Thursday, September 18, 2014

Είναι το Έθνος ανόητε, όχι η οικονομία!


Τα αποτελέσματα του Σκωτσέζικου δημοψηφίσματος έδειξαν νίκη του ΟΧΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τα άλλα αυτονομιστικά κινήματα της Ευρώπης δεν πρέπει να επαναλάβουν την ανόητη στρατηγική του Alex Salmond, ο οποίος προσπάθησε να επικεντρώσει την επιχειρηματολογία του σε δημοσιονομικά θέματα.

Αν είναι δυνατόν! Να ζητάς δημοψήφισμα ανεξαρτησίας όχι επειδή σε κατέκτησαν οι Άγγλοι, αλλά επειδή δεν συμφωνείς με την δημοσιονομική τους πολιτική. Και μετά να έχεις το θράσος να δηλώνεις ότι θα κάνεις αίτηση ενσωματώσεως της χώρας σου στην Ε.Ε.

Μία τέτοια ανόητη στρατηγική αποδυναμώνει τα επιχειρήματα περί εθνικής ανεξαρτησίας. Καλά θα κάνουν οι Καταλανοί και οι Βάσκοι να αλλάξουν στρατηγική και να επικεντρωθούν σε εθνοτικά επιχειρήματα, παρά σε δημοσιονομικές προστριβές με την κεντρική κυβέρνηση. Και φυσικά να σταματήσουν την καραμέλα της εντάξεως στην ΕΕ.

Έτσι οι αυτονομιστές πυροβολούν τα πόδια τους. Δίνουν επιχειρήματα στους αντιπάλους τους, να πούν ότι δεν πρόκειται για αγώνα εθνικής ανεξαρτησίας αλλά για εσωτερικό πρόβλημα αναδιανομής πλούτου.

3 comments:

  1. Έτσι θα ψήφιζαν και οι Έλληνες αν είχαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την ΕΕ.

    ReplyDelete
  2. Καλά Ιφηκράτη, εάν τους έλεγαν για το έθνος, το ποσοστό θα έπεφτε στο είκοσι τοις εκατό .

    ReplyDelete
  3. Η ένταξη στην Ε.Ε. ήταν ομολογουμένως μεγάλη σούπα. Ανεξαρτησία από το Λονδίνο αλλά εξάρτηση από τις Βρυξέλες. Πάνω στην ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Για να μην αναφέρουμε ότι η κοινωνική ατζέντα του τύπου ήταν σχεδόν ευρωκομμουνισμός (ανθρ. δικαιώματα, παροχολογία κτλ). Η Σκωτία στους Σκωτσέζους στη θεωρία, διαφθορά, λαθρομετανάστευση και μκο στην πράξη.

    ReplyDelete