Sunday, May 24, 2015

Η δυστυχία του να είσαι ηλίθιος κοσμοκράτορας



Πριν από 2000 χρόνια υπήρχε η Ρωμαϊκή κοσμοκρατορία. Απλωνόταν στην Ευρώπη, στην Αφρική, και στην Ασία.

Η ρωμαϊκή ιθύνουσα τάξη ιστορικώς ανεπίδεκτη μαθήσεως, είχε την εντύπωση ότι η διαρκής επέκταση των εδαφικών συνόρων συνιστά επιτυχία. Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ, ήταν ότι συγχρόνως με την επέκταση των ρωμαϊκών εδαφικών συνόρων επήρχετο συρρίκνωση των δημογραφικών και πολιτισμικών της συνόρων.

Μόλις η Ρώμη κατακτούσε μία περιοχή, έδινε την επιλογή στους ηττημένους ή να σφαγιαστούν ή να υποταχθούν και να γίνουν Ρωμαίοι πολίτες. Η Ρώμη είχε μία διαβάθμιση στην απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στους κατακτημένους λαούς. Δεν εξίσωνε τους ρωμαϊκής καταγωγής πολίτες, με τους πολιτογραφημένους αλλοεθνείς. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι ρωμαϊκές επαρχίες αποκτούσαν πολιτικά δικαιώματα.

Αυτό σήμαινε ότι οι αλλοεθνείς μπορούσαν να ταξιδεύουν ελευθέρως μέσα στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να διαδίδουν την κουλτούρα τους.

Το 212 μαχχ, ο αυτοκράτωρ Καρακάλλας δίδει πλήρη πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους ελεύθερους υπηκόους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Από τυπικής πλευράς φαίνεται ότι η Ρώμη εξαπλώνει τα κρατικά της σύνορα, και την πολιτική της κουλτούρα.

Από ουσιαστικής πλευράς αυτό που γίνεται είναι ότι ο αρχικός Ρωμαϊκός δημογραφικός και πολιτισμικός πυρήνας που έκτισε την αυτοκρατορία, ολοένα και συρρικνώνεται.

Οι Ρωμαίοι επεκτείνουν τα κρατικά τους σύνορα έξω από την Ιταλία, αλλά οι "βάρβαροι" επεκτείνουν τα δημογραφικά και πολιτισμικά τους σύνορα μέσα στην Ιταλία.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η καταστροφή της Ιουδαίας από τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Η Ρώμη κατέκτησε την Ιουδαία έδαφικώς, αλλά η Ιουδαία κατέκτησε την Ρώμη θρησκευτικώς.

Πολλά συγγράμματα έχουν γραφτεί για την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά με εξαίρεση τον Εδουάρδο Γίββωνα και τον Γουσταύο Λε Μπον, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους την διπλή εισβολή που εδέχθη η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, πολύ πριν από τις γοτθικές ορδές του Αλάριχου. Μία δημογραφική και μία πολιτισμική εισβολή. Και οι δύο εισβολές έγιναν με την συγκατάθεση της Ρώμης.

Διότι αυτό ακριβώς ήταν το λάθος της Ρώμης. Επέκτεινε τα κρατικά της σύνορα με αποτέλεσμα η ενσωμάτωση των αλλοεθνών να ισοδυναμεί με επέκταση των δημογραφικών και πολιτισμικών συνόρων των αλλοεθνών εις βάρος της Ρώμης.

Σήμερα η Ευρώπη και η Αμερική δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επεκτείνουν τα κρατικά, πολιτικά, και οικονομικά τους σύνορα εις βάρος αλλοεθνών και τριτοκοσμικών λαών, αλλά την ίδια στιγμή οι τριτοκοσμικές χώρες αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στην Δύση.

Δι' αυτού του τρόπου οι μη-δυτικές χώρες επεκτείνουν τα δημογραφικά και πολιτισμικά τους σύνορα μέσα στην Δύση, με την συγκατάθεση των ηλιθίων δυτικών ηγετών.

Ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι οι κοσμοκράτορες εκτός από ηλίθιοι δεν μπορεί να είναι και αυτοκτονικοί;

No comments:

Post a Comment