Στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση από χάκερς στις βάσεις δεδομένων της ΕΕΤΑΑ, εκλάπησαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα περίπου 2.5 εκατομμυρίων χρηστών, μεταξύ αυτών (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, IBAN).
Ενώ υπάρχει ένα λαϊκό αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας με την βοήθεια του διαδίκτύου, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πολλαπλάσιας ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας.
Τώρα το υπουργείο οικονομικών απειλεί τους επιτηδευματίες με πρόστιμα αν δεν υποβάλλουν ηλεκτρονικό πελατολόγιο.
Το καθεστώς ονομαστικοποιεί όλες τις συναλλαγές με αποτέλεσμα να βοηθά τους χάκερς στην απόκτηση ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία πωλούνται και διακινούνται στο darknet. Με τις συνεχείς απαιτήσεις του για ηλεκτρονική καταγραφή των πάντων, έχει καταστεί συνεργός των χάκερς.
Οι Έλληνες πρέπει να απαιτούν λιγώτερη και όχι περισσότερη ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Αντί να δίνουν περισσότερα προσωπικά στοιχεία σε ιδιώτες και κράτος, πρέπει να κάνουν 180 μοίρες στροφή προς τον σεβασμό της ιδιωτικότητος.
Στο όνομα της διευκολύνσεως των συναλλαγών ένα σωρό αφελείς έχουν μετατρέψει το κινητό τους σε προσωπικό τους κατάσκοπο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξέρει μία εταιρεία τα βιομετρικά σου στοιχεία για να κάνεις χρήση του κινητού σου.
Αρκετοί χρήστες αισθάνονται ασφαλείς νομίζοντας ότι ένας κλέφτης δεν θα μπορέσει να κάνει χρήση των προσωπικών αρχείων στο κινητό, λόγω του δακτυλικού αποτυπώματος.
Κάποιες εταιρείες κινητών ισχυρίζονται ότι τα βιομετρικά στοιχεία των χρηστών αποθηκεύονται τοπικώς, στο κινητό. Άλλες όμως αποθηκεύουν κάποια εξ αυτών σε cloud servers, αυξάνοντας εκθετικώς τον κίνδυνο υπεξαγωγής προσωπικών δεδομένων.
Το μεγαλύτερο κίνητρο που έχουν οι εταιρείες κινητών, είναι να πουλήσουν τα προσωπικά δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες.
Κράτη, διαφημιστικές εταιρείες, χάκερς, διεξάγουν έναν καθημερινό αγώνα για να υφαρπάξουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, και για να μάθουν το συμπεριφορικό τους διάγραμμα. Δεν χρειάζεται να τους διευκολύνουμε να μας καταστρέψουν στο όνομα της διευκολύνσεως των συναλλαγών.
No comments:
Post a Comment