Sunday, March 31, 2013

Προσοχή οι κωδικοί 520-521 δεν σημαδοτούν κατ’ ανάγκην Ελληνικά προϊόντα



Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κωδικοί GS1 είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από την χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

Τα τρία πρώτα νούµερα ενός GS1 κωδικού (barcode) προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριµένος κωδικός από τον αρµόδιο φορέα GS1, για λογαριασµό της κάθε ενδιαφερόµενης επιχείρησης - συνήθως ιδιοκτήτη του εµπορικού σήµατος - που επιθυµεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520-521, για την Γαλλία 300-379 κ.ο.κ.

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Για παράδειγµα, υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική όµως επιχείρηση µε έδρα την Ελλάδα, που φέρουν barcodes µε πρόθεµα 520, και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes µε πρόθεµα 509 Μ. Βρετανίας.

Οι καταναλωτές είναι προτιµότερο να ενηµερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόµενες πληροφορίες που εµφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενηµέρωση του καταναλωτή, π.χ. «κατασκευάζεται σε» ή «χώρα προέλευσης».

Για περισσότερες πληροφορίες:

No comments:

Post a Comment