Tuesday, April 8, 2025

Οι αλγόριθμοι των δυτικών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ουδέτεροι

 

Όσοι χρησιμοποιούν Artificial Intelligence chatbots, και τους θέτουν διάφορες ερωτήσεις, πρέπει να ξέρουν ότι οι δυτικές εφαρμογές ΑΙ χρησιμοποιούν αλγορίθμους και πηγές με βάση τις δυτικές αντιλήψεις.

Χρησιμοποιούν προ-λογοκριμένες πληροφορίες. Ακόμη και στο Grok της εφαρμογής X, που θεωρείται κάπως πιό ουδέτερο και αντικειμενικό, κάθε φορά που θέτω ένα ερώτημα χρησιμοποιεί ως πηγές το Associated Press, το Wikipedia, το Reuters, κ.α. Αλλά ποτέ ρωσσικές, ιρανικές, ινδικές, ή κινεζικές πηγές.

Οι αλγόριθμοί τους δεν είναι ουδέτεροι. Αποκλείουν μη-δυτικές πηγές και αντιλήψεις. Σχεδιάστηκαν με ενσωματωμένους κώδικες λογοκρισίας.

Κατά την διάρκεια της πλανδημίας οι αλγόριθμοι λογοκρισίας που χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα δεν ήταν ουδέτεροι. Οιοσδήποτε υποστηρικτής του επίσημου αφηγήματος μπορούσε να πει όσα ψεύδη ήθελε χωρίς να κινδυνεύει να μπλοκαριστεί το προφίλ του ή να σβηστούν οι αναρτήσεις του. Αυτό ίσχυε μόνον για την πλευρά που αμφισβητούσε την πλανδημία.

Ίσως σε λίγο καιρό οι μη-δυτικές χώρες παρουσιάσουν στην αγορά δικές τους εφαρμογές με αλγορίθμους βασισμένους σε μη-δυτικές αξίες και πηγές, ώστε να υπάρχουν επιλογές για το κοινό.

Μέχρι τότε όποιος εμπιστεύεται τυφλά τις δυτικές εφαρμογές ΑΙ είναι σαν να διαβάζει τους ΝΥ Times και να νομίζει ότι λαμβάνει αντικειμενική ενημέρωση.

No comments:

Post a Comment