Thursday, September 18, 2014

Αντιφάσεις του αυτονομιστικού κινήματος και ακούσιες συνέπειες του Σκωτσέζικου δημοψηφίσματος


Είχαμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό την αντίφαση που εντόπισε πριν λίγες ημέρες ο βρετανός πολιτικός του UKIP Nigel Farage. Πώς είναι δυνατόν ως Σκωτσέζος από την μία μεριά να ζητάς την εθνική σου ανεξαρτησία από την Αγγλία, και από την άλλη μεριά να δηλώνεις ότι την επομένη μέρα της ανεξαρτησίας θα κάνεις αίτηση εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πρόκειται περί πολιτικής σχιζοφρένειας. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό 18-20% των Σκωτσέζων θα ψηφίσει ΝΑΙ επειδή νοιώθει υπερηφάνεια για την εθνική ταυτότητα, ενώ ένα 38-40% θα ψηφίσει ΝΑΙ διότι νοιώθει αδικημένο από την φορολογική και δημοσιονομική πολιτική της κεντρικής Βρετανικής κυβερνήσεως. 

Ο αρχηγός του Σκωτσέζικου εθνικού κόμματος Alex Salmond δεν έχει το σθένος να ζητήσει ανεξαρτησία με βάση εθνοτικούς όρους. Ούτε να μιλήσει για ξένη κατοχή των Άγγλων. 

Πιστεύω ότι αρκετοί Σκωτσέζοι πολιτικοί θα το ήθελαν αλλά μετά τόσους αιώνες αγγλικής κατοχής, οι πατριώτες πολιτικοί της Σκωτίας χρησιμοποιούν τα δημοσιονομικά ζητήματα ως πρόσχημα. Είναι ξεκάθαρο ότι υποκρύπτονται εθνοτικοί λόγοι, αλλά φοβούνται να το πούν ανοιχτά.

Από την άλλη μεριά ακολουθούν μία λανθασμένη τακτική. Φοβούνται το επιχείρημα της άλλης πλευράς, "να μην απομονωθούμε". Γι' αυτό σπεύδουν να μιλήσουν για άμεση ένταξη στην Ε.Ε. 

Αλλά το ζήτημα είναι ότι αναδύεται μία πανάρχαια διαφορά που ήταν καταχωνιασμένη. Σε ένα ιστορικό γεγονός υπάρχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Η Καταλωνία λέει πάνω-κάτω περίπου τα ίδια. Απόσχιση από την Ισπανία και ένταξη στην Ε.Ε. 

Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει το Κόσοβο. Μάτωσε να αποσχισθεί από την Σερβία και πάει να ενσωματωθεί στην Ε.Ε. Όμως εδώ ευρίσκεται το κλειδί της υποθέσεως. Η Ε.Ε. είναι ένα sui generis κατασκεύασμα, χωρίς συνοχή, με διαλυτικές και φυγόκεντρες δυνάμεις. Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει στα επόμενα 5 χρόνια. 

Τα εθνοτικά αυτονομιστικά κινήματα ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου και για την ΕΕ. Παρά και ενάντια στην θέλησή τους. Δεν έχουν προσχεδιάσει την διάλυση της Ε.Ε. Αλλά ο άνεμος των αυτονομιστικών και αποσχιστικών κινημάτων θα θέσει σε κίνηση τις φυγόκεντρες δυνάμεις μέσα στην Ε.Ε. και θα επιτυχύνει την διάλυσή της. Παρά και ενάντια στην θέληση του Alex Salmond.

No comments:

Post a Comment