Thursday, October 17, 2013

Οι νέοι φίλοι του Άσσαντ στην Τουρκία είναι δικοί μας εχθροί


Ο Άσσαντ είναι το ίνδαλμα πολλών Τούρκων νεο-εθνικιστών. Αυτοί οι Τούρκοι εθνικιστές αντιπαθούν τον Ερντογάν διότι θέλουν ένα κοσμικό κράτος, και φθάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι ο Άσσαντ είναι η ελπίδα τους για να ανατρέψουν τον Ερντογάν. 

Εδώ ανακύπτει η κλασσική τριγωνική σχέση που έχει αναλυθεί σε παλαιότερο άρθρο. Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι στιγμής τον Άσσαντ επειδή πολεμά κατά του δυτικού ιμπεριαλισμού και κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα. 

Ναι, αλλά τί στάση θα κρατήσει το καθεστώς Άσσαντ στην προβληματική σχέση Ελλάδος-Τουρκίας; Αν θεωρεί τους Τούρκους νεο-εθνικιστές ως ιδεολογικούς αδελφούς, οι Τούρκοι νεο-Κεμαλιστές προφανώς δεν θεωρούν ως αδελφούς τους Έλληνες.

Εκεί αν δεν προσέξουμε θα δημιουργηθεί ρωγμή, ή ακόμη χειρότερα: μία δήλωση υποστηρίξεως του Άσσαντ προς τους Τούρκους νεο-Κεμαλιστές θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους Έλληνες υποστηρικτές του.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα γεωστρατηγικής. Η υποστήριξη του Άσσαντ μέχρι στιγμής από την πλευρά μας δεν έχει λάβει υπ' όψιν την Κεμαλική παράμετρο.

Θεωρώ ότι ο Άσσαντ θα ήθελε πολύ να συμμαχήσει με τους Τούρκους νεο-εθνικιστές στην ανατροπή του Ερντογάν. Είναι και οι δύο κοσμικοί, εθνικιστές, μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. 

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι για κάθε μεταστροφή στην πολιτική κατάσταση. Η χάραξη της πολιτικής μας έναντι του καθεστώτος Άσσαντ, θα αλλάξει σε περίπτωση που η Συριακή κυβέρνηση αδιαφορήσει για τις δικές μας ενστάσεις. Η γενοκτονία που έχουν υποστεί Έλληνες, Αρμένιοι, και Ασσύριοι, από τους Κεμαλιστές δεν θα υποβαθμιστεί. 

Οι νέοι φίλοι του Άσσαντ στην Τουρκία είναι δικοί μας εχθροί. 

No comments:

Post a Comment