Tuesday, October 29, 2013

Ο Μεταξάς είπε το μεγάλο "ΝΑΙ". Στην Αγγλία...





Θα ήθελα να διευκρινίσω ωρισμένα σημεία σχετικώς με την παρουσία μου στην εκπομπή "Μακελειό" της Δευτέρας, 28-10-2013.

Συνήθως ο τηλεοπτικός χρόνος είναι λίγος, και αρκετές φορές οι συνομιλητές διακόπτουν τον ειρμό των σκέψεών μου, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται επακριβώς οι σκέψεις του ομιλούντος. 

Η αντίθεσή μου με την αγιογραφία του Μεταξά και η αντιπαράθεση με τον κ. Κωνσταντίνο Πλεύρη, έχει σκοπό να δείξει στον Λαό πώς πρέπει να αναλύωνται τα ιστορικά γεγονότα, αντί να λαμβάνεται μία στιγμιαία φωτογραφία ενός γεγονότος(ο Μεταξάς στις 3 τα μεσάνυχτα αρνείται το ιταλικό τελεσίγραφο, κλπ). 

Προσπάθησα να κάνω εν συντομία μία γεωπολιτική, ιστορική, και γεωστρατηγική ανάλυση των γεγονότων. Στην ιστορία αναλύουμε αιτίες, κίνητρα, συμφέροντα. Αντ' αυτού, άκουσα για μία ακόμη φορά την τυπική συναισθηματική περιγραφή της νύκτας της 28ης Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτεται αντί να αναδεικνύεται η αλήθεια. Τα πάντα γύρω από τον Μεταξά συμπυκνώνονται στο "είπε το ΟΧΙ", για να αποσιωπηθούν τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί του ιταλικού τελεσιγράφου. Και για έναν άλλο πολύ σημαντικότερο λόγο. Ο Μεταξάς είπε το μεγάλο "NAI" στους Άγγλους, πολύ πριν αποσταλεί το ιταλικό τελεσίγραφο

Από το 1938 είχε πει, ΝΑΙ κύριοι Άγγλοι. Θα κάνουμε ό,τι θέλετε εσείς στην Μεσόγειο. 

Στην εκπομπή ακούστηκε ότι ο Μεταξάς ήταν διορατικός πολιτικός. 

Η πλευρά του κ. Πλεύρη προσπαθούσε να παρουσιάσει τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ως μία διμερή σύγκρουση, ενώ επρόκειτο για πόλεμο συνασπισμών. 

Προσπάθησε να παρουσιάσει τον Μεταξά ως αμυνόμενο του πατρίου εδάφους από μία ξαφνική ιταλική επίθεση, αποσιωπώντας ότι ο Μεταξάς ήθελε να βγει στον πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας χωρίς να απαιτήσει από την Αγγλία την ανάληψη συμβατικών υποχρεώσεων και χωρίς κανένα αντάλλαγμα. 

Όταν η χώρα μας αντιμετωπίζει τέτοιου είδους στρατηγικά διλήμματα(με ποιόν θα συμμαχήσουμε εναντίον ποίου) η ηγεσία μίας χώρας οφείλει να επιλέξει μεταξύ δύο βασικών επιλογών. Ή αυστηρά ουδετερότητα, ή συμμαχία με σοβαρά ανταλλάγματα και ανάληψη συμβατικών υποχρεώσεων σε περίπτωση που δεχτούμε επίθεση. 

Ο Μεταξάς τάσσεται στο πλευρό της Αγγλίας χωρίς να ζητήσει ως αντάλλαγμα την Κύπρο. Χωρίς να απαιτήσει μονομερή διαγραφή μέρους ή όλου του χρέους των Άγγλων ομολογιούχων. Χωρίς να απαιτήσει την υπογραφή αμυντικής συνθήκης μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδος. Ακόμη και αν την απαίτησε, δεν την έλαβε ποτέ. 

Εν τούτοις, παρεβίαζε διαρκώς την υπογραφείσα συνθήκη ουδετερότητος με την Ιταλία, και άρχισε να παραβιάζει την εκπεφρασμένη ουδετερότητα της Ελλάδος προς την Γερμανία, χωρίς απτά και ουσιαστικά ανταλλάγματα από τους Βρετανούς, πέραν αορίστων υποσχέσεων περί βοηθείας σε περίπτωση πολέμου Ιταλίας-Ελλάδος. 

Άρχισε να συμμετέχει στον Αγγλικό ναυτικό αποκλεισμό εις βάρος της Γερμανίας διακόπτων τις Ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία. Άρχισε να μισθώνει Ελληνικά εμπορικά πλοία στους Άγγλους εν καιρώ πολέμου Αγγλίας-Γερμανίας. Άρχισε να επιτρέπει στα Αγγλικά πλοία να χρησιμοποιούν τα Ελληνικά νησιά ως ναυτικές βάσεις. Χωρίς η Ελλάς να έχει εκδηλώσει επισήμως ότι λειτουργεί ως σύμμαχος της Αγγλίας.  

Ο Μεταξάς ήτο κάκιστος διπλωμάτης. Όταν ο Μουσολίνι του ζητά το 1939 να ανανεωθεί η συνθήκη ουδετερότητος Ελλάδος-Ιταλίας ο Μεταξάς ζητά από τον Άγγλο ΥΠΕΞ Halifax οδηγίες(!) για το τί να πράξει. Δεν είχε καμμία απολύτως στρατηγική. Η στρατηγική του Μεταξά ήταν απλή, "ό,τι θέλει η Αγγλία, θα το πράξουμε".

Στην εκπομπή ακούστηκε και το αστείο ότι ο Μεταξάς είχε αντι-αγγλική στάση! Προφανώς ο ισχυρισμός στερείται σοβαρότητος. Ο βασιλεύς Γεώργιος Β', αγγλόδουλος μέχρι το μεδούλι, δεν θα ανεχόταν κάτι τέτοιο. Ειδικώς τα δύο πρώτα έτη της δικτατορίας(1936-38) αυτός ουσιαστικώς κυβερνούσε, ο Μεταξάς ήτο υποχείριό του. 

Υπήρξε αλλαγή της αγγλικής πολιτικής έναντι του Μεταξά; Ναί, σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον όταν πρεσβευτής της Αγγλίας στην Αθήνα ήταν ο Sydney Waterlow, o οποίος δύο χρόνια μετά την επιβολή δικτατορίας έβλεπε ότι το Μεταξικό καθεστώς ήτο εξαιρετικώς αντιπαθητικό στον Λαό και δεν είχε αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα. 

Ο Waterlow εφοβείτο ότι η ταύτιση του βασιλέως Γεωργίου Β' με το καθεστώς Μεταξά θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Αγγλική κυβέρνηση, δηλαδή θα χρεωνόταν η Αγγλία τα πεπραγμένα του Μεταξά. Γι' αυτό ζητά την ενδεχόμενη αντικατάσταση της δικτατορίας Μεταξά, με ένα καθεστώς με κοινοβουλευτικό μανδύα. Παρ' όλα αυτά οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Foreign Office αδιαφορούν για τις εκθέσεις του Waterlow. 

Η δεύτερη περίπτωση που οι Άγγλοι είναι δυσαρεστημένοι με τον υπάλληλό τους, είναι όταν ο Μεταξάς τον Δεκέμβριο του 1940 διαισθάνεται ότι ετοιμάζεται η Γερμανική προέλαση στα Βαλκάνια, και ζητά από τους Βρετανούς να μην εμπλακούν περαιτέρω στην Ελλάδα για να μην εκληφθεί ως πρόσχημα από τον Χίτλερ και εισβάλλει στην Ελλάδα. Έχουν ξεκινήσει μυστικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Γ' Ράιχ προκειμένου να μεσολαβήσουν για να λήξει η σύρραξη με την Ιταλία.

Προφανώς οι Άγγλοι δυσαρεστούνται με την αλλαγή πλεύσεως του Μεταξά ο οποίος αργά κατενόησε ότι οι Άγγλοι δεν θα μπορούσαν να του προσφέρουν την βοήθεια που του είχαν υποσχεθεί. Εκεί, οι Άγγλοι ενδέχεται να πραγματοποίησαν αυτό που αρκετοί υποπτεύονται, ότι δολοφόνησαν τον Μεταξά. Όχι όμως επειδή τάχα κρατούσε αντι-αγγλική στάση. Αλλά επειδή ο Μεταξάς δεν τους ήταν πιά χρήσιμος. Οι αμφιταλαντεύσεις του έθεταν σε κίνδυνο την Αγγλική στρατηγική στην Μεσόγειο. 

Οι Άγγλοι ήθελαν την Ελλάδα στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς ανταλλάγματα, και χωρίς ανάληψη συμβατικών υποχρεώσεων. 

Σε ό,τι αφορά τον "μέγα" πατριώτη Μεταξά:

1. Παρέδωσε το οχυρό Ρούπελ αμαχητί στους Γερμανο-Βουλγάρους, το 1916, στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, καθ' υπόδειξιν του βασιλέως Κωνσταντίνου. 

2. Έστειλε το εξής κατάπτυστο συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Τουρκία για τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ: 

«Αποτίουσα φόρον τιμής εις την μνήμην του περιφανούς αρχηγού, του γενναίου στρατιώτου, του πεφωτισμένου αναμορφωτού της Τουρκίας, η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήσει ότι ο πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως και ότι σφυρηλάτησε τους δεσμούς της αδιαλύτου φιλίας, ήτις ενώνει τις δύο χώρες μας εν τω κοινώ ιδεώδες της ειρηνικής συνεργασίας. Θα διατηρήσει πιστώς την συγκινημένην ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος, του οποίου το κραταιόν έργον θα κατευθύνη δια παντός τας τύχας του ευγενικού τουρκικού έθνους.»

3. Όχι μόνον δεν διέγραψε το δημόσιο χρέος, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι αγιογράφοι του, αλλά ενώ βρισκόμαστε στο 1940 και ζητά βοήθεια από τους Άγγλους σε περίπτωση Ιταλικής επιθέσεως εις βάρος της Ελλάδος, αντί να ζητήσει μείωση ή διαγραφή του Ελληνικού χρέους που κρατούσαν οι Άγγλοι ομολογιούχοι, ο Μεταξάς δεσμεύτηκε να αυξήσει τις καταβολές τόκων προς τους Άγγλους ομολογιούχους, εν μέσω πολέμου!! Του το ζήτησαν οι Άγγλοι και  ο "μέγας" πατριώτης το δέχτηκε.

4. Μυστικοσύμβουλος του Μεταξά ήταν ο Ιωάννης Διάκος, κατά πολλούς άσημος δημοσιογράφος. Ενώ δεν κατείχε επίσημο αξίωμα, παρίστατο σε όλες τις κυβερνητικές συνεδριάσεις και κατηύθυνε εν πολλοίς το κυβερνητικό έργο. Αρχιμασώνος της στοάς Ησίοδος και πράκτορας της Intelligence Service. Δεν μιλάμε για κάποιον χαμηλόβαθμο αξιωματούχο. Μιλάμε για τον κορυφαίο σύμβουλο του Μεταξά. 

5. Ενώ ο Μεταξάς δίνει γη και ύδωρ στους Άγγλους, το 1938 λαμβάνει πληροφόρηση από την Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ότι οι Άγγλοι για να προσεταιρισθούν τους Βουλγάρους, τους υπόσχονται Ελληνικά εδάφη στην Θράκη. Ο Μεταξάς έλαβε γνώση της αγγλικής ραδιουργίας, αλλά τήρησε "άψογον" στάσιν, σαν αυτή του Σαμαρά μπροστά στην Μέρκελ...

6. Για το ΙΚΑ και το 8ωρο έχουν χύσει ποταμούς μελάνης οι ακροδεξιοί για να μας πείσουν πόσο αγαπούσε την εργατική τάξη ο Μεταξάς. Αφού πρώτα έθεσε εκτός νόμου όλα τα εργατικά κόμματα, αφού ποινικοποίησε τις απεργίες, αφού εκτόπισε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, ακόμη και τους μη-κομμουνιστές, αφού απαγόρευσε την ελευθερία του τύπου, αφού απαγόρευσε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, αφού διέταξε την αιματηρή καταστολή των εργατικών απεργιών στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο-Μάϊο 1936, ο Μεταξάς εφάρμοσε, λένε, το 8ώρο.

Αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου όλη η κοινωνία για να εφαρμόσει ο Μεταξάς το 8ωρο, τότε έχουμε να κάνουμε με ψυχοπαθή ακροδεξιό. Σε καμμία περίπτωση με υγιώς σκεπτόμενο άτομο.

7. Ο Μεταξάς δεν ήταν φασίστας, ούτε εθνικοσοσιαλιστής. Δεν είχε φασιστικό κόμμα, ούτε στελεχιακό δυναμικό για να εφαρμόσει εθνικοσοσιαλιστική/φασιστική πολιτική. Ήταν ένας ακροδεξιός δικτάτωρ. Κακώς η Αριστερά του προσάπτει τον χαρακτηρισμό "φασίστας". Υιοθέτησε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά των ναζιστικών και φασιστικών κομμάτων, αλλά μέχρι εκεί. Και αυτό το ήξεραν οι Άγγλοι υποκριτές. Ενώ μιλούσαν κατά της ναζιστικής δικτατορίας στην Ευρώπη, υποστήριζαν ανοικτά μία δικτατορία στην Ελλάδα. Αν ήταν ναζιστική, δεν θα την υποστήριζαν. Την υποστήριζαν διότι ήταν μία αγγλόδουλη δικτατορία.

8. Απ΄όσα ακούστηκαν στην εκπομπή μένει ακόμη ένα ζήτημα να ερευνηθεί, τα περί καταδιώξεως της Μασονίας. Μόνο και μόνο ότι ένας χριστιανός δικτάτωρ καταδιώκει αλλοθρήσκους, αρκεί για να αντιληφθούμε ότι δεν το κάνει για πατριωτικούς λόγους. Δεν θεωρώ πατριώτη έναν ακροδεξιό χριστιανό δικτάτορα ο οποίος με τον Αναγκαστικό Νόμο 117/1936 θέτει εκτός νόμου ιδέες, κοινωνικά συστήματα, θρησκευτικές απόψεις, που "τείνουν στην ανατροπή" της καθεστηκυίας τάξεως.

Σύμφωνα με την διασταλτική ερμηνεία του Μεταξά, η Ελληνική Θρησκεία και όλες οι άλλες θρησκευτικές απόψεις τείνουν στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως.

Επομένως αυτό που ακούστηκε στην εκπομπή, ότι έκλεισε τις μασονικές στοές, δεν αποτελεί εχέγγυο πατριωτισμού. Αλλά θα το ερευνήσουμε, διότι έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν ένας αγγλόδουλος δικτάτωρ, με αγγλόδουλο μασόνο βασιλιά, και μασόνο μυστικοσύμβουλο, έκανε τέτοια πράξη για πατριωτικούς λόγους. Άλλως θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι αγγλόδουλοι ακροδεξιοί χριστιανοί είναι εξ ορισμού πατριώτες, ενώ οι ελληνόφωνοι μασόνοι είναι εξ ορισμού ύποπτοι προδοσίας.


46 comments:

  1. Παρόλα αυτά το "όχι" ήταν το σωστό. Όχι το καλύτερο που θα είχε τις λιγότερες απώλειες στην Ελλάδα. Αλλά το σωστό που είχε άσχημη κατάληξη σε σχέση με την Τουρκία που φέρθηκε πιο έξυπνα και χωρίς να περάσει αυτά που πέρασε η Ελλάδα.

    Τα ανταλλάγματα συνήθως αν δεν είναι υπέρ της Ελλάδας είναι προσωπικά όπως τώρα.

    Και οι διεθνείς τράπεζες ποντάρανε σε όλα τα "άλογα" και στους ναζί και στους κομμουνιστες το κέρδος θα το έπαιρναν οι ΗΠΑ που θα πατούσαν πάνω στην καταστραμμενη Ευρώπη να πάρουν την "ηγεμονία" απο την Αγγλία στις ΗΠΑ.

    ReplyDelete
  2. Ιφικράτη , αγορίνα μου , πάρ'το χαμπάρι. Σου μιλώ εις την δημοτικήν. Ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ στον κατακτητή ανεξαρτήτου ιδεολογίας ή αναφοράς . Φασίστες οι εντολείς , Έλλην Εθνικοσοσιαλιστής ο δέκτης Μεταξάς! Προέρχεσαι από την "επαναστατική" κομμουνιστική αριστερά και καταλαβαίνω τις αγκυλώσεις που σε καταλαμβάνουν όταν επιδέχεσαι την Μεταξική Εθνικοσοσιαλιστική αντίσταση του ΟΧΙ. Τότε είχες προσυπογράψει με τους Χιτλερικούς της Γερμανίας το σύμφωνο Ριμπερντροφ-Μολότωφ για να αφήσεις μια χιτλερική γερμανία να αποδυναμώνεται σε αναλώσιμους επεκτατικούς πολέμους στους παροικούντες της γηραιάς ηπείρου κι εσύ ως σοβιετική αυτοκρατορία να οικονομείς δυνάμεις και σοφία από τις κινήσεις του ευκαιριακού "συμμάχου" σου. Βλέπεις , η ιστορία σου τα έφερε ανάποδα με το "σπάσιμο" της συμφωνίας Ρ-Μ και δε πρόλαβες να οικονομίσεις τα δέοντα. Δε πειράζει αγορίνα μου , αρκεί που η Ελλάς του Μεταξά καθυστέρησε τις ορδές των γαμαδιοφόρων για να μπορείς εσύ τώρα να βρίζεις τον "αγγλόφιλο" Μεταξά ενώ συμμάχησες στο τέλος και μαζί τους από το καπρίτσιο του Χίτλερ να σου την "φέρει". Περαστικά και λιγότερο αγνώμων στο μέλλον ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ίδιο λέει και ο Ιφικράτης...αγορίνα μου, ότι ο Μεταξάς είπε το "οχι" για λογαριασμό της Αγγλίας που έως εκείνη τη στιγμή δρούσε σε λιμάνια και αεροδρόμια της Ελλάδος ενάντια στις ιταλικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.Με λίγα λόγια προκάλεσε ο Μεταξάς με τη στάση του την επίθεση της Ιταλίας (με την διακοπή εξαγωγών ,με τη χρήση ελληνικών εγκαταστάσεων όπων λιμανιών και αεροδρομίων από την Αγγλία ενάντια στην Ιταλία,με τη μη ανανέωση του συμφώνου ουδετερότητας μεταξύ Ελλάδος-Ιταλίας κτλ) χωρίς να διεκδικήσει τίποτα σε περίπτωση νίκης.Έστειλε του στρατιώτες να σφαγιαστούν για χάρη των Άγγλων ώς βοωειδή και όχι να θυσιαστούν για τα πάτρια εδάφη όπως εσφαλμένα νομίζετε.

      Delete
    2. Αγορίνα μου , απο την άνοδο του Δημοσιογράφου στην Ιταλία αρχισαν τα οράματα για την Ρωμαίκή Αυτοκ. (βλέπε βομβαρδισμός της Κέρκυρας) που τελέιωσε με την αποχώρηση των σταρτιωτών τους απο την Ελλάδα.Το οτι οραματιζόταν ο Duce την Ελλάδα ώς επαρχία του είναι γνωστό.Εσύ δηλαδή ηθελες να πει το μεγάλο ΝΑΙ στον Δημοσιογράφο.

      Delete
    3. Εγώ θα ήθελα να μην πει το ΝΑΙ σε κανένα ή για να είμαι πιο σωστός να συνάψει συμμαχίες για όφελος και ισχυροποίηση του ελληνισμού είτε σε διπλοματικό επίπεδο είτε σε επέκταση των εδαφών μας και επίσης θα ήθελα επιτέλους να μην ηρωποιούμε εμείς στην Ελλάδα αχυράνθρωπους που δεν αξίζουν ηρωοποίησης.Εκεί είναι η διαφωνία μας.

      Delete
  3. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν δημιουργία του Μεταξά. Το κράτος διοικείται άριστα, οι νέοι εκπαιδεύονται και σκληραγωγούνται στην θρυλική ΕΟΝ, για πρώτη φορά θεσπίζονται σημαντικά εργατικά δικαιώματα, η παραγωγή αυξάνει δραματικά, ο στρατός αποκτά ηθικό και επανεξοπλίζεται και ο Ελληνικός λαός αποκτά φρόνημα και εθνικά ιδανικά.
    Ο Μεταξάς ήταν μασόνος, γι΄αυτό το λόγο βρέθηκε σύντομα υψηλά στην στρατιωτική ιεραρχία, στην βασιλική αυλή και στους πολιτικούς κύκλους, αλλιώς θα τον είχε φάει το σκοτάδι. Έτσι εξηγείται γιατί μετά από τόσες διώξεις "κατάφερνε" να επιστρέψει πίσω, χωρίς να κινδυνεύει και πάλι να λαμβάνει υψηλές πολιτικές και στρατιωτικές θέσεις. Στην πραγματικότητα ήταν εξαρτώμενος από τους σιωνιστές, γι' αυτό και επιτρέπει απροκάλυπτα τους Άγγλους να παρεμβαίνουν στην Ελλάδα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, δεν ήταν και πλήρως ελεγχόμενος. Το άριστο καθεστώς που επέβαλλε βοήθησε τον Ελληνισμό, παρότι διαρκώς του έβαζε εμπόδια ο Βασιλιάς. Όταν ο Μεταξάς αρνήθηκε να επιστρέψει περαιτέρω στρατιωτική εγκατάσταση Άγγλων στην Ελλάδα, οι σιωνιστές τον δολοφόνησαν και το παρουσίασαν ως ασθένεια. Ο Μεταξάς, παρότι ήταν με το μέρος των σιωνιστών ως προς την εξωτερική πολιτική, δημιούργησε ένα καθεστώς υποδειγματικό για τον Ελληνικό λαό με τα μέσα της εποχής και έπειτα επειδή ήρθε ενάντιος με τα σιωνιστικά σχέδια, τον έβγαλαν από τη μέση. Το αποτέλεσμα είναι οι Εθνικιστές να υποστηρίζουν το εθνοφελές καθεστώς του, ενώ οι σιωνιστές να τον εκτιμούν ως όργανό τους και να δημιουργούνται έτσι πολλές παρεξηγήσεις.

    ReplyDelete
  4. Ποια 'εθνικοσοσιαλιστική αντίσταση' του 'ΟΧΙ' ρε φίλε μας τσαμπουνάς.
    Εθνική πολιτική θα ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ ανταλλάγματα ΕΞΑΡΧΗΣ και ΠΡΙΝ
    εισέλθει η Ελλάς στον πόλεμο. Όπως για παράδειγμα ότι θα έπρεπε να μας παραδώσουν
    οι 'σύμμαχοι' την ανατολική Ρωμυλία και την βόρεια Ήπειρο καθώς η Βουλγαρία και η Αλβανία
    συμμάχησαν μετά του άξονος.

    Έναντι αυτού η Ελλάς ως υποχείριον των Άγγλων κατά το πως είναι τώρα των Γερμανών
    και της ΕΕ εισήλθε στον πόλεμο άνευ ΣΑΦΩΝ μετά υπογραφών και τα συναφή ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ
    τα οποία έπρεπε να διαπραγματευτούν από ΠΡΙΝ.

    Εν τέλει οι Αλβανοί τσάμηδες έσφαζαν Έλληνες στην Ήπειρο και οι Βούλγαροι
    αιματοκύλισαν όλη την Μακεδονία, μόνο και μόνο για να την βγάλουν λάδι μεταπολεμικά.
    Και εμείς να πάρουμε το τρίτο το μακρύτερο. Να χαρώ την 'εθνική πολιτική' του 'μέγα εθνάρχη'
    Μεταξά.

    Και επίσης ο Ιφικράτης δεν είναι κομμουνιστής. Οπότε άκυρο
    να του φορτώνεις ότι έκαναν τότε οι κομμουνιστές. Αλλά και
    με αυτήν την συλλογιστική να το πάρεις, οι κομμουνιστές ήσαν
    εκ των νικητών του πολέμου με την μισή Ευρώπη στα χέρια των
    μετά την λήξη του πολέμου. Οπότε εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε
    ότι καλώς έπραξαν για τα δικά τους συμφέροντα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχουν ανταλλάγματα στην εισβολή ρε μεγάλε. Η πατρίδα δεν επιδέχεται ανταλλάγματα όταν ο άλλος σου βάζει το πιστόλι στο κρόταφο. Εκ των υστέρων , γίνεστε όλοι τιμητές και "εκτιμητές" των καταστάσεων! Τουλάχιστο ο Μεταξάς με το πιστόλι στο κρόταφο δεν ποίησε την νήσσαν, δε μάσησε τα λόγια του και πήρε άμεσα ιστορική απόφαση και αμετάκλητη. Ποια κυβερνητική "φιλιππινέζα" και ποιο κυβερνητικό ραμολιμέντο την σήμερον ημέρα θα είχε τα καρύδια να πάρει μια τέτοια απόφαση; Αα ;
      Όσο για τον Ιφικράτη , ρώτα τον ίδιο από ποια ιδεολογική "πλευρά" προέρχεται και με ποιες λενινιστικές αξίες γαλουχήθηκε.

      Delete
    2. Πολύ σωστός ο 4:04,όσο για την εισβολή που αναφέρει ο 4:17, θα έλεγα ότι αυτό είναι το πρόβλημα της ανάγνωσης της ιστορίας:Μην εστιάζετε μόνο στην εισβολή,αλλά κοιτάξετε τις αιτίες.Ο Μεταξάς είχε όλο το χρόνο στη διάθεση του να ζητήσει ανταλλάγματα από του Άγγλους όταν επί 3 χρόνια πριν την εισβολή σαμπόταρε ,για λογαριασμό των Άγγλων την ιταλική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο,όταν υποτίθεται η Ελλάς ήταν ουδέτερη.

      Delete
  5. Μαινόταν πάνω από έναν χρόνο ένας πανευρωπαϊκός πόλεμος και όπως έδειχνε η κατάσταση θα έφτανε λίαν συντόμως και στα δικά μας σύνορα... ειδικά όταν η μία χώρα (Ιταλία) είχε ήδη σύνορα με εμάς μέσω Αλβανίας. Και έχοντας προκαλέσει στο παρελθόν (Έλλη) και έχοντας επιθετική ρητορεία απέναντι μας. Και ειδικά εφόσον είχαμε φιλικές σχέσεις με τους Άγγλους, ήταν αναμενόμενο ότι θα επέσυρε κάτι τέτοιο συνέπειες. Λαμβάνοντας υπόψιν μαζί με όλα αυτά και τον πληγωμένο 'εγωϊσμό' του Μουσολίνι ο οποίος ήτο ο 'φτωχός' συγγενής εν σχέσει με την Γερμανία.

    Ήθελε ιδιαίτερη νοημοσύνη για να καταλάβει κανείς(πόσο μάλλον ένας ηγέτης) ότι θα έπρεπε να παρθεί μία πολύ σαφής στάση? Η οποία θα έπρεπε να εξυπηρετούσε στο μέγιστο τα ελληνικά συμφέροντα? Εν πάσει περιπτώσει, ότι έγινε τώρα έγινε, σημασία έχει τι πρέπει να γίνει μελλοντικά σε αντίστοιχες καταστάσεις, είτε αφορούν συμμαχίες εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, είτε εθνικών κρατών(εφόσον ξεφορτωθούμε την κατοχική ληστοσυμμορία).

    Σε σχέση με την ιδεολογία του Ιφικράτους δεν γνωρίζω πως γαλουχήθηκε αλλά γνωρίζω και βλέπω τις θέσεις που βλέπω στην 'Πολιτική Φιλοσοφία' (επάνω-επάνω στο μπλογκ) του οι οποίες είναι εθνικιστικές στο έπακρο και αυτό μου αρκεί. Και εν τέλει αν υποννοείς ότι υπήρξε κομμουνιστής στα νιάτα του, μπράβο του που μετεστράφη και το ίδιο εύχομαι για κάθε Έλληνα. Εκτός αν υποννοείς ότι θα πρέπει οι Έλληνες που διακατέχονται από ανθελληνικές ιδεολογίες να μην μεταστραφούν ή αν μεταστραφούν να τους κοπανάς συνέχεια στην μάπα το παρελθόν τους.
    Δεν θα αποκομίσει τίποτε έτσι το έθνος μας αγαπητέ. Όταν κάποιος μεταστρέφεται αληθώς, τον αγκαλιάζουμε και τον δεχόμαστε εκ νέου πνευματικώς στο ελληνικό έθνος. Και δεν τον απαξιώνουμε για τα λάθη του παρελθόντος.

    ReplyDelete
  6. Με ολο τον σεβασμο προς τον Ιφικρατη που συμφωνω στα πιο πολλα μαζι του.Να του θυμισω οτι σε μια παρομοια προταση να εγκατασταθει ενα Αγγλικο αγημα στη Μακεδονια ειχε αρνηθει και σ'αυτην την περιπτωση.Αυρτο εγινε πριν την επιμαχη νυχτα.Αρκετα πριν.Αρα παντα ηθελε την ουδετεροτητα.Οπως θα επρεπε να κανει ενας πραγματικα εθνικιστης ηγετης.

    ReplyDelete
  7. «6. Για το ΙΚΑ και το 8ωρο έχουν χύσει ποταμούς μελάνης οι ακροδεξιοί για να μας πείσουν πόσο αγαπούσε την εργατική τάξη ο Μεταξάς. Αφού πρώτα έθεσε εκτός νόμου όλα τα εργατικά κόμματα, αφού ποινικοποίησε τις απεργίες, αφού εκτόπισε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, ακόμη και τους μη-κομμουνιστές, αφού απαγόρευσε την ελευθερία του τύπου, αφού απαγόρευσε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, αφού διέταξε την αιματηρή καταστολή των εργατικών απεργιών στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο-Μάϊο 1936, ο Μεταξάς εφάρμοσε, λένε, το 8ώρο.»

    Θέλεις να πεις, κ. Αμυρά, ότι το κόμμα σου θα αφήσει την οικονομία να διαμορφωθεί και να ελεγχθεί από τις εργατικές μάζες; Είσαι αναρχοσυνδικαλιστής ή υπέρ της μεικτής οικονομίας όπως γράφεις στο πρόγραμμά σου; Πρόκειται να μου πεις ότι η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια. Αλλά τι απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση σου όταν τα συνδικάτα θα ζητούν περισσότερα αιτήματα, μέχρι την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα; Και πως στηρίζεις την ελευθερία του τύπου και τα δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι και συνέρχεσθαι όταν απαιτείς συλλήψεις ανθελλήνων από μια πολιτιστική αστυνομία; Το έθνος-κράτος που θέλεις να πραγματοποιήσεις είναι εξίσου ανελεύθερο, κύριε.

    ReplyDelete
  8. ξεχασες αλλα 3 σημαντικα στοιχεια για τον μεταξα

    1.στο ημερολογιο του το μεντιουμ μεταξας προβλεπει οποσδηποτε νικη της γερμανιας στον α παγκοσμιο πολεμο και συντριβη ολων των αλλων. γελοιοποιηθηκε πληρως!
    2.δεν ηθελε -απο προσωπικο πεισμα και εμπαθεια που δεν ακολουθηθηκαν τα σχεδια του νωριτερα-να λαβει μερος η ελλαδα στην εκστρατεια στα δαρδανελια, που ως γνωστον αν συμετειχε θα ηταν περιπατος για την ανταντ και θα οδηγουσε σε πληρη καταστροφη της οσμανλιας και ληξη του πολεμου 2 χρονια νωριτερα με αμεση παραχωρηση στη νικητρια ελλαδα ολης της σημερινης λεγομενης τουρκιας στην γραμμη ριζουντα-αλεξανδρεττα
    3.θεωρουσε αδυνατη την μικρασιατικη επιτυχια, ενω ηταν μια πανευκολη υποθεση (για μια βενιζελικη ελλαδα φυσικα) και οχι τους κρεττινους βασιλοβλακες που προεκυψαν μετα τις εκλογες του 20....

    και μερικα ελαφρυντικα του
    δεν μπορουσε να κανει πολλα πραγματα. ο αδυνατος κανει αυτα που του λεει ο ισχυρος. πιεσε οσο μπορουσε την βρωμα αγγλια για ενισχυσεις και εγγυησεις αλλα αυτη δεν δεχονταν. μολις καταλαβε (αργα) οτι παμε για καταστροφη ειπε και ενα οχι στην βρωμα αλλα ηταν πλεον αργα και μαλον τον δολοφονησαν
    αν ζουσε ο βενιζελος και πετυχαινε το πραξικοπημα του 35 πιστευω οτι θα εκανε ενα πολυ πιο σοβαρο φασιστικο κινημα και θα διαχειριζονταν απειρως καλυτερα το θεμα με αγγλια γερμανια ιταλια και λοιπα ανθρωποειδη που ετυχε να ειναι μεγαλες δυναμεις τοτε....

    ReplyDelete
    Replies
    1. προς τον ξέχασες άλλα 3 ...
      << ...στην εκστρατεια στα δαρδανελια, που ως γνωστον αν συμετειχε θα ηταν περιπατος για την ανταντ...>> καλά εσύ που το ξέρεις,μα και τόση σιγουριά οτι θα ήταν περίπατος!!! και μετά κατηγορείς οτι γελοιοποιήθηκε με την πρόβλεψή του στον Α'ΠΠ.Όσον αφορά τα Δαρδανέλια τεκμηρίωσε την άποψή του με επιχειρήματα στρατιωτικού φύσεως(κακώς, επρεπε να πάρει υποψην του και άλλους παράγοντες) τα οποία η ιστορία των δικαίωσε.Για τον Α'ΠΠ έκανε λάθος,αλλά δεν έκανε λάθος για τον νικητή του Β'ΠΠ και ήταν τόσο σίγουρος
      που προσάρμοσε την στρατηγική του πάνω σε αυτη την αρχή.Ουσιαστικά ήθελε η Ελλάς στο τέλος να είναι με τον νικητη μπάς και πάρει κανα ζεροκόματο,που τελικά με τον ένα ή άλλον τρόπο το πήρε ( αν και έπρεπε να πάρει περισσότερα).

      Delete
    2. ε για να το λεω κατι παραπανω ξερω απο σενα ρε φιλε μιας και τυγχανει να ειμαι ιστορικος με ειδικευση (μαστερ )σαυτη την περιοδο
      η καλιπολη ηταν θεμα ευζωνικου και ελληνικου στολου
      θα τελειωναν ολα πολυ ανετα. εχουν γινει οι σχετικες στρατιωτικες κυριως αναλυσεις

      για τη γραμμη ριζουντα-αλεξανδρεττα δεν θα ρωτησει κανεις????????

      Delete
  9. Ο Βενιζέλος ήταν ο χειρότερος προδότης. Ήταν φιλελευθερος και σκότωσε τον Ιωνα Δραγούμη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ο κων/νος η ντουβαρ πασας οπως τον ελεγε ο στρατος μας ηταν ο χειροτερος προδοτης
      εδωσε την μακεδονια στους βουλγαρους πριν τους κομουνιστες για να κρατησει το θρονο του και γιατι ετσι ηθελαν τα γερμανικα αφεντικα του

      σκοτωσε εκατομυρια ελληνες με την ανικανοτητα του στη μικρα ασια ο ξεφτιλας
      ο βενιζελος ηταν εθνικιστης και διπλασιασε την ελλαδα
      και αν κερδιζε τις εκλογες του 20 δεν θα υπηρχε σημερα τουρκια
      ξεκολα βασιλοτουβλο.....

      Delete
    2. Όχι μόνο αυτό, ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει την Μακεδονία στους βούλγαρους προκειμένου να πάρει τα Ελληνικά εδάφη της Μικράς Ασίας.

      Delete
    3. Ανώνυμε 6:26 AM, μπορεί να απέκτησε πολλά Ελληνικά εδάφη, αλλά γνωρίζεις το γεγονός ότι ο Βενιζέλος ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει την Ανατολική Μακεδονία στους βούλγαρους με τις διαβεβαιώσεις της Αντάντ ότι θα αποκτήσει τα Ελληνικά εδάφη της Μικράς Ασίας;

      Delete
    4. αυτο εγινε με τη συμφωνη γνωμη και των βασιλοβλακων
      φυσικα ηταν αντιπερισπασμος για να βαλουμε ποδι στη μ.ασια, γνωριζοντας οτι ,οτι διναμε στη βουλγαρια θα το παιρναμε μετα στο πολαπλασιο.....

      Delete
  10. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ.ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης.

    ReplyDelete
  11. Είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην Αγγλία και το μεγάλο ΟΧΙ στην Ιταλία.Για σκέψου να γινόταν το αντίθετο,όσον αφορά ουδετερότητες και τέτοια θεωρώ είναι και ήταν αδύνατες στον γεωγραφικό χώρο μας (όπως και τώρα που εχουμε πει Ναι στο συστηγμα Αγγλια-ΗΠΑ).Απο την ανεξαρτησία ώς σήμερα είμαστε ενα Αγγλοσαξωνικό προτεκτοράτο.

    ReplyDelete
  12. Περί δημοτικής γλώσσας, είναι γεγονός πως είναι μια χυδαία μορφή (προϊόν των μαζών), αλλά αποτελεί την φυσιολογική, εξελιγμένη μορφή της γλώσσας μας. Η καθαρεύουσα ήταν κάτι τεχνητό, που μιμήθηκε τα αρχαία Ελληνικά. Ως εκ τούτου, προτιμώ τη δημοτική ώσπου υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να επιστρέψουμε στην Αττική διάλεκτο.

    ReplyDelete
  13. http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82

    Ανώνυμε October 30, 2013 at 6:26 AM

    Τι είπες θα μας τρελάνεις; ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ιδρύσει το κόμμα των φιλελευθέρων.

    http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ευθύνεται για την καταστροφή της Σμύρνης.



    Ο πολιτικός του αντίπαλος ήταν ο εθνικιστής Ίων Δραγούμης :

    http://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CF%89%CE%BD_%CE%94%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B7%CF%82


    ReplyDelete
    Replies
    1. φιλε θα σε στενοχωρησω αλλα ο ιων δραγουμης ηταν κατι σαν τον μικυ θεοδορακη-μεγιστος μουσικος ισως ο καλυτερος στον πλανητη, αλλα απο πολιτικο μυαλο ενα μηδενικο ολοστρογγυλο

      το ιδιο ηταν και ο ιων
      φοβερος εθνικιστης συγγραφεας ελληνολατρης κ.λ.π., αλλα απο πολιτικο μυαλο αστα να πανε......
      και τον σκοτωσε ο γρυπαρης για προσωπικες αντιζηλιες.ο βενιζελος δεν ειχε καμια σχεση μαυτο το φονο
      παροτι εγινε αποπειρα δολοφονιας εναντιον του απο 2 φανατικα βασιλοτουβλα και γλιτωσε απο απιστευτη τυχη.....

      Delete
    2. http://www.istorikathemata.com/2011/07/blog-post_29.html

      Δεν με νοιάζει αν ήταν καλός πολιτικός η όχι. Ήταν όμως ο "πατέρας" του Ελληνικού εθνικισμού.
      Δεν έκανε ρουσφέτια, ούτε τα κόλπα και τις βρωμιες των πολιτικών. Αυτός και ο Περικλής Γιαννόπουλος ήταν απο τους πιο καθαρούς εθνικιστές.
      Και αντι-Βενιζελικος φυσικά.

      Κάποιον που έχει πάρει μέρος στον Μακεδονικό αγώνα δεν μπορείς να τον λες απλά "μουσικός" σαν τον Θεοδωράκη αλλά ήρωα.

      http://www.youtube.com/watch?v=PKXtniF_nso

      Φόρτωσαν την δολοφονία του μόνο στον Γύπαρη ενώ ήταν μπλεγμένος ο Μπενάκης και εννοείται και ο Βενιζέλος.

      Delete
    3. ε αφου θες να το παμε ετσι καλα του εκαναν του βασιλοβλακα!!!!!
      και σιγα το μπλογκ ιστορικαθεματα που μας βαζεις
      ειναι αναξιοπιστοι βασιλοδεξιοβλακες και μισουν παθολογικα τον βενιζελο, του οποιου ο ιων ηταν μια τριχα απο ταρχιδια του....

      Delete
    4. Δεν με νοιάζει το μπλοκ "ιστορικά θεματα " αυτό βρήκα αυτό έβαλα, δεν θα τρέχω και στα βιβλιοπωλεία να σου δείξω βιβλία. Το σίγουρο είναι πως δεν είσαι εθνικιστής αλλά φιλελεύθερος οπότε τσάμπα που χαλάω το χρόνο μου μαζί σου.

      Delete
    5. φυσικα και ειμαι εθνικιστης απο αριστερα, δηλαδη πολυ πιο ακραιος και απο χα ακομα.....
      πας μη ελλην εστι βαρβαρος!!!!!!
      τεσπα δεν θα σου αλαξω τη γνωμη γιαυτα που πιστευεις.μπορεις να παραμεινεις στον εθνικο βασιλοδεξιο χωρο αλλα και λιγο μυαλο και λιγη σκεψη παραπανω δεν βλαπτει....οι περισσοτεροι απο δεξια εχουν μυαλο στυλιανου πατακου, ψωμιαδη και καιαδα.....πρεπει να τσακισουμε τον αριστεριστικο μπολσεβικικο διεθνισμο....αφου τους μιμηθουμε και τους ξεπερασουμε.....ο ιφικρατης εχει κανει μαθηματα προπαγανδας και πως πρεπει να φερομαστε....μελετηστε τα

      Delete
    6. Δεν είμαι βασιλικός, ούτε χουντικός, ούτε δεξιός ή ακροδεξιος.
      Εσύ μάθε τα οικονομικά συστήματα του καπιταλισμού/φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού ταξικού ή εθνικού.

      Εδώ γράφει ο Ιφικράτης για φιλελευθερισμό:

      http://iphicratisamyras.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html

      Delete
  14. Οιαδήποτε προσάρτησης τμήματος, μικρού ή μεγάλου, της Μ. Ασίας θα επέβαλλεν αναγκαστικώς μακράν και σκληράν εκστρατείαν προς το εσωτερικόν. Ο ελληνικός στρατός θα υποχρεούτο να καταδιώξη τους Τούρκους ενδότερον, όπου θα ευρίσκετο μεταξύ εχθρικού εντελώς πληθυσμού, διότι ο ελληνισμός ευρίσκεται συμπαγής εις τα δυτικά παράλια. Προελαύνων ούτως ο ελληνικός στρατός, οσονδήποτε ισχυρός και αν ήτο, θα εξησθένει αναγκαστικώς, υποχρεούμενος να εγκαταλείπη φρουρούς δια την προστασίαν των πλευρών του και των γραμμών των συγκοινωνιών του.
    Aντιθέτως, οι Τούρκοι, μαχόμενοι εις τον τόπον των, με τας ιδικάς των γραμμάς, θα ήσαν εις θέσιν να εκλέξωσι και την στιγμήν και την θέσιν επιθέσεως, ήτις θα συνέτριβε τας ελληνικάς δυνάμεις. Και εαν ακόμη η Ελλάς περιωρίζετο να καταλάβη μόνον την Σμύρνη με την ενδοχώραν της, το έργον της διατηρήσεως της πέραν της θαλάσσης κτήσεως αυτής, ενώπιον της συνεχούς απειλής των Τούρκων, θα απετέλει διαρκή εξάντλησιν δια την Ελλάδα τόσον των στρατιωτικών, όσον και των οικονομικών της δυνάμεων.
    Συνεπώς, οιονδήποτε στρατιωτικόν εγχείρημα ημών εις τον χώρο της Μ. Ασίας δεν θα είναι μόνον πράξις καταστροφική, αλλά πράξις οιονεί αυτοκτονίας.. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (Προς Ελευθέριο Βενιζέλο, Φεβρουάριος 1915)

    Mε λίγα λόγια δεν γίνεται να κατακτήσεις τα παράλια μιας χώρας και ταυτόχρονα να δέχεσαι την πίεση της ενδοχώρας. Οι παραλιακοί πληθυσμοί είναι καταδικασμένοι από την φύση τους να αφανίζονται. Επομένως δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση η εκστρατεία στην Μ. Ασία. Βασικά ζητήματα γεωστρατηγικής..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ξεκολατε ρε παιδια
      γραφω για ριζουντα-αλεξανδρετα
      ειχε δοθει ολοκληρη η σημερινη λεγομενη τουρκια στην ελλαδα απο την αγγλια
      σοβιετια ιταλια και γαλια ηταν εναντιον μας αλλα ποιος τους υπολογιζει αυτους?
      μια βενιζελικη ελλαδα ηταν αηττητη και πηγαιναμε για μεγαλη παγκοσμια δυναμη
      οτι ξερετε για το 22 δεν ισχυει
      οι πανιβλακες βασιλοκομουνιστες τα κατετσρεψαν ολα

      Delete
    2. οσον αφορα για την γραμμή "ριζουντα-αλεξανδρετα" που μπορεία να μας παραμπέμψεις.Υπαρχει συνθήκη;

      Delete
  15. Όταν βλέπω τον Πλεύρη να του έχει κολήσει η βελόνα και να ρωτά συνάχεια"είπε το ΟΧΙ;είπε το ΟΧΙ;είπε το ΟΧΙ;..." μου θυμίζει Πασόκο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Παπανδρέου(τον Ανδρέα,γιατί έχουμε και τόσους) λέγοντας "είναι το η Ελλάδα ανοίκει στους Έλληνες και ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο;".

    ReplyDelete
    Replies
    1. *είπε το η Ελλάδα..." διόρθωση

      Delete
  16. Το θέμα δεν είναι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τον Μεταξά από ιδεολογικής άποψης. Σίγουρα δεν ήταν ούτε φασίστας ούτε εθνικοσοσιαλιστής, σίγουρα ήταν σταθερά προσανατολισμένος προς την Βρετανία και βασιλόφρων, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.

    Το ερώτημα είναι:
    Πως ήταν η Ελλάς που παρέλαβε ο Μεταξάς τον Απρίλιο του 1936 όταν έγινε πρωθυπουργός, και πως ήταν η Ελλάς τον Οκτώβριο του '40; Σε αυτά τα 4,5 χρόνια ο Μεταξάς έβλαψε ή ωφέλησε το Έθνος;

    Και κάτι ακόμα: Εν έτει 1936 υπήρχε άλλη εναλλακτική;
    Η Ελλάς τότε επί 20ετίας ταλανιζόταν από τις έριδες βασιλοφρόνων-βενιζελικών. Κινήματα επι κινημάτων, εθνικός διχασμός και πολιτική αστάθεια. Σε αυτό το κοινοβουλευτικό καραγκιοζιλίκι ο Μεταξάς έδωσε τέλος και οι πολιτικάντηδες τέθηκαν στο περιθώριο. Το έκανε με τις πλάτες των Άγγλων; Αδιάφορο. Το έκανε όμως και αυτό μετράει.

    Για το ΟΧΙ στους Ιταλούς, κάθε συζητήση περιττεύει.
    Ιστορικά το έχει πιστωθεί ο μπαρμπα-Γιάννης, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕιδωλολάτρηςOctober 31, 2013 at 12:28 PM

      Σωστός.

      Delete
    2. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας ο Ιωάννης έκανε το σωστό.
      Πέρα απο αυτο διέκρινα μια φανατικίλα του κ.Αμηρά, λες και ο Ιωάννης ήταν ο Σατανάς της πολιτικής.Πόλεμος προπαγάνδας;

      Delete
  17. Εγω πιστεύω πως η Ελλάδα αν κράταγε ουδετερότητα θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση απο τα "4, 5" του κυρ Γιάννη. Απο οτι φαίνεται πως η Ελλάδα ήταν ένα πιόνι που έκανε μπροστά για να προστατεύσει την βασίλισσα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σύμφωνοι.
      Μόνο που για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο δεν ευθύνεται ο Μεταξάς.
      Οι Ιταλοί ευθύνονται, με τις ιμπεριαλιστικές τους διαθέσεις.
      Αυτοί κήρυξαν τον πόλεμο στην Ελλάδα με το γνωστό τελεσίγραφο. Αυτοί είχαν ήδη προκαλέσει λίγο καιρό πριν με τον τορπιλισμό της Έλλης.

      Σίγουρα το μεταξικό καθεστώς ήταν προσανατολισμένο προς την Βρετανία, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί με τίποτα την ιταλική επιθετικότητα. Στο κάτω κάτω η αγγλοφιλία του μεταξικού καθεστώτος δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην διαμάχη μεταξύ Άγγλων-Άξονα.
      Ούτε η μη-ανανέωση του ελληνο-ιταλικού συμφώνου εμπορικής συνεργασίας απ΄τον Μεταξά το 1939 στέκει σαν δικαιολογία για την ιταλική προκλητικότητα. Στην τελική, ούτε καν οι Ιταλοί δεν ισχυρίστηκαν ποτέ κάτι τέτοιο ως δικαιολογία για την επίθεσή τους.

      Για τα όσα δεινά υπέστη η Ελλάς την δεκαετία του '40 ευθύνονται οι Ιταλοί που μας ενέπλεξαν στον Β'Π.Π.

      Delete
    2. Επαιζε ρόλο η χρήση λιμανιών,αεροδρομίων και λοιπών εγκαταστάσεων από την Αγγλία(με την σύμφωνη παραχώρηση από το Μεταξά) στην Ελλάδα ώστε να βάλει κατά ιταλικών θέσεων και κατά ιταλικών συμφερώντων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και βόρεια Αφρική.Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η δικαιολόγηση των πάντων μόνο και μόνο επειδή ήταν από τη δικία μας πλευρά.Αν σε ένα αντίστοιχο υποθετικό σενάριο είχαμε Τούρκους να μας σαμποτάρουν επικαλλούμενοι ουδετερότητα αλλα παραχωρώντας εγκαταστάσεις σε ένα εχθρό μας για να μας σαμποτάρει να δω τι θέση θα πέρνατε.Επιτέλους!

      Delete
    3. Η πρώτη προσπάθεια των Ιταλών να βρουν κάποιο πάτημα για να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους κατά της Ελλάδας είχε να κάνει με το ζήτημα της Τσαμουριάς. Με αφορμή την εύρεση ενός ακέφαλου πτώματος ενός Αλβανού ζωοκλέφτη ονόματι Νταούτ Χότζα κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα (που ουσιαστικά ήταν ελληνο-ιταλικά γιατί η Αλβανία είχε καταστεί ιταλική κτήση), ισχυρίζονταν ότι οι Έλληνες καταπιέζουν τους Τσάμηδες. Βάσει αυτού οι Ιταλοί θεωρούσαν ότι έπρεπε να επέμβουν στρατιωτικά κατά της Ελλάδας για να σώσουν τους καημένους τους Τσάμηδες.
      Μόλις ανέπτυξαν τις παραπάνω "σκέψεις" τους στους Γερμανούς, φάγανε ένα άκυρο από εδώ ως το Βερολίνο.
      Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο γελοία ήταν η προσπάθεια των Ιταλών να βρουν σοβαρά πατήματα για να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους εναντίον μας.

      Μετά από αυτήν την γκάφα τους οι Ιταλοί άλλαξαν τροπάριο και έλεγαν ότι η κατάληψη της Ελλάδας θα βοηθούσε στον ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο κατά της Βρετανίας, διότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος σαν βάση για την στήριξη επιχειρήσεων κατά βρετανικών κτήσεων στην Μέση Ανατολή. Σε αυτό το επιχείρημα οι Γερμανοί ήταν λιγότερο αρνητικοί, αλλά πάντως παρέμεναν αρνητικοί.

      Επίσης οι Ιταλοί ποτέ δεν παρουσίασαν έστω κάποια αμυδρή απόδειξη ότι οι Άγγλοι χρησιμοποιούσαν το ελληνικό έδαφος για επιχειρήσεις εναντίον τους.
      Άλλωστε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να κήρυττε ο Μεταξάς τον πόλεμο στην Ιταλία, κάτι που φυσικά δεν ήθελε με τίποτα. Αντιθέτως ήθελε πάση θυσία να τον αποφύγει, όπως φάνηκε και στην ήπια στάση που κράτησε με τον τορπιλισμό της Έλλης.

      Είναι κρίμα κάποιοι να γίνονται "ιταλικότεροι των Ιταλών" απλά και μόνο για να μειώσουν τον Μεταξά.

      Delete
    4. Εν πάση περιπτώσει,θα έπρεπε να παραθέτουμε χρονολογικά τα γεγονότα ώστε να έχουμε σαφη χρονική συνέχεια των περιπτώσεων.Δε το έκανα λόγω μη αριστης γνώσης της χρονικής περιόδου.Αν μπορεί ας το κάνει.Αλλά θέλω πρώτα να μου προσδιορίσει τη χρονολογία της παρακάτω φωτογραφίας

      http://2.bp.blogspot.com/-iTuej55S0i8/Uc8sTc1-u3I/AAAAAAAAAjg/AjO_xljD19k/s400/Georgios-Metaxas-Papagos-Bretanoi.jpg

      Delete
  18. Ας δούμε αν ο κ. Αμυράς γράψει ένα εγκώμιο για τους δύο χρυσαυγίτες που δολοφονήθηκαν σήμερα όπως έγραψε για τον Παύλο Φύσσα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://heilgap.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

      Μια πολύ καλή ανάλυση για το φονικό των εθνικιστών.

      Delete