Sunday, April 19, 2020

Η θνητότης του covid-19 δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδική δείκτη Υγείας ενός λαού





Όσο στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τον Ρανταπλάν της λοιμωξιολογίας, στο εξωτερικό εμφανίζονται μελέτες με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δείχνουν ότι έχουν μολυνθεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι αρχικώς υπολογίζετο. Και οι μολυνθέντες είναι από 50 ως 80 φορές περισσότεροι. (Άλλο μολυνθέντες, άλλο νοσούντες).

Κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η θνητότητα του κορωνοϊού είναι πολύ χαμηλότερη απ' όσο αναφέρεται στα μμε. Και άρα τα μέτρα μαζικού εγκλεισμού είναι λανθασμένα.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ακόμη και αν τα νούμερα που ανακοινώνει ο Ρανταπλάν της λοιμωξιολογίας ήταν πραγματικά, δεν θα άλλαζα γνώμη.

Αν δηλαδή η θνητότητα του κορωνοϊού ήταν στο 5%-6%, αντί για 0.1%-0.2%, που όπως φαίνεται εκεί θα καταλήξει, πάλι την ίδια άποψη θα είχα. (Προσοχή, άλλο θνητότητα, άλλο θνησιμότητα).

Διότι είναι αδιανόητο να λες σε μία κοινωνία ότι από εδώ και πέρα, ο μοναδικός δείκτης Υγείας που θα λαμβάνεται υπ' όψιν, και βάσει του οποίου θα γίνωνται οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτικές επιλογές, θα είναι ο δείκτης θνησιμότητος του covid-19.

Αυτό ξεπερνά τα όρια της ηλιθιότητος. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι επειδή αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, όλες οι υγειονομικές, πολιτικές, οικονομικές, κλπ αποφάσεις μίας κοινωνίας θα βασίζωνται στον δείκτη θνησιμότητος από καρδιακά νοσήματα.

Τί θα γινόταν αν ένας λαός εν μέσω "πανδημίας" κορωνοϊού αντιμετώπιζε μία στρατιωτική εισβολή από ένα εχθρικό κράτος; Θα καθόταν στο σπίτι του και θα έλεγε στον εχθρό, "περίμενε να βρεθεί το εμβόλιο, και τότε θα λογαριαστούμε";

Αν απαντήσει κάποιος ότι η "πανδημία" του κορωνοϊού, θα επηρεάσει και το εχθρικό κράτος, άρα δεν θα τολμήσει να μας επιτεθεί εν μέσω υγειονομικής κρίσεως, η ανταπάντηση είναι ότι μπορεί το εχθρικό κράτος να διαθέτει δημογραφικό πλεόνασμα, και μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις όποιες απώλειες από μία πανδημία.

Μπορεί η ηγεσία του εχθρικού κράτους να έχει κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους, και να έχει καταλήξει ότι τα οφέλη της εισβολής και κατοχής των ξένων εδαφών υπερακοντίζουν τις όποιες απώλειες θα υποστεί ο στρατός του από την πανδημία.

Ή ακόμη καλύτερα, μπορεί το επιστημονικό δυναμικό του εχθρικού κράτους να έχει καταλήξει ότι ο κορωνοϊός θα έχει θνητότητα εποχικής γρίπης, και άρα δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την εκστρατεία. Σε αντίθεση με την αντίπαλη κοινωνία, η οποία έχει πιστέψει τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ, και αποφασίζει ότι με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να βγει από τα σπίτια της, εκτός και αν βρεθεί εμβόλιο. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει εγκλεισμό για 18 μήνες.

Τί θα γίνει τότε; Προφανώς η συγκεκριμένη κοινωνία θα υποστεί ένα θανάσιμο πλήγμα από το εχθρικό κράτος, και έναν εδαφικό ακρωτηριασμό, στο όνομα του υγειονομικού κράτους. Προκειμένου να σώσει κάποιες ευπαθείς ομάδες, μπορεί να απολέσει τα μισά του εδάφη, και να δει τον μισό του πληθυσμό αιχμάλωτο και υπόδουλο.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε κάθε μεγάλο πόλεμο εμφανίζονται λοιμώξεις που πλήττουν τα στρατεύματα και τους πληθυσμούς, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην διεξάγωνται πόλεμοι.

Επομένως η απόφαση για μαζικό εγκλεισμό όχι μόνον στερείται σοβαρότητος, αλλά δημιουργεί ένα σωρό κινδύνους εξ επαγωγής. 

Πρόκειται για μαζική παράκρουση, αλλά είναι δείγμα του πού οδηγεί η έλλειψη καταρτίσεως σε θέματα διαχειρίσεως κρίσεων, και προβλημάτων με πολλαπλές παραμέτρους.

Η μονοδιάστατη προσέγγιση του οποιουδήποτε προβλήματος χαρακτηρίζει άτομα με σοβαρές νοητικές ελλείψεις. Κάθε κοινωνικό πρόβλημα οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με ολιστικό τρόπο.

1 comment:

  1. Ο ευρωπαϊστής νεοταξίτης νεομπολσεβίκος νεοραγιάς της Πρώην Οθωμανικής Κάτω Βαλκανικής Δημοκρατίας περιμένει ανυπόμονα να ψηφίσει 45% Κυριάκο Χρυσό στις επόμενες εκλογές επειδή τα πήγε καλά με τον κοροϊδοϊό και έριξε μπόλικο ξύλο στα νησιά.

    ReplyDelete