Monday, April 24, 2017

Αποτελέσματα γαλλικών εκλογών: Αναβάλλεται ο θάνατος της ΕΕ;


EU - Die another day?

Η δημογραφική αλλοίωση λόγω λαθρομεταναστεύσεως και η επί δεκαετίες πλύση εγκεφάλου στον Γαλλικό λαό από την ΕΕ επέφεραν μη-αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Παρά το ότι η Γαλλία υπέστη τόσες τρομοκρατικές ενέργειες, παρά την ύφεση, την φτώχεια, και την ανεργία, παρά την νίκη του Τράμπ, και παρά το Brexit, η εθνικιστική δεξιά δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτη και με διαφορά, στον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο φαίνεται ότι θα υποστεί ήττα και με σημαντική διαφορά.

H Λεπέν πανηγυρίζει για το πέρασμα στον δεύτερο γύρο, αλλά ενώ την ευνοούσε το διεθνές κλίμα(Brexit,Trump) δεν κατάφερε να αποδείξει ότι διαθέτει στρατηγική ανατροπής του γαλλικού κατεστημένου.

Αναμενόμενα τα μικρά ποσοστά του Σοσιαλιστικού κόμματος. Θετική έκπληξη τα υψηλά ποσοστά του Μελανσόν. Αναμενόμενη η καθίζηση της φιλελεύθερης δεξιάς του Φιγιόν. Εντυπωσιακή άνοδος του γκωλικού ευρωσκεπτικιστού Νικολά Ντυπόντ Αινιάν από το 1.8% το 2012 στο 4.8% στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο εκλεκτός των Βρυξελλών και της παγκοσμιοποιήσεως Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται ότι θα πάρει το προεδρικό χρίσμα στον δεύτερο γύρο. Το οποίο σημαίνει παράταση του ευρωπαϊκού εφιάλτου που ζουν οι λαοί, και σωτηρία του μνημονιακού κατεστημένου στην Ελλάδα.

Βεβαίως τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο. Αν ένα σημαντικό ποσοστό των αντι-ΕΕ οπαδών του Μελανσόν, οι γκωλικοί ευρωσκεπτικιστές οπαδοί του Νικολά Αινιάν, και οι μισοί συντηρητικοί οπαδοί του Φινιόν, συμμαχήσουν με την Λεπέν, ίσως να εξισορροπήσουν την συμμαχία Μακρόν-σοσιαλιστών, το φιλοευρωπαϊκό ποσοστό οπαδών του Φιγιόν, και το αντι-εθνικιστικό ποσοστό των οπαδών του Μελανσόν.

Σημαντική παράμετρος είναι το πώς θα ψηφίσουν οι ευρωσκεπτικιστές του Μελανσόν, δηλαδή αν παίξει μεγαλύτερο ρόλο ο αντιεθνικισμός τους ή ο αντιευρωπαϊσμός τους. Αποτελούν άγνωστη μεταβλητή διότι ο Μελανσόν τους ζήτησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο.

1 comment:

  1. Τελικά η Γαλλία είναι η ελπίδα ή το πρόβλημα της Ευρώπης; Η ύπαρξη του Γαλλικού Εθνικού κόμματος και η δύναμη του απότέλεσε πολλά χρόνια την ελπίδα πολλών εθνικιστών ότι η επέλαση της Παγκοσμίοποίησης μπορεί να ανασχεθεί. Όμως όταν μετά από μαζικές εκτελέσεις γαλλών με πολυβόλα και φορτητά δεν προχωράει σε μαζική αφύπνιση, τότε το γάλλικό εθνός ίσως αποτελεί την αιτία του προβλήματος και όχι την λύση. Μήπως είναι ήδη σε κατάσταση προχωρημένης σύψης και δεν υπαρχει καμμοία ελπίδα για τους Γάλλους πια;

    ReplyDelete