Ανακάλυψε μια... Κνωσό στα βάθη της Ασίας
Ο διαπρεπής, Ελληνικής καταγωγής, αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί "ποιητής" της επιστήμης του, πέθανε τα ξημερώματα, στη Μόσχα, σε ηλικία 84 χρόνων.
Επιστήμονας παγκόσμιου κύρους, ο Ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος με την πολύχρονη ανασκαφική δραστηριότητά του στην περιοχή της κεντρικής Ασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στην ανακάλυψη των ελληνικών ριζών του πολιτισμού της Κεντρικής Ασίας (ανάμεσα στο σημερινό Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν).
Με τα ευρήματά του, ο Β. Σαρηγιαννίδης απέδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην Ανατολή και στην Κεντρική Ασία 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αφού ανακάλυψε ένα «χρυσό βουνό» στη Βακτριανή και τις Ελληνιστικές πόλεις της Μαργιανής που ήταν χαμένες στα βάθη της Ασίας, ο επί πολλά χρόνια σκαπανέας της κεντροασιατικής αρχαιολογίας εντόπισε στο Τουρκμενιστάν τον πρώτο Ζωροαστρικό Ναό και ένα ανάκτορο ηλικίας 4.500 ετών που θυμίζει... Κνωσό.
Συγκεκριµένα, σε ανασκαφές στην Μαργιανή (πόλη που ήταν στο σημερινό βόρειο Αφγανιστάν) ο Βίκτωρ Ιβάνοβιτς Σαρηγιαννίδης βρήκε σε έναν τάφο έναν κυλινδρικό σφραγιδόλιθο, μέσα σε ένα αγγείο το οποίο ήταν δίπλα από ένα γυναικείο κρανίο. Στον σφραγιδόλιθο αυτό απεικονίζονταν δυο άτοµα να βαστούν έναν κοντό άνδρα και από πάνω τους να πηδά ένας ακροβάτης. Αυτό θυµίζει τις τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού της Κρήτης µε τα ταυροκαθάψια στις οποίες απεικονίζονται ακροβάτες να πηδούν πάνω από ταύρους!!! Οι τοιχογραφίες αυτές χρονολογούνται περίπου στον 15ο αιώνα π.Χ.
Πηγή: εφημερίδα Πατρίς
No comments:
Post a Comment