradigm.

paradigm shift = a fundamental change in approach or underlying assumptions.

Σημαδιακή φράση του Thomas Kuhn, από το βιβλίο The Structure of Scientific Revolutions, ο οποίος καθιέρωσε την φράση Paradigm Shift, εννοώντας ότι κατά καιρούς οι επιστήμονες κάνουν κάποιες βασικές παραδοχές---το κυρίαρχο θεωρητικό παράδειγμα---και πάνω εκεί βασίζωνται για να κάνουν πειράματα, θεραπείες, κλπ, αλλά μετά από κάποια χρόνια κάποιοι νέοι ερευνητές εντοπίζουν ασυμφωνία(discrepancies) στα νέα πειραματικά δεδομένα, τα οποία δεν δικαιολογούν την θεωρητική βάση του κυρίαρχου επιστημονικού παραδείγματος.

Τότε, εν ολίγοις, αρχίζει, και σιγά-σιγά ξεσπά μία επιστημονική επανάσταση, η οποία θα βασιστεί σε ένα νέο κυρίαρχο παράδειγμα, σε μία νέα θεωρητική βάση, η οποία θα λαμβάνεται ως κυρίαρχη, ως δεδομένη.

Μέχρι και αυτή να ανατραπεί από μία άλλη θεωρητική προσέγγιση, όταν ξαναεμφανιστούν σοβαρές αποκλίσεις στα πειραματικά δεδομένα που δεν θα την δικαιολογούν πιά.

Δεν είμαι πνευμονολόγος, ούτε έχω εργαστεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά αυτό που είδα στο βίντεο, είναι αυτό που θα περίμενα ως ενημέρωση από τους πνευμονολόγους, τους λοιμωξιολόγους, και τους ιατρούς των μονάδων εντατικής θεραπείας της Ελλάδος. Και όχι τις βλακείες που ακούμε από τον κάθε άσχετο νεοβυζαντινό ψάλτη.

1 comment:

  1. Οι λαθρομετανάστες που σουλατσάρουν ελεύθερα και έχουν έρθει απο την Τουρκία που είναι τίγκα στον κοροναϊό γιατί δεν μεταδίδουν την ασθένεια στην ελληνική κοινωνία;
    Η μας κρύβουν τα νούμερα η δεν υπάρχει πανδημία.

    ReplyDelete