Tuesday, March 19, 2013

Ένα από τα θέματα που θα αναλύσουμε στο 2ο μάθημα προπαγάνδας


Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και οι επικίνδυνες θρησκευτικές αιρέσεις, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν τον έλεγχο των συναισθημάτων για να επιβάλλουν συμμόρφωση και υποταγή στην εξουσία τους.
Χρησιμοποιούν κυρίως δύο συναισθήματα: την ενοχή και τον φόβο.
Περιορίζοντας το εύρος των συναισθημάτων ενός ατόμου, περιορίζουν το εύρος σκέψεων και αντιδράσεων.
Επανακαθορίζουν τί σημαίνει ευτυχία. Επί παραδείγματι, ευτυχία ή επιτυχία γι’ αυτούς, σημαίνει το να υποφέρεις για να γίνεις καλός δούλος του 4ου Ράιχ.
Αλλά η κλασσικότερη τεχνική ελέγχου συναισθημάτων και αντιδράσεων είναι ο πανικός της φυγής από το μαντρί. Ισχυρίζονται ότι «αν εγκαταλείψετε την ευρωπαϊκή ένωση, ή την τάδε αίρεση, ή το δείνα νόμισμα, θα επέλθει Αρμαγεδδών».
Το ίδιο προπαγανδιστικό τέχνασμα χρησιμοποιούσε επί αιώνες η χριστιανική εκκλησία: «αν εγκαταλείψετε την εκκλησία, θα πέσετε στα νύχια του Σατανά».
Σήμερα αυτό το τέχνασμα ακούγεται αστείο, αν το χρησιμοποιήσουν παπάδες. Αλλά όταν το χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε και οι ελληνόφωνοι γκαουλάιτερς σε αδαείς περί τα οικονομικά Έλληνες, κατάφεραν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
Καλλιεργούν στον πολίτη την ψυχολογική ανασφάλεια. Διδάσκουν τους Έλληνες να φοβούνται τον έξω κόσμο, την ελευθερία τους, και την ανεξαρτησία σκέψεως και δράσεως.

No comments:

Post a Comment