Sunday, May 31, 2015

Καμμία εμπιστοσύνη στις δυτικές υποσχέσεις


Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν την πίεση προς το Ιράν για να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Η όλη επιχειρηματολογία των δυτικών στηρίζεται στο ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και να καταστρέψει το Ισραήλ.
Αλλά αυτό το επιχείρημα διαδίδεται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση παρά για την μη-δυτική κοινή γνώμη. Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ όχι μόνον διαθέτει πυρηνικά όπλα αλλά αρνείται να υπογράψει την Συνθήκη Μη-Διαδόσεως Πυρηνικών Όπλων(Non-Proliferation Treaty).
Επιπλέον το Πακιστάν ως σουνιτική χώρα διαθέτει ατομικά όπλα. Η νεοθωμανική Τουρκία αναπτύσσει προγράμματα πυρηνικής ενεργείας. Και οι δύο σουνιτικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμμία κύρωση από το δυτικό στρατόπεδο.
Στο διπλωματικό τραπέζι είναι αδύνατον να πεισθεί η σιιτική πλευρά, ότι εβραίοι και σουνίτες θα κατέχουν πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό απαγορεύεται για τους σιίτες.
Μετά την ανατροπή Καντάφι από το ΝΑΤΟ, ενώ το καθεστώς Καντάφι είχε αποδεχθεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, ποιά χώρα θα εμπιστευθεί την Δύση ότι αφού εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ύστερα δεν θα δεχθεί στρατιωτική εισβολή από το ΝΑΤΟ;
Ίδια εικόνα και με το καθεστώς Άσσαντ στην Συρία. Παρά το ότι παρέδωσε το χημικό του οπλοστάσιο, συνεχίζουν στην Ουάσινγκτον να ζητούν την ανατροπή του, αν και με μικρότερη ένταση τώρα. Αλλά αν πάρουν την εξουσία οι ρεπουμπλικανοί στις εκλογές του 2016 είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουν σε ανατροπή με στρατιωτικά μέσα.
Ακόμη και σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση βοηθά τους "μετριοπαθείς" τζιχαντιστές στην Συρία και στην Υεμένη. Βοήθησε την Σαουδική Αραβία να βομβαρδίσει τους αντάρτες Houthi, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έκαναν την εμφάνισή τους η ISIS και η Al -Qaeda στην Υεμένη. Οι δύο σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύθηκαν την επαμφοτερίζουσα στάση των ΗΠΑ και την έλλειψη στρατηγικής του Ομπάμα και κατέλαβαν εδάφη στην Υεμένη.
Καμμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής από τις Νατοϊκές απειλές. Αν υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα να αποφευχθεί ο πόλεμος, είναι δια της αναπτύξεως όπλων μαζικής καταστροφής. Μόνον τα πυρηνικά αντίποινα φοβάται το ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να διαπράξει ένας αντίπαλος της Δύσεως, θα ήταν να πιστέψει ότι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα οι δυτικές χώρες θα σεβαστούν τις υποσχέσεις των και δεν θα καταστρέψουν την χώρα του.
Έτσι νόμιζε και ο Καντάφι...
Άλλωσε μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 η Ρωσσία παρά το τί διαλαλεί δημοσίως, έχει διακόψει κάθε συζήτηση για μείωση ή καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου. Αντιθέτως θέτει ζήτημα αναβαθμίσεώς του.

No comments:

Post a Comment