Monday, October 7, 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Στεφανου Γ. Μίλλερ, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ



«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή» 


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Στεφανου Γ. Μίλλερ, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, Ομότιμου Διευθυντή Ανασκαφών Νεμέας

Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973.

Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org), έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους.

Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο.

Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις), αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του.

Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας.

Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». 

Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή.

Στέφανος Γ. Μίλλερ

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ 
Ομότιμος Διευθυντής Ανασκαφών Νεμέας


Περισσότερα:

2 comments:

  1. Φιλελλήν ο Μίλλερ, αλλά έχω κάποιες ερωτήσεις για σένα. Θεωρείς την Πατρώα Θρησκεία οικουμενική σαν το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό; Αν ναι, με ποια βάση; Βρείτε αποδεκτή τη συμμετοχή ξένων στους αγώνες μας. Αν ναι, με ποια βάση;

    ReplyDelete
  2. ΕιδωλολάτρηςOctober 9, 2013 at 2:14 AM

    Η γνώμη μου: Άλλο Έλληνας, άλλο Φιλέλληνας. Υπό αυτόν τον ξεκάθαρο διαχωρισμό, ο οποίος και εγγυάται ολόκληρη την βάση της ΕΘΝΙΚΗΣ κοσμοθεωρίας (διαφορετικότητα, εντοπιότητα, αυτοχθονία, εθνική παράδοση σε συνοχή με την καταγωγή), οι φιλέλληνες βεβαίως και έχουν θέση στον αγώνα υπέρ του Ελληνισμού.

    Διότι, η καταγωγή είναι ο ένας παράγοντας που διαμορφώνει έναν άνθρωπο και ο άλλος παράγοντας είναι η παιδεία του και οι ατομικές του επιλογές και πράξεις. Άρα, πάνω σε έναν φιλέλληνα βλέπουμε έναν δυνάμει έλληνα, του οποίου οι απόγονοι μπορούν να αποκτήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά της καταγωγής και της εντοπίότητας, τα οποία στον παρόντα χρόνο λείπουν από τον ίδιο.

    Επίσης πάνω στον φιλέλληνα, ο οποίος αποτελεί μια ατομική προσωπικότητα σε τροχιά σύγκλισης με τον Ελληνισμό, βλέπουμε έναν σύμμαχο πολύ πιο αξιόπιστο από όλους τους διεθνισμένους ελλαδίτες που ενώ έτυχε να γεννηθούν Έλληνες, βάσει προσωπικών επιλογών τους τοποθετούνται σε τροχιά απόκλισης από τον Ελληνισμό. Με απλά λόγια, επάνω στον Μίλλερ βλέπουμε ένα συντροφο πολύ αξιότερο από π.χ. τον Έλληνα στην καταγωγή αλλά προδότη του έθνους του, ο οποίος έχει διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και τα νοικιάζει σε λαθρομετανάστες.

    ReplyDelete