Monday, March 25, 2013

Μέχρι στιγμής, από επίσημα χείλη: η ληστεία καταθέσεων θα φτάσει στο 30%!!! Και έπεται συνέχεια...



Ο ελληνόφωνος ΥΠΕΞ Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων θα φτάσει στο 30%!!!

Ξεκίνησαν από 10%, τώρα το πήγαν στο 30%. Περιττό να πούμε ότι θα είναι πάνω από 50%. Η ληστεία ίσως φτάσει κοντά στο 100% των καταθέσεων.

Τ΄ακούτε όσοι έχετε ακόμη καταθέσεις σε "Ελληνικές" τράπεζες; Πάρτε τα. Όσο προλαβαίνετε.

Μην ακούτε τον κάθε απατεώνα Στουρνάρα που σας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις "Ελληνικές" τράπεζες. Οι λογιστικές εγγραφές στο τραπεζικό σας βιβλιάριο δεν μπορούν πιά να εξυπηρετηθούν με αντίστοιχο ποσό σε χαρτονόμισμα. 

Οι τραπεζίτες έχουν ληστέψει τις καταθέσεις των τραπεζών. Πάρτε ό,τι προλάβετε, όσο προλάβετε.

Παραμένει άγνωστον, αν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες στην Κύπρο, και με τί όριο αναλήψεως.

Όλα τα σημάδια οδηγούν στην εξάπλωση του τραπεζικού πανικού στην Νότιο Ευρώπη. Ήδη στην Ισπανία έγινε και εκεί ληστεία καταθέσεων αλλά με μικρότερο συντελεστή.

Έλληνες και ξένοι καταθέτες, αύριο θα σπεύσουν να αποσύρουν ό,τι τους έχει απομείνει. Ένα ποσοστό νωθρών, απληροφόρητων, και ευκολόπιστων καταθετών θα πιστέψουν τα ψεύδη περί "ανταλλαγής" καταθέσεων με τραπεζικές μετοχές ή ομόλογα με ρήτρες φυσικού αερίου.

Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθετών θα προσπαθήσει να αποσύρει τα χρήματά του. Και τότε θα δούμε τον χάρτινο πύργο της ευρωζώνης να καταρρέει.

Οι ευρωαλήτες εκβιάζουν τους Κυπρίους αδελφούς, κρατώντας κλειστές τις τράπεζες για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα από την πλήρως κατεχόμενη Κύπρο. Αλλά όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο δημιουργείται ψυχολογία πεπιεσμένου ελατηρίου.

Πριν από λίγο: πλήρης ομολογία του προέδρου του Eurogroup, Dijsselbloem, ότι το modus operandi της ληστείας στην Κύπρο, αφορά όλη την ευρωζώνη, διαψεύδοντας τους ευρω-ψιττακούς που έλεγαν ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. 

Ο Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο «διάσωσης» των τραπεζών για ολόκληρη την ευρωζώνη από εδώ και στο εξής.

Όπως παραστατικά εξήγησε, «θα ρωτάμε την προβληματική τράπεζα, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή σας; Αν όχι θα απευθυνόμαστε στους μετόχους και τους ομολογιούχους της τράπεζας. Και αν χρειάζεται και στους καταθέτες…».

Αυτό που ομολόγησε ο πρόεδρος του Eurogroup ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου αλλά μόλις στα μέσα του περασμένου χρόνου διακριτικά άρχισε να περνάει σε θεσμικό επίπεδο.

Αυτό που δεν ανέφερε ο Dijsselbloem, είναι το μονοπώλιο του Eurogroup στο να χαρακτηρίζει ποιά τράπεζα είναι προβληματική και ποιά βιώσιμη, και με ποιά λογιστικά κριτήρια. 

Διότι με βάση την πρόσφατη εμπειρία σε Ελλάδα και Κύπρο, μόνοι τους αποφασίζουν ποιό ίδρυμα(οργανισμός, τράπεζα, πανεπιστήμιο, νοσοκομείο, ασφαλιστικό ταμείο), είναι προβληματικό. Χωρίς να προηγηθεί κανένας λογιστικός έλεγχος. 

O καταθέτης πλέον καλείται να επιλέξει την τράπεζά του όχι βάσει του επιτοκίου που του προσφέρει, αλλά βάσει επενδυτικών κριτηρίων, διότι είναι εν δυνάμει μέτοχος.

Αποσύρετε τα χρήματά σας τώρα από τις τράπεζες. Όσο προλαβαίνετε. Υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ πιά ομολογία ότι επίκειται ληστεία καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη.

No comments:

Post a Comment