Wednesday, February 7, 2018

Σκόπια: Ο Ζορμπάς και η οικογένεια Γιάντα από την Νικολίτσα



        

Ο Αλέξης Ζορμπάς του Καζαντζάκη ετάφη στα Σκόπια! Στην αρχή του βίντεο μια ''Σκοπιανή'' δημοσιογράφος της εφημερίδας NOVA MACEDONIA μιλάει στα ελληνικά λέγοντας: ''Η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα, το όνομά της ήταν Ολυμπία και ήρθε από την Αλεξανδρούπολη το 1923. Ο Ζορμπάς ήρθε το 1923. Να ρθουν οι Έλληνες να δουν τον τάφο του Ζορμπά''. 

Στο 2:00 του βίντεο ο Έλληνας δημοσιογράφος δείχνει ελληνικό μνήμα στα Σκόπια γραμμένα σε ελληνική καθαρεύουσα: ''Ενθάδε κείται ο αείμνηστος Δημήτριος Κομάτης, έμπορος, γεννηθείς εν Κρούσοβω το 1828, αποβιώσας εν Σκοπίοις το 1900''. Μια χαμένη Ελλάδα ξεχασμένη από το ανθελληνικό ρωμαίικο κρατίδιο...

https://www.facebook.com/groups/northernmacedonia/permalink/153627861965013/

«Ο Καζαντζάκης έλεγε πως ο Ζορμπάς τον έμαθε ν' αγαπάει τη ζωή και να μη φοβάται το θάνατο», λέει η δισέγγονή του Καταρίνα Γκάιγκερ ξετυλίγοντας τις αναμνήσεις που της μετέφεραν οι απόγονοί του...

«Γεννήθηκε στο Kαταφύγιο, ένα ορεινό χωριό της Κατερίνης. Παιδί φύλαγε πρόβατα βοηθώντας τον πατέρα του. Μετανάστευσε στα Σκόπια για να βρει δουλειά, πήρε μαζί του μόνο τη γιαγιά, το μικρότερο παιδί. Κι εκεί έμεινε μέχρι το θάνατό του σε ξενοδοχείο».

- Η γιαγιά σου γεννήθηκε στην Ελλάδα;

«Ασφαλώς. Ήταν η μικρότερη κόρη του. Την έλεγαν Αικατερίνη. Το μοναδικό παιδί που πήρε ο Γιώργος Ζορμπάς μαζί του στα Σκόπια. Κι έζησε μέχρι τα 80 χρόνια της. Στα Σκόπια η γιαγιά γνώρισε τον Νικόλα, Bλάχος ήταν. Παντρεύτηκαν. Στη διάρκεια του πολέμου γεννήθηκε η μητέρα και ο θείος. Τότε πέθανε ο Ζορμπάς».
- Πώς βρέθηκε η μητέρα σου στο Βελιγράδι;

«Ο Ζορμπάς τα τελευταία χρόνια είχε ένα κατάστημα που πουλούσε παπούτσια. Στη διάρκεια του πολέμου, οι Βούλγαροι μας τα πήραν όλα. Τότε ο παππούς και η γιαγιά Αικατερίνη αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους και να μεταφερθούν στο Βελιγράδι αναζητώντας εργασία...».

Πριν από μερικά χρόνια, η Καταρίνα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην πατρίδα... στην Ελλάδα. Ήρθε μαζί με τη μητέρα της και πολλούς άλλους πρόσφυγες. Βρήκαν ένα μικρό διαμέρισμα στο Βύρωνα κι εγκαταστάθηκαν. Η Καταρίνα κατάφερε να πάρει μια τετραετή υποτροφία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε αλλοδαπούς φοιτητές και άρχισε να φοιτεί στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Αλλά την πρώτη κιόλας χρονιά έχασε την υποτροφία από ένα μάθημα, την αρχαιολογία. «Στη συνέχεια, πήγα χίλιες φορές στην Αστυνομία παρακαλώντας να μου δώσουν άδεια παραμονής ως ομογενή, λέγοντας πως η μητέρα μου έχει ελληνική υπηκοότητα. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα...

Η εγγονή του Zορμπά, η Άννα , ήταν γ.γ. του Συλλόγου Eλλήνων της Σερβίας «Pήγας Φεραίος» και πρόεδρος του Γιουγκοσλαβικού τμήματος της Διεθνούς Eταιρείας Φίλων Nίκου Kαζαντζάκη στο Bελιγράδι. H Άννα Γκάιγκερ, η οποία είχε αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα με πολλές δυσκολίες, ήταν παντρεμένη και είχε δύο κόρες, τη Mελίνα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των HΠA, και την Kαταρίνα.

Να σημειώσουμε ότι ο αδελφός της Άννας Γκάιγκερ, Βαγγέλης Γιάντας, έμπορος, εγγονός κι αυτός του Ζορμπά, έζησε όλη του τη ζωή στη Σερβία και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. 
Ο οικογενειακός τάφος της ελληνοβλαχικής οικογένειας Γιάντα βρίσκεται στα Σκόπια. Είναι ο τάφος της κόρης του Ζορμπά, της Κατίνας Γιάντα και του άντρα της, Γιοβάν Γιάντα, καθώς και των γονιών του, Βαγγέλη και Ασπασίας Γιάντα, γραμμένος στα σλαβικά. Μαζί τους αναπαύεται κι ο Ζορμπάς. Να σημειωθεί ότι, η οικογένεια Γιάντα κατάγεται από τη Νικολίτσα Κορυτσάς.
Πηγή: σελ. 324 http://media.ems.gr/ekdoseis/ektos_seiras/ekd_eksi_popovic.pdf

Διαβάστε περισσότερα: http://vlahofonoi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_14.html

No comments:

Post a Comment