Monday, April 24, 2017

Η ανυπαρξία στρατηγικής των ευρωσκεπτικιστών τους κοστίζει την απώλεια εκλογικών μαχών


Εις ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, όσες πολιτικές αναλύσεις στηρίζονται στα πρόσωπα των υποψηφίων, αγνοούν βασικά στοιχεία.
Το αν ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ηλικιωμένη σύζυγο είναι τριτευούσης σημασίας. Ακόμη και 90 ετών να ήταν η σύζυγός του, δεν θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών.
Το ζήτημα είναι τί αξιακό σύστημα εκπροσωπεί ο κάθε υποψήφιος. Ποιά συμφέροντα υπερασπίζεται. Τί στρατηγικές επιλογές σκοπεύει να κάνει.
Από την στιγμή που ο Μακρόν υποστηρίζει την ΕΕ, το ευρώ, τα ανοικτά σύνορα, τον αντιφυλετισμό, το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό κράτος, την παγκοσμιοποίηση, τις ασύδοτες χρηματαγορές, και την κοινοβουλευτική φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι δεδομένο ότι στο πρόσωπό του ένα σημαντικό κομμάτι της αρχούσης τάξεως και του λαού αναγνωρίζει τον εκπρόσωπο των αξιών και των συμφερόντων του.
Το αν ο Μακρόν έχει νυμφευθεί την γιαγιά του, λίγο τους ενδιαφέρει. Η παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και στο ευρώ, είναι σημαντικότερα ζητήματα γι' αυτούς τους πολίτες από τις ερωτικές προτιμήσεις του Μακρόν.
Όταν διαπιστώσει το εν λόγω κοινό, ότι ένας πολιτικός εκπροσωπεί τον δικό τους αξιακό κώδικα και τα δικά τους συμφέροντα, ταυτοχρόνως ενεργοποιείται ένα δίκτυο υποδομών από τράπεζες, μμε, πανεπιστήμια, διαδηλωτές, καλλιτέχνες, εργατικά συνδικάτα, κόμματα, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, δεξαμενές σκέψεως, διεθνείς οργανισμοί, ξένες κυβερνήσεις, που θα στηρίξουν τον συγκεκριμένο πολιτικό, προκειμένου να καταλάβει την εξουσία.
Δεν έχει σημασία αν είναι άχρηστος, ανήθικος, αμόρφωτος. Αυτό διορθώνεται με το κατάλληλο επιτελείο συνεργατών γύρω του.
Αυτό σημαίνει ότι το αντίπαλο ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο, δεν διαθέτει αντίστοιχο δίκτυο υποδομών, ούτε έχει καταφέρει να οξύνει την πολιτική πάλη σε σημείο που να διαχωρίζωνται οι πολίτες σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, έτοιμα για μετωπική σύγκρουση.
Και δεν υπάρχει δικαιολογία, διότι από αριθμητικής απόψεως οι ευρωσκεπτικιστές(Λεπέν 21.5%, Μελανσόν 19.5%, Νικολά-Αινιάν 4.8%) αθροίζουν ποσοστό 45.8% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αρκετά υψηλό ποσοστό.
Αλλά φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καλή δουλειά στο ζήτημα της συγκροτήσεως υποδομών. Με αποτέλεσμα ένας τυχάρπαστος υποψήφιος των ευρωπαϊστών να προηγείται στις κάλπες διότι υποστηρίζεται από ένα τεράστιο δίκτυο υλικών και ανθρωπίνων πόρων ενώ δεν διαθέτει δικό του κόμμα.
Η στρατηγική των ευρωσκεπτικιστών είναι ανύπαρκτος. Αν διέθεταν μακροπρόθεσμη στρατηγική θα είχαν συγκροτήσει μία Διεθνή Συμμαχία κατά της ΕΕ, η οποία θα αλληλοτροφοδοτούσε με επικοινωνιακή προβολή, με χρήματα, με διεθνή πολιτική στήριξη, με αερομεταφερόμενους διαδηλωτές, με διανοουμένους, με οργανωτικές και προπαγανδιστικές εκστρατείες, με στελεχιακό δυναμικό, τους αντι-ΕΕ υποψηφίους πολιτικούς ανά την Ευρώπη. Ώστε σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάς ή η Πορτογαλία, ένας άγνωστος, άχρωμος, και αμόρφωτος ευρωσκεπτικιστής πολιτικός, μόλις ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να είχε πίσω τους τεράστιους ανθρώπινους και υλικούς πόρους.
Έτσι θα μπορούσαν να κερδηθούν οι εκλογικές μάχες στην σημερινή Ευρώπη με τα εκατομμύρια των νομιμοποιημένων λαθρομεταναστών. Αλλά οι σημερινοί ευρωσκεπτικιστές μάλλον έχουν μαλώσει άσχημα με την στρατηγική. Πιστεύουν αφελώς ότι με να χρησιμοποιούν έναν μετριοπαθή πατριωτικό λόγο, αρκεί για να πάρουν την εξουσία.

No comments:

Post a Comment