Tuesday, March 19, 2013

Δεν απαιτούνται ειδικές οικονομικές γνώσεις για να προβλέψει κάποιος τί θα γίνει σε λίγο καιρό και στην Ελλάδα με τις τραπεζικές καταθέσεις


Δεν χρειαζόταν κάποιος ειδικές οικονομικές γνώσεις για να προβλέψει αυτό που συνέβη στην Κύπρο με την ληστεία των καταθέσεων. Αρκεί να είχε επαφή με την πραγματικότητα και να γνώριζε αριθμητική 3ης τάξεως Δημοτικού.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι χρεωκοπημένες.
Από την στιγμή που κάθε λίγο και λιγάκι ζητούν και λαμβάνουν κρατική οικονομική ενίσχυση, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ίδια κεφάλαια.
Από την στιγμή που τα στεγαστικά, επιχειρηματικά, και καταναλωτικά δάνεια κτυπάνε κόκκινο, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής του κόσμου, αυτό σημαίνει δραματική απομείωση του ενεργητικού των τραπεζών.
Και από την στιγμή που είτε λόγω χρεωκοπίας του κράτους, είτε λόγω προσωπικών αναγκών, είτε λόγω φόβου εξόδου από το ευρώ, τα χρήματα φεύγουν από τις τράπεζες και πάνε στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι αποψιλώνεται καθημερινώς η καταθετική βάση των τραπεζών.
Επομένως όλοι οι αριθμητικοί συντελεστές καταλήγουν στο μοναδικό συμπέρασμα: οι χρεωκοπημένοι τραπεζίτες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις προς τους καταθέτες. Οπότε είτε κλείνουν την τράπεζά τους, είτε ληστεύουν τους καταθέτες για να την κρατήσουν ανοικτή, με την ελπίδα να εμφανιστούν νέα κορόιδα καταθέτες.
Είναι ασυγχώρητο λάθος για τον μέσο Έλληνα να μην κατανοεί ζητήματα που δεν χρειάζονται εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις, ούτε ανώτερα μαθηματικά.

Το τελευταίο έγκλημα στο ζήτημα της ληστείας των καταθέσεων είναι ότι οι κυβερνητικοί ψιττακοί επενδύντας στον φθόνο, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θα σωθούν οι μικροκαταθέτες αλλά θα την πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες. Άρα έχουμε και κοινωνική δικαιοσύνη!

Πρώτον, μέσα στις τράπεζες υπάρχουν καταθέσεις μισθοδοσίας και αλληλόχρεοι λογαριασμοί νομικών προσώπων. Δηλαδή υπάρχουν υπάλληλοι, προμηθευτές, ενοίκια, δαπάνες, λογαριασμοί, δάνεια, που πρέπει να πληρωθούν στο τέλος του μηνός. Αυτοί οι μεγαλοκαταθέτες θα δουν ότι τους λείπει το 15% των καταθέσεών τους. Από πού θα πληρώσουν μισθούς, ενοίκια, προμηθευτές, δόσεις δανείων κλπ; 

Προφανώς οι κυβερνητικοί ψιττακοί δεν ενδιαφέρονται γι' αυτό το έγκλημα. 

Δεύτερον, μετά από την απόφαση του Eurogroup καταρρέει το μεγάλο παραμύθι της φιλοευρωπαϊκής πατριωτικής πτέρυγας(αριστεράς και δεξιάς), η οποία δεν θέλει το ευρώ, αλλά ισχυρίζεται ότι τώρα δεν πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη διότι μας περιμένει η Μορμώ εξ Ανατολών(λέγε με Τουρκία). Από την στιγμή που οι ευρωπαίοι «φίλοι και σύμμαχοι» συμπεριφέρονται με τέτοιο κατάπτυστο τρόπο στην Κύπρο σε ένα τέτοιο οικονομικό ζήτημα, δηλαδή για 10δις ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε για μία στο τρισεκατομμύριο να την βοηθήσουν σε στρατιωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. 

Το πιθανότερο είναι να συμμαχήσουν με την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου


Ιφικράτης Αμυράς

19-3-2013

No comments:

Post a Comment