Saturday, April 8, 2017

Χωρίς σχέδιο η alt-right για την επομένη μέρα. Τώρα πληρώνει την αβελτερία της


Το μεγαλύτερο λάθος της αμερικανικής alt-right είναι ότι δεν είχε σχέδιο για την επομένη μέρα, δηλαδή για μετά την νίκη του Τράμπ. Οι περισσότεροι alt-righters είχαν την αφελή άποψη ότι τώρα που πήραν την προεδρία τα πράγματα θα πάνε όπως θέλουν αυτοί.

Την ίδια βλακώδη αντίληψη είχαν οι νικητές του Brexit στην Βρετανία, με επικεφαλής τον Nigel Farage, o οποίος σε μία πρωτοφανή επίδειξη ερασιτεχνισμού και καιροσκοπισμού παραιτήθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα και άρχισε να πίνει μπύρες, ισχυριζόμενος ότι τώρα μπορεί να ξεκουραστεί διότι "επετεύχθη ο στόχος"!!!

Παρά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβώνας, το Brexit είναι ακόμη στον αέρα. Αν γίνουν εκλογές και ηττηθεί η Τερέζα Μέι, δεν αποκλείεται να γίνει νέο δημοψήφισμα και το Brexit να γίνει Bremain. Ή να εξέλθει για λίγο καιρό η Βρετανία από την ΕΕ προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα, και μετά να επανενταχθεί.

Με τέτοια μυαλά και τέτοιους ηγέτες δεν είναι παράδοξο το ότι οι alt-righters ηττώνται. Δεν κατανοούν στοιχειώδη ζητήματα πολιτικής, όπως το ζήτημα της παγιώσεως της εξουσίας.

Καλύτερα να ανοίξουν κανένα βιβλίο πολιτικής ιστορίας ή να διαβάσουν Μακιαβέλλι, για να μάθουν τα βασικά, διότι είναι παντελώς άσχετοι.

Η κατάληψη μίας θέσεως στην κορυφή της εξουσιαστικής πυραμίδος ή η νίκη σε ένα δημοψήφισμα επ' ουδενί λόγω σημαίνει αλλαγή καθεστώτος ή αλλαγή νοοτροπίας.

No comments:

Post a Comment