Saturday, September 13, 2014

Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει υψηλή στρατηγική και για τα 4 σημεία του ορίζοντος



Προσφάτως σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με πολιτικούς και αναλυτές γεωπολιτικών ζητημάτων εξέθεσα τις απόψεις μου περί Ελληνικού Imperium. Ανάμεσά τους υπήρχαν ωρισμένοι επαγγελματίες αναλυτές που εμφανίζονται στα μμε ομιλώντας περί γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, και οι οποίοι απέδειξαν για μίαν εισέτι φοράν ότι ο εθισμός της σκέψεως σε στερεότυπα, προξενεί αποστέωση του πνεύματος.  
Όλοι απέρριψαν ως εξωπραγματικές τις απόψεις μου χωρίς να αντιτάξουν κάποιο λογικό επιχείρημα παρά μόνον αφορισμούς βασισμένους στο συναίσθημα της μειονεξίας.  
Το ιδεολογικό εκκρεμές της συζητήσεως από την δική τους πλευρά ταλαντεύετο μεταξύ άξονος ΗΠΑ-Ελλάδος-Ισραήλ και άξονος Ρωσσίας-Ελλάδος-Ιράν. Δηλαδή είτε θα συμμαχήσουμε με τις ΗΠΑ είτε με την Ρωσσία.
Για ποιόν λόγο να συμμαχήσουμε με κάποιον απ’ αυτούς τους δύο άξονες; ρώτησα. Προφανώς για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα, απαντούσαν οι συνομιλητές μου.
Ήταν ολοφάνερο ότι όλοι τους όταν μιλούσαν για στρατηγική, στο μυαλό τους είχαν έναν εχθρό, την Τουρκία. Και όταν ανέλυαν τα πιθανά πλεονεκτήματα μίας συμμαχίας, είχαν στο μυαλό τους μόνον το Ανατολικό Μέτωπο. 
Τους εξήγησα ότι η βασική παραδοχή από την οποία εκκινείται η επιχειρηματολογία τους, ήταν παντελώς λανθασμένη. Είναι αδιανόητο το Ελληνικό Έθνος να μην διαθέτει στρατηγική για τα 4 σημεία του ορίζοντος.
Πρέπει να έχουμε στρατηγική για τον Βορρά, για τον Νότο, για την Δύση, και την Ανατολή.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέδια για τα βόρεια σύνορά της μέχρι το Βερολίνο. Συγχρόνως πρέπει να καθορίσει την πολιτική της στην Αφρική, στα νότια σύνορά μας. Πρέπει να καθορίσει τί θα πράξει μέχρι το Γιβραλτάρ και πώς θα συμπεριφέρεται στους δυτικοευρωπαίους. Πρέπει να καθορίσει στρατηγική για τον Καύκασο και τις Παρευξείνιες χώρες. Πρέπει να καθορίσει στρατηγική για την Μέση Ανατολή. Πρέπει να καθορίσει στρατηγική για την Ασία μέχρι την Άπω Ανατολή.
Προφανώς μία τέτοια γεωστρατηγική αντίληψη εμπεριέχει μία παγκόσμια προοπτική, η οποία ενέχει και το στοιχείο του επεκτατισμού. Όχι κατ’ ανάγκην εδαφικού επεκτατισμού, αλλά οπωσδήποτε οικονομικού, πολιτικού, δημογραφικού, και πολιτισμικού επεκτατισμού.
Είναι αδιανότητο να ακούω συνομιλητή μου, ο οποίος δηλώνει ειδικός στην γεωπολιτική και την γεωστρατηγική, να σηκώνει τον τόνο της φωνής του δίκην ροπάλου για να θίξει τις απόψεις μου επειδή το μυαλό του βλέπει ως εχθρό μόνον την νεοθωμανική Τουρκία. Γιά τον καθηγητή της παρέας ήταν αδιανόητο το Ελληνικό Έθνος να έχει βλέψεις στην Βόρεια Ευρώπη, στον Δυτικό κόσμο, στην Αφρική, ή στον Καύκασο ή στην Άπω Ανατολή.
Ένας απλός παρατηρητής θα διαπιστώσει εύκολα ότι στην σημερινή Ελλάδα όλοι οι θεωρητικολογούντες περί την γεωπολιτική και γεωστρατηγική, πάντα μα πάντα αποσιωπούν την ΒΑΣΙΚΗ τους ΠΑΡΑΔΟΧΗ. Ήτοι, βλέπουν μόνον έναν εχθρό, την Τουρκία.
Και μάλιστα η θεώρησή τους είναι καθαρώς αμυντική: να μην μας πάρουν οι νεοθωμανοί την Θράκη, το Αιγαίο, και την Κύπρο. Μόνον εκεί στρέφεται το βλέμμα τους. Μέχρι εκεί φθάνει ο γεωπολιτικός τους ορίζοντας.
Αν αυτό που λέω είναι λάθος, ας με διαψεύσουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί.
Υπάρχουν σήμερα Ελληνικά επιθετικά σχέδια για την απελευθέρωση και ανακατάληψη του κατεχομένης Κύπρου ή μόνον αμυντικά σχέδια αποτροπής υποδουλώσεως και της υπολοίπου νήσου;
Υπάρχουν επιθετικά σχέδια απελευθερώσεως της κατεχομένης Ιωνίας; Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν. Γίνονται κατά καιρούς ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενα αντίποινα σε περίπτωση προσβολής Ελληνικής νήσου στο Αιγαίο. Αλλά μέχρι εκεί. Εγώ ομιλώ για ανακατάληψη της Ιωνίας. Και τέτοιου είδους σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικές, δημογραφικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές, οικονομικές, διοικητικές παραμέτρους, πλην του καθαρώς στρατιωτικού σκέλους.
Ακολουθεί παράγραφος και σύνδεσμος από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο «BALYOZ» («Βαριά») και οι Ελληνικές αδυναμίες»σχετικώς με τις αμυντικές διατάξεις στον Έβρο και την αμυντική συμπεριφορά. Προσοχή στην ακόλουθη φράση:
Επομένως όσοι εκ των συνομιλητών μου ωρύοντο υπέρ μίας συμμαχίας με ΗΠΑ-Ισραήλ, δεν διέφεραν και πολύ από την άλλη μερίδα η οποία συνηγορούσε υπέρ Ρωσσίας-Ιράν.  Και οι δύο αντιλήψεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μία βασική παραδοχή. Προστασία της Ελλάδος από την Τουρκία.
Μα αυτό δεν είναι μακροπρόθεσμη στρατηγική, αντέταξα. Αυτό αποτελεί θεοποίηση του ραγιαδισμού και της μειονεξίας.
Η Ελλάδα πρέπει να ενστερνιστεί το Imperium. Οφείλει να παρεμβαίνει προληπτικώς στα 4 σημεία του ορίζοντος συγκρουομένη με εχθρικές πολιτικές, δημογραφικές, οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτισμικές, και θρησκευτικές δυνάμεις.
Αφού ενσωματώσει στην υψηλή της στρατηγική την έννοια των πολλαπλασιαστών ισχύος, οφείλει να προβάλλει την ισχύ της σε υπερπόντια εδάφη.
Είναι αδιανόητο να παραμένουμε αδιάφοροι και παθητικοί όταν σε όλη την Αφρική γίνονται θρησκευτικοί και δημογραφικοί πόλεμοι, όταν η Βόρεια και Κεντρική Αφρική σείεται από ισλαμικά κινήματα.
Είναι αδιανόητο να παραμένουμε αδιάφοροι και παθητικοί όταν στα δυτικά μας σύνορα έχει δημιουργηθεί ένα νεοφιλελεύθερο ευρωατλαντικό στρατόπεδο το οποίο μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν να κατασπαράξουν το Έθνος μας.
Είναι αδιανόητο να είμαστε απόντες από τις Παρευξείνιες Χώρες. Δηλαδή αφήνουμε όλους τους άλλους, Ρώσσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς, Αρμενίους, και Τούρκους να αναδιανέμουν μεταξύ τους τα ΔΙΚΑ μας ΕΔΑΦΗ, και να διοικούν τους ΔΙΚΟΥΣ μας ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ χωρίς να μας ρωτούν. Χωρίς να μας λογαριάζουν στην μοιρασιά.
Ποιά είναι η υψηλή σας στρατηγική για την Δύση, τον Βορρά, και τον Νότο; ρωτούσα διαρκώς τους συνομιλητές μου. Ουδεμία σοβαρή απάντηση έλαβα, πλην συναισθηματικών αφορισμών εδραζομένων στην μειονεξία και στην καχεκτική πνευματική ανάπτυξη. 

10 comments:

  1. Ιφικράτη γιατί δεν ξεκινάς διαδικτυακά μαθήματα Στρατηγικής, όπως έχεις κάνει για την προπαγάνδα?

    ReplyDelete
  2. Σύμφωνοι. Ποιος καθηγητής θεωρεί ως εχθρό μόνον την νεοθωμανική Τουρκία;

    Κατά τη γνώμη μου, το όλο ζήτημα είναι θέμα παιδείας. Αν η κοινωνία δεν καλλιεργεί στον Έλληνα μια ηγεμονική συμπεριφορά, τότε λογικό είναι να θεωρεί τις προτάσεις σου εξωπραγματικές. Από τέτοιους τύπους μην περιμένεις πολλά. Η Ελλάδα πάντα θα χρειαστεί έναν προστάτη -- αυτή είναι η νοοτροπία τους.

    ReplyDelete
  3. Οἰ συνομιλητές ἤθελαν νὰ ἐμφανιστοῦν στὴν τηλεόρασιν, νὰ ποῦν κάποια τετριμμένα σ'ἕνα ἀπαίδευτο κοινό.
    Δεύτερον δὲν εἶναι ἐπιθυμητὸ ἀπὸ τὸ ρωμέηικο κατεστημένο, ἡ Ἐλλάδα νὰ καλλιεργῇ καὶ νὰ προτείνει τὸν Ἑλληνικὸ Πολιτισμό, ἀλλὰ τὸν Ἀνατολικὸ Ἰουδαιοχριστιανικό, τὸν ὁποῖο ἐκφράζει καὶ ἡ Ῥωσσία.
    Οἱ Ῥωμῃοὶ πατριῶτες, ἐθνικιστὲς ἢ ὅπως ἀλλιῶς ὀνομάζονται, ὀνειρεύονται μία λειτουργία στὴν Ἁγιὰ Σοφιὰ μὲ χρυσᾶ, βελοῦδα, μετάξια καὶ πετράδια καὶ ἑαυτούς μέσα στοὺς ἐκλεκτοὺς γιὰ φωτογραφίες. Ἐκεῖ τελειώνει τὸ ὅραμα.
    Γιὰ νὰ ὐποστηριχθῇ ὁ Ἑλληνισμὸς χρειάζεται καὶ Οἰκονομία καὶ Τεχνογνωσία καὶ Παραγωγή. Οἱ Ῥωμῃοὶ ὅταν μιλοῦν γιὰ συμμαχίες, ἐννοοῦν ποιὸν θὰ βροῦνε νὰ τοὺς ταΐζῃ. Ὅταν λένε ὄχι στὸ ξεπούλημα τῆς γῆς ἀπὸ τὸ κράτος, εἶναι γιατί θέλουν τὰ οἰκοπεδάκια νὰ τὰ πουλήσουν οἱ ἴδιοι. Ὅταν λένε μὴν καταστρέφετε τὸ περιβάλλον μὲ ἀναπτυξιακὰ ἔργα, εἶναι, γιατί θέλουν οἱ ἴδιοι τὰ δάση νὰ τὰ κάψουν, νὰ τὰ κάνουν οἰκοπεδάκια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Οἱ Ῥωμῃοὶ πατριῶτες, ἐθνικιστὲς ἢ ὅπως ἀλλιῶς ὀνομάζονται"

      Σκατά τα έκανες όλα.

      Delete
    2. Ἀφ'οὗ τὸ λὲς ἐσύ! Αὐθεντία τοῦ ὐπονόμου!

      Βεβαίως οἱ μόνοι ποὺ τὰ χρησιμοποιοῦν καὶ τὰ δύο ἀνοικτὰ εἶναι οἱ χρυσαυγῖτες. Οἱ ὑπόλοιποι αὐτοαποκαλοῦνται πατριῶτες καὶ τοὺς ἀποκαλοῦν ἐθνικιστές. Βεβαίως ὅλοι ταιριάζουν στὴν παραπάνω περιγραφή.

      Delete
    3. Αχταρμά συνέχεια!


      (τα παρακάτω από την επίσημη ιστοσελίδα της Χ.Α)
      "Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι εμείς οι ψευτορωμιοί να γίνουμε οι Έλληνες που θα γκρεμίσουν το ψευτορωμέικο."
      "Δεν είμαστε Ρωμιοί αλλά ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ."
      "«Περίεργη ράτσα οι Ρωμιοί», είπαν οι Οθωμανοί κατακτητές μας. Ε ναι, λοιπόν, είναι αλλιώτικοι απ’ τους άλλους οι Έλληνες!"
      "Ο Κολοβίνος απαντά: «Στον τόπο μου Τούρκο δεν πληρώνω, αφέντη δεν έχω, είμαι Έλληνας κι όχι ρωμιός»"


      Delete
    4. Η αλήθεια έιναι ότι ανάμεσα στους χρυσαυγίτες μπορείς να βρεις και τις απόψεις που παραθέτει ο 6:41 και αυτούς που δεν βρίσκουν τίποτα κακό στο να αποκαλούνται Ρωμιοί.

      Βέβαια οι δεύτεροι έχουν μια φολκλορική αντίληψη του όρου Ρωμιός (ως ένα ιστορικό χαρακτηρισμό που απευθυνόταν γενικά στους Έλληνες της Οθωμανικής περιόδου) και είτε δεν ξέρουν, είτε διστάζουν να τον χρησιμοποιήσουν εννοιολογικά, επειδή επηρρεάζονται από τους παπάδες.

      Όμως τα πατριώτης, εθνικιστής κτλ είναι εντελώς αντίθετα από το ρωμιός και έτσι οφείλουμε να τα αντιλαμβανόμαστε κι εμείς.

      Delete
  4. "που εμφανίζονται στα μμε"

    Αυτό τα εξηγεί όλα...

    ReplyDelete
  5. Γιατι πιστευω πως ωρες-ωρες πετας στα συννεφα Ιφικρατη;Με αντιρατσιστικους νομους και με ουσιαστικη κυβερνηση απο το Πασοκ,και αυριο απο τον Συριζα,μιλας για υψηλη στρατηγικη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.iphicratisamyras.com/2014/09/blog-post_80.html

      Delete