Saturday, March 1, 2025

Ζελένσκυ-Μητσοτάκης, βίοι παράλληλοι

 

Μετά την πολιτική σφαλιάρα που δέχτηκε ο Ζελένσκυ στον Λευκό Οίκο σε ζωντανή μετάδοση, το πρόβλημα είναι τί στάση θα κρατήσει ο Μητσοτάκης.

Θα σταθεί πάλι στην «σωστή πλευρά» της ιστορίας όπως έπραξε τρία χρόνια πριν, κηρύσσων πόλεμο κατά της Ρωσσίας; Δηλαδή θα ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ υπέρ του Ζελένσκυ ή με τις ΗΠΑ κατά του Ζελένσκυ;

Ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει στρατηγικό δίλημμα. Αν ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την μήνιν του Αμερικανού προέδρου.

Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν υπάρχουν καθωσπρεπισμοί, ούτε διεθνές δίκαιο. Υπάρχει μόνον σεβασμός στην ωμή ισχύ.

Έχει να αντιμετωπίσει ταυχρόνως τα εξής καυτά προβλήματα: Τέμπη, ουκρανικό, Τουρκία, ατζέντα λοατκι, λαθρομετανάστευση, ακρίβεια. Οξείες πολιτικές κρίσεις δικής του επιλογής. Θα αντέξει και μία σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο;

Ως βαθύς γνώστης της ιστορίας που είναι, μάλλον θα επιλέξει ξανά την «σωστή πλευρά» της ιστορίας.

Η ευθυγράμμιση με την ΕΕ φαίνεται πιο πιθανή διότι ταιριάζει απολύτως με το πολιτικό dna του Μητσοτάκη, και τις διαχρονικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί της.

Η γεωπολιτική στροφή 180ο μοιρών υπέρ των ΗΠΑ και η μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ φαντάζει αδιανόητη για έναν πολιτικό που έχει περίπου την ίδια πολιτική κατάρτιση με τον Ζελένσκυ.

Όμως έξω από την αλαζονική φυσαλίδα στην οποία ζει ο Μητσοτάκης, ξεδιπλώνονται μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα στον Εύξεινο Πόντο, σε εδάφη που κάποτε έσφυζαν από Ελληνική πολιτισμική, οικονομική, και δημογραφική παρουσία.

Είναι μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να αξιώσει εδάφη σε περιοχές που ελέγχει προσωρινώς το ουκρανικό κράτος ως αντάλλαγμα για τα οπλικά συστήματα που έστειλε ο Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιγράψει το αμερικανικό προηγούμενο του Τράμπ, ο οποίος απαιτεί σπάνιες γαίες ως αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εμείς δεν ζητάμε πίσω τα χρήματα και τα οπλικά μας συστήματα, αλλά απαιτούμε τα εδάφη των Προγόνων μας, πχ Οδησσός, Μαριούπολη. Η Μαριούπολη και η Οδησσός πρέπει να ξαναγίνουν Ελληνικές.

Σε αυτές τις υπό διαμόρφωση και αμφισβήτηση περιοχές θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν Ελληνικά κρατίδια, τα οποία να συμβληθούν με την Ελλάδα αποτελώντας μία Ελληνική Αμφικτυονία-κοινοπολιτεία.

Μετά την απόρριψη της ειρηνευτικής προτάσεως Τράμπ από τον Ζελένσκυ, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την ολοκληρωτική κατάρρευση και διάλυση του ουκρανικού κράτους. 

Από πλευράς Ελλάδος ο στόχος στα προσωρινά ουκρανικά εδάφη είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος στα ανατολικά, να σταματήσει η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια, να αρχίσουν τις εδαφικές διεκδικήσεις Πολωνία, Σλοβακία, Λευκορωσσία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, ώστε να καθηλωθούν ουκρανικά στρατεύματα σε πολλαπλά μέτωπα, και να μπορέσουν να αποβιβαστούν άνετα Ελληνικά στρατεύματα στην Οδησσό και σε κοντινές περιοχές, να τις απελευθερώσουν, και να τις προσαρτήσουν στον Ελληνικό κορμό.

Η πιθανότης να διαλυθεί το ουκρανικό κράτος εις τα εξ ων συνετέθη ακούγεται διεθνώς όλο και περισσότερο από τους αναλυτές. Όμορα κράτη που μέχρι πρότινος βοηθούσαν την Ουκρανία, όπως η Πολωνία, θα αρπάξουν ό,τι μπορούν αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Είναι μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε και εμείς μία φορά στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, παρά και ενάντια στα εγκληματικά λάθη που διαπράττει ο Μητσοτάκης.

No comments:

Post a Comment