Friday, April 14, 2017

Άσχετοι "ζητωπατριώτες" αναλυτές υποτιμούν την νεοθωμανική Τουρκία


Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποιοι "ζητωπατριώτες" στα ελληνόφωνα μμε, τελείως άσχετοι σε θέματα στρατηγικής, για να μας πούν ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία, ότι είναι υπό διάλυση ο τουρκικός στρατός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και ότι παρά τις μνημονιακές περικοπές, διαθέτουμε στρατηγική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας.
Όσο εγκληματικό είναι το να εμφανίζεις τον εχθρό ως πανίσχυρο, άλλο τόσο εγκληματικό είναι το να τον υποτιμάς. Όσο εγκληματικό είναι το να υποσκάπτεις το ηθικό του Ελληνικού Λαού εκφοβίζοντάς τον, άλλο τόσο εγκληματικό είναι να τον εφησυχάζεις μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο.
Πρώτον, η νεοθωμανική Τουρκία διαθέτει δημογραφική υπεροχή, ήτοι σε περίπτωση γενικής επιστρατεύσεως μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο σε σχέση με την Ελλάδα.
Δεύτερον, διαθέτουν μεγαλύτερη κατασκευαστική ικανότητα οπλικών συστημάτων, πχ F-16. Από την δεκαετία του 1980 φρόντισαν να συμμετάσχουν ως συμπαραγωγοί στην κατασκευή του αεροσκάφους, σε αντίθεση με εμάς που τα αγοράζουμε έτοιμα.
Τρίτον, σε μεγάλο ποσοστό διακατέχονται από εθνικιστική και αυτοκρατορική ιδεολογία, ενώ στην Ελλάδα αυτή την στιγμή επικρατεί ο γραικυλισμός.
Τέταρτον, έχουν πολιτική ηγεσία η οποία όταν αποφασίσει να εμπλακεί σε πόλεμο, στηρίζει την στρατιωτική ηγεσία. Αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα.
Πέμπτον, ο τρόπος επιλογής των Τούρκων αξιωματικών δεν γίνεται όπως σε εμάς, με πανελλήνιες εξετάσεις. Εδώ το σύστημα επιλογής δημιουργεί ενστόλους δημοσίους υπαλλήλους αντί για αξιωματικούς. Πολλοί εξ αυτών εισέρχονται στις ένοπλες δυνάμεις για να εξασφαλιστούν οικονομικώς, και όχι για να πολεμήσουν.
Έκτον και πάρα πολύ σημαντικόν, οι Τούρκοι αξιωματικοί διαθέτουν πολεμική πείρα δεκαετιών από συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες και από την εμπλοκή της Τουρκίας σε διαφορετικά μέτωπα στην Μέση Ανατολή. Όσο και να έχει αποδυναμώσει ο Ερντογάν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διαθέτουν πολεμική πείρα, κάτι που δεν ισχύει για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος.
Έβδομον, η Ελλάς δεν διαθέτει εναλλακτικές συμμαχίες και πολλαπλασιαστές ισχύος, σε αντίθεση με την τουρκική ηγεσία η οποία μπορεί να κινητοποιήσει ισλαμικές και τουρκόφωνες δυνάμεις εκτός Τουρκίας, με την χρήση του παντουρκισμού, του νεοθωμανισμού, και του πανισλαμισμού.
Όγδοον, από πλευράς αποθεμάτων πολεμοφοδίων και οικονομικής καταστάσεως πλεονεκτεί η Τουρκία διότι έχει το δικό της νόμισμα. Η Ελλάς δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο μακράς διαρκείας εξαρτωμένη από το ευρώ.
Ένατον, το εθνικό και αμυντικό δόγμα της Ελλάδος είναι από ανύπαρκτο έως απροσδιόριστο. Αντιθέτως η νεοθωμανική Τουρκία διαθέτει στρατηγικό σχέδιο προκειμένου να καταστεί ισχυρά περιφερειακή δύναμη.
Δέκατον, οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν εξοικειωθεί με το αντάρτικο πόλεων σε αμυντική και επιθετική μορφή, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει αποκτήσει σημαντική πείρα. Αυτό το είδος πολέμου θα κυριαρχήσει στο άμεσον μέλλον, και σε συνδυασμό με τους πολεμους δι' αντιπροσώπων(proxy wars) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην νίκη ή την ήττα. Σε αυτό το σημείο η Τουρκία υπερισχύει, αποδεικνύουσα ότι δεν ορρωδεί ακόμη και σε συνεργασία με την ISIS προκειμένου να νικήσει στον πόλεμο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων.
Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε σύγκριση οπλικών συστημάτων, αλλά τα οπλικά συστήματα δεν θα καθορίσουν την έκβαση της συγκρούσεως. Το διαπιστώσαμε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, στην σύγκρουση μίας υπερδυνάμεως με αντάρτες.
Συμπερασματικώς καλό θα ήταν ούτε να φοβόμαστε, αλλά ούτε και να υποτιμούμε έναν εχθρό ο οποίος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ημών.

No comments:

Post a Comment