Sunday, May 21, 2023

Πολιτικά σχόλια για τις εκλογές 21ης Μαΐου

 

Επειδή το ζήτησαν κάποιοι συναγωνιστές, κάποια σύντομα πολιτικά σχόλια για το εκλογικό αποτέλεσμα:

Πρώτον, η καθίζηση του Σύριζα κάποια στιγμή θα επέρχετο, αν όχι τώρα, στο εγγύς μέλλον. Ένα κόμμα που έχει πασοκοποιηθεί πλήρως, και εις ό,τι αφορά τα μνημόνια, δεν διαφέρει σε τίποτε από την ΝΔ, για ποιό λόγο ένας μνημονιακός ψηφοφόρος να το επιλέξει και να μην ψηφίσει τα
original-αυθεντικά μνημονιακά κόμματα;

Ο Σύριζα αποθρασυνόμενος υποδύεται εδώ και καιρό ότι είναι αριστερό και αντιμνημονιακό κόμμα, σε σημείο αποβλακώσεως, δηλαδή ψεύδεται η ηγεσία του ότι όντως είναι αριστερό και αντιμνημονιακό κόμμα, και πιστεύει τα ίδια της τα ψεύδη. Οπότε σου λένε σκεπτόμενοι κουτοπόνηρα: Δεν μπορεί, αφού εμείς πιστεύουμε αυτό το παραμύθι, άρα θα το πιστέψει και ο κόσμος, δεν μπορεί ο κόσμος να είναι ευφυέστερος ημών.

Δεύτερον, τα μνημονιακά και ευρωδουλικά κόμματα πήραν αρκετά μεγάλο ποσοστό, που σημαίνει ότι όσα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως αντιμνημονιακά, έκαναν σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής. Αρκετοί εκπρόσωποι αντιμνημονιακών κομμάτων έχουν την αυταπάτη ότι η μαζική φτωχοποίηση από μόνη της θα φέρει ψήφους και υψηλά εκλογικά ποσοστά. Φαίνεται ότι δεν έχουν ανοίξει βιβλία προπαγάνδας, ούτε γνωρίζουν από ιστορία εκλογικών αναμετρήσεων.

Τρίτον, κάποιοι απογοητευμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, ως συνήθως, έσπευσαν να κατηγορήσουν όσους απείχαν. Φυσικά, ποτέ δεν θα απαντήσουν στο εξής ερώτημα: από το περίπου 60% ψηφοφόρων που συμμετείχαν, γιατί να πάρει ο Μητσοτάκης το 40%; έστω και με αυτό το καλπονοθευτικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012 η ΝΔ πήρε ποσοστό 18.85%. Άρα ένα συστημικό κόμμα μπορεί να καταβαραθρωθεί, αλλά μπορεί να πάρει και υψηλά ποσοστά, ασχέτως το πόσοι απέχουν. Το πρόβλημα είναι σε αυτούς που ψηφίζουν, και όχι σε αυτούς που απέχουν. Τί εμπόδιζε τους ψηφοφόρους σήμερα, να ξαναστείλουν την ΝΔ στο 18%;

Τέταρτον, οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι ένα ασταθές σύστημα που στηρίζεται στην δημιουργία εντυπώσεων, στο μικροσυμφέρον, στην επικοινωνική υπεροχή, και στην άφθονη παρασκηνιακή χρηματοδότηση. Λίγοι ψηφίζουν με βάση αξίες και αρχές. Επομένως ένα αντισυστημικό κόμμα για να κάνει την διαφορά και να πάρει μεγάλο ποσοστό, θα πρέπει να ξεκινήσει μία στρατηγική αποδομήσεως του καθεστώτος.

Θα πρέπει να εθίσει τους πολίτες-ψηφοφόρους να σκέπτωνται, να αισθάνωνται, και να δρούν με διαφορετικό τρόπο, σε όλα τα καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούν. Όταν ένα μικρό κόμμα λέει και κάνει ό,τι περίπου κάνουν και τα μεγάλα καθεστωτικά κόμματα, αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στο υποσυνείδητο του κόσμου, και την ώρα της κάλπης ο ψηφοφόρος θα κάνει αυτό που έκανε τα 4 τελευταία χρόνια. Συντονίζεται το χέρι που σταυρώνει το ψηφοδέλτιο, με το υποσυνείδητό του, με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις, με το εννοιολογικό πλαίσιο που έχει ενσωματώσει στο σκεπτικό του.

Τα περισσότερα μικρά κόμματα αποτυγχάνουν διότι δεν κατανοούν βασικές αρχές πολιτικής ψυχολογίας και πολιτικής κοινωνιολογίας.

Είναι απαράδεκτο λάθος το να κάνεις τα ίδια και τα ίδια ως κόμμα στην διάρκεια πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, και μετά να έχεις το θράσος να ζητάς διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή ο Μητσοτάκης είναι άχρηστος.

..........................................................

Εκλογές Μαΐου 2023: Πρώτος με 23.000 ψήφους στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Aυτό ως απάντηση στους διαφόρους κατακριτές της αποχής, στους διαφόρους υποστηρικτές των δήθεν αντισυστημικών κομμάτων, που παριστάνουν τους έξυπνους όντας τελείως ανίδεοι από πολιτική.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα στις Σέρρες καταδεικνύει ότι όχι μόνον η φτωχοποίηση, αλλά ακόμη και το έγκλημα στα Τέμπη δεν επηρέασε τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις Σέρρες.

Εδώ δεν τίθεται ζήτημα για το αν κάποιος ήθελε να ψηφίσει ΝΔ. Εδώ τίθεται ζήτημα γιατί να ξαναψηφίσει Καραμανλή στις Σέρρες; Δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι της ΝΔ στις Σέρρες; Υπήρχαν. Μήπως όσοι απείχαν από τις εκλογές προξένησαν την εκλογική πρωτιά του Καραμανλή; Προφανώς όχι.

Καλύτερα να σωπαίνουν οι διάφοροι επικριτές της αποχής και να ανοίξουν κανένα βιβλίο πολιτικής προπαγάνδας.

1 comment:

  1. Πολύ σωστός. Τα κόμματα δεξιά της ΝΔ δράσανε σαν δεκανίκι της για άλλη μια φορά πάντως. Χλιαρές εκστρατείες και πολλές διασπάσεις-αλληλοφαγώματα. Το κακό είναι ότι τα ποσοστά της αποχής μειώθηκαν στις νεαρές ηλικίες που σημαίνει ότι ο φιλελεύθερος κΥνοβουλευτισμός ξεκίνησε ήδη να μολύνει το μέλλον του Έθνους.

    ReplyDelete