Friday, May 5, 2023

Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι, Έλληνες, η κλασσική τριγωνική συγκρουσιακή σχέση


-490, -480, Η μνήμη και το φαντασιακό των περισσοτέρων Ελλήνων έχει αιχμαλωτιστεί από τους Μηδικούς Πολέμους και τα κατορθώματα των Ελλήνων στις σχετικές μάχες.

Όμως η εντύπωση που έχει σχηματιστεί, διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα. Οι Μηδικοί πόλεμοι αφορούν τα ανατολικά μας σύνορα εκείνης της εποχής.

Τότε κινδυνεύαμε μόνον από την Περσική αυτοκρατορία; Όχι, έχουμε πρόβλημα και στα δυτικά μας σύνορα με την Καρχηδονιακή αυτοκρατορία.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο, στα δυτικά σύνορα του Ελληνισμού, η Καρχηδόνα ξεκινά μία σειρά πολέμων εις βάρος των Ελληνικών πόλεων-κρατών της Σικελίας, για τον έλεγχο της Δυτικής Μεσογείου.

Η σύγκρουση Ελλήνων και Καρχηδονίων κρατά από το -580 έως το -265. Ύστερα εμφανίζεται νέος παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα, οι Ρωμαίοι.

Και τότε εμφανίζεται η κλασσική τριγωνική σχέση: Ρωμαίοι, Καρχηδόνιοι, Έλληνες, σε πλήρη ανταγωνισμό και ολοκληρωτική σύγκρουση.

Από το -280 έως το -275 ο ηπειρώτης βασιλεύς Πύρρος προσπαθεί να νικήσει τους Ρωμαίους στην τότε Ιταλία και τους Καρχηδονίους στην Σικελία. Τότε η Καρχηδόνα έδωσε υλική βοήθεια στους Ρωμαίους.

Αργότερα, στα χρόνια τoυ δευτέρου Καρχηδονιακού πολέμου, μετά την μάχη των Καννών, ο Μακεδών Φίλιππος Ε' και ο Καρχηδόνιος Αννίβας, θα συμμαχήσουν εναντίον της Ρώμης.

Δυστυχώς σε αυτό το συγκρουσιακό τρίγωνο, επικράτησε η Ρώμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον Πύρρο, τον Φίλιππο Ε', και τον Μιθριδάτη, που προσπάθησαν να συντρίψουν τον ρωμαϊκό επεκτατισμό, δεν ζήσαμε μία αντίστοιχη εκστρατεία καταλύσεως του εχθρού στην Δύση, όπως η μακεδονική εκστρατεία που κατέλυσε την Περσική αυτοκρατορία μετά την μάχη των Γαυγαμήλων.

Όπως έχω γράψει αρκετές φορές, ο Ελληνισμός πρέπει να αμύνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, και να μην λησμονεί τις ήττες στο δυτικό μέτωπο.

Η απώλεια του ελέγχου της Δυτικής Μεσογείου, πρώτα από τους Καρχηδονίους και ύστερα από τους Ρωμαίους, εις βάρος των Ελλήνων, αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Οι ηρωικές μάχες των Ελλήνων στους Μηδικούς πολέμους δεν επιτρέπεται να συγκαλύπτουν ότι εκείνη την εποχή ξεκινά η απώλεια της Μεγάλης Ελλάδος στην Δύση.

Έπρεπε να έχουμε συνεχίσει τους αγώνες εναντίον των δύο εχθρών μας στην Δυτική Μεσόγειο.

Οι αγώνες του βασιλέως Πύρρου εναντίον της Καρχηδόνος και της Ρώμης δεν πρέπει να λησμονηθούν.

Το Carthago delenda est του Κάτωνος του Πρεσβύτερου, και το Roma delenda est, έπρεπε να είναι ελληνικά συνθήματα.

No comments:

Post a Comment